Dietele bogate în grăsimi determină creșterea producției de celule imunitare inflamatorii
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu efectuat pe șoareci de laborator arată că dietele bogate în grăsimi favorizează producerea de celule imunitare inflamatorii în măduva osoasă a rozătoarelor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2 și a altor complicații metabolice.
Invazia monocitelor (un tip de leucocite fagocitare inflamatorii) în țesutul adipos, un semn distinctiv al obezității, reprezintă unul dintre fenomenele influențate de schimbările de mediu produse la nivelul măduvei osoase, care în prezent nu sunt pe deplin înțelese de către cercetători. Până în prezent, oamenii de știință au demonstrat că celulele adipoase din măduva osoasă se extind rapid ca răspuns la o dietă bogată în grăsimi, însă nu a fost clar dacă modificările induse de dietă pot duce la producerea celulelor inflamatorii care invadează țesutul adipos.
Pentru a afla, cercetători de la Universitatea din Toronto au efectuat studii de laborator pe șoareci, animale considerate similare din punct de vedere structural cu omul. În cadrul experimentelor, cercetătorii au comparat modul în care diferite diete influențează producția de celule imunitare. Potrivit concluziilor, dietele bogate în grăsimi au crescut riscul șoarecilor de a experimenta tulburări metabolice în decurs de doar trei săptămâni de la începerea studiului.
Cercetătorii au observat, printre altele, o înmulțire semnificativă a celulelor adipoase din măduva spinării și o reducere a cantității de oxigen utilizată de către monocite pentru a descompune zahărul în energie. De asemenea, mitocondriile, considerate fabrici celulare de energie, și-au pierdut din eficacitate, crescând riscul pentru diferite tulburări metabolice. „Rezultatele indică faptul că dietele bogate în grăsimi pot determina remodelarea celulelor adipoase din măduva osoasă care perturbă echilibrul normal al monocitelor”, a declarat autorul principal, Amira Klip, profesor la Universitatea din Toronto.
sursa: Science Daily
Invazia monocitelor (un tip de leucocite fagocitare inflamatorii) în țesutul adipos, un semn distinctiv al obezității, reprezintă unul dintre fenomenele influențate de schimbările de mediu produse la nivelul măduvei osoase, care în prezent nu sunt pe deplin înțelese de către cercetători. Până în prezent, oamenii de știință au demonstrat că celulele adipoase din măduva osoasă se extind rapid ca răspuns la o dietă bogată în grăsimi, însă nu a fost clar dacă modificările induse de dietă pot duce la producerea celulelor inflamatorii care invadează țesutul adipos.
Pentru a afla, cercetători de la Universitatea din Toronto au efectuat studii de laborator pe șoareci, animale considerate similare din punct de vedere structural cu omul. În cadrul experimentelor, cercetătorii au comparat modul în care diferite diete influențează producția de celule imunitare. Potrivit concluziilor, dietele bogate în grăsimi au crescut riscul șoarecilor de a experimenta tulburări metabolice în decurs de doar trei săptămâni de la începerea studiului.
Cercetătorii au observat, printre altele, o înmulțire semnificativă a celulelor adipoase din măduva spinării și o reducere a cantității de oxigen utilizată de către monocite pentru a descompune zahărul în energie. De asemenea, mitocondriile, considerate fabrici celulare de energie, și-au pierdut din eficacitate, crescând riscul pentru diferite tulburări metabolice. „Rezultatele indică faptul că dietele bogate în grăsimi pot determina remodelarea celulelor adipoase din măduva osoasă care perturbă echilibrul normal al monocitelor”, a declarat autorul principal, Amira Klip, profesor la Universitatea din Toronto.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 22-09-2022 | creare: 22-09-2022 | Vizite: 360
Bibliografie
High-fat diets trigger inflammatory immune cell generation in bone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220920103425.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Secretina - hormonul responsabil de inducerea sațietății prin activarea grăsimii brune
- Carnea roșie și cerealele integrale nu influențează în mod negativ o dietă sănătoasă
- Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate
- Alimentele ultraprocesate și sănătatea: interpretăm corect dovezile disponibile?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie