Un factor de protecție mai mare asigură o îngrijire mai eficientă pe perioada verii

©

Autor:

Un factor de protecție mai mare asigură o îngrijire mai eficientă pe perioada verii
Într-un studiu publicat în jurnalul Acta Dermato-Venereology, cercetătorii de la King's College din Londra au evaluat măsura în care oamenii sunt protejați de razele UV atunci când folosesc cremă de protecție solară, avându-se în vedere faptul că  mulți oameni aplică într-un strat prea subțire acest produs.
În primul experiment de acest tip, echipa de cercetare de la King a evaluat deteriorarea ADN-ului la nivelul pielii după ce au redus cantitatea de protecție solară folosită sub 2 mg/cm2. Rezultatele au arătat că, aplicate în mod obișnuit, produsele cu un factor de protecție de 50 SPF ar oferi, în cel mai bun caz doar 40% protecție solară. Astfel, s-a constatat că oamenii tind să folosească o cremă cu un grad de protecție mai mare deoarece, în acest mod se simt protejați de daunele provocate de soare.

Cercetătorii au împărțit 16 voluntari cu o culoare a pielii deschisă în două grupuri de câte 8 persoane. În timp ce primul grup a fost expus la o lumină care simula razele soarelui, în doză unică, după ce le-a fost aplicată protecție soalară într-un strat gros, care ajungea pînă la 2 mg/cm2, al doilea grup a imitat expunerea repetată la soare din timpul concediului. Timp de cinci zile, aceștia au experimentat condiții asemănătoarele celor din destinațiile de vacanță precum Tenerife, Florida și Brazilia.

Rezultatele au arătat că pentru grupul care a fost expus în mod repetat la radiațiile ultraviolete (UVR) s-a constatat o deteriorare considerabilă a ADN-ului în zonele care nu au primit protecție solară. Pe de altă parte, efectele au fost diminuate atunci cînd protecția solară a fost aplicată în doza recomandată de producător (2 mg/ cm pătrat), chiar și în condițiile în care dozele de UVR au fost mai mari.

Astfel, ceea ce arată această cercetare este că modul în care este aplicată protecția solară joacă un rol important în determinarea eficienței acesteia. Acesta este și motivul pentru care specialiștii recomandă folosirea unui factor de protecție de minimum 30 SPF. De asemenea, este demonstrat faptul că, în cazul persoanelor care petrec mult timp în soare, cremele de protecție nu sunt suficiente- trebuie avute în vedere măsuri suplimentare, cum ar fi îmbrăcămintea și statul la umbră. În plus, există predispoziția de a rata porțiuni din piele, sau de a aplica produsul de protecție solară într-un strat prea subțire.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-08-2018 | creare: 01-08-2018 | Vizite: 714
Bibliografie
Sunscreen users receive less than half the sun protection they think, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180724193649.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecție solară
  • Creme de protecție solară pentru copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum