Consumul îndelungat de medicamente pentru insomnie nu îmbunătăţeşte calitatea somnului
Conform unui studiu publicat în revista online BMJ Open, prescrierea pe termen lung a unor medicamente pentru insomnie nu pare să îmbunătăţească calitatea somnului la femeile de vârstă mijlocie, deoarece nu au fost observate diferenţe între cele ce nu au beneficiat de tratament şi cele care l-au urmat pe o perioada de 1-2 ani.
Tulburările de somn precum dificultatea de a adormi, de a menţine somnul sau trezirea precoce sunt destul de comune. Ele sunt asociate cu afecţiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, depresia. Medicamentele în uz pentru tulburările de somn fac parte din clasa benzodiazepinelor (ex. zolpidem, zaleplon, eszopiclon) şi se pot asocia cu tratamente pentru depresie sau anxietate, dar trialurile clinice demonstrează că acestea sunt eficiente circa 6 luni, însă insomnia poate fi cronică la unele persoane.
În studiul de faţă au fost incluse 2 loturi de femei cu media de vârstă de 49,5 ani, aflate în preajma menopauzei. Primul lot a cuprins 238 femei ce au primit medicaţie şi al doilea, 477 femei fără tratament. Tulburările de somn au fost gradate de la 1 la 5 puncte astfel: 1 punct pentru absenţa acestora şi 5 puncte pentru prezenţa lor timp de 5 sau mai multe nopţi pe săptămână. Peste 70% dintre participante au avut probleme cu somnul pentru mai mult de 3 zile pe săptămână.
S-au evaluat următorii parametri: dificultate de a adormi, treziri frecvente, treziri precoce. În lotul ce a primit medicaţia scorurile au fost de 2,7, 3,8 şi 2,8 puncte, iar în lotul fără medicaţie valorile au fost: 2,6, 3,7 şi 2,7 puncte. După 1 an situaţia a fost următoarea: femeile cu medicaţie au înregistrat 2,6, 3,6 şi 2,8 puncte, iar celelalte 2,3, 3,5, 2,5 puncte. Diferenţa nu a fost semnificativ statistică şi s-au mai repetat testele şi în al doilea an, iar concluzia a rămas neschimbată.
Printre limitele studiului se numără faptul că acesta a fost de tip observaţional, deci nu a luat în calcul cauzele ci doar corelaţiile, unele dintre femei erau foste sau actuale fumătoare şi 1 din 5 consuma alcool moderat sau frecvent, ceea ce poate afecta calitatea somnului. „Aceste medicamente pot fi eficiente mulţi ani pentru anumite persoane, dar studiul curent îşi propune să determine clinicienii şi pacienţii să cântarească mai bine ideea de utilizare îndelungată” afirmă autorii studiului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O cercetare recentă solicită revizuirea liniilor directoare privind expunerea la lumina soarelui
- Durata somnului devine o componentă esențială pentru sănătatea cardiovasculară și neurologică
- Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară
- Benzina cu plumb, responsabilă pentru nivelurile mai mici ale IQ-ului
- Rivotril 2 mg pt somn??
- Insomnie, tratament homeopat
- Anxietate sau altceva?
- Mi-e teama de intuneric
- Medicamentele afecteaza memoria sau au alte reactii adverse?
- Insomnia
- Sunt foarte agitata si nelinistita + am insomnii...
- Ce recomandati Rivotril sau diazepam pt somn? sau este si altceva mai bun?
- Tulburări de somn