Mergi mai mult! Fiecare 500 pași pe zi scad riscul cardiovascular cu câte 14%

©

Autor:

Mergi mai mult! Fiecare 500 pași pe zi scad riscul cardiovascular cu câte 14%

Potrivit unui studiu prezentat în martie 2023 la Conferința științifică a Asociației Americane de Cardiologie (American Heart Association's Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2023), pentru persoanele în vârstă, fiecare 500 de pași suplimentari pe zi sunt asociați cu un risc mai mic de afecțiuni cardiace. Cercetătorii au descoperit că un plus de 500 de pași (aproximativ  400m) adăugați la mersul pe jos zilnic este asociat cu o reducere cu 14% a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 452 de participanți cu vârsta medie de 78 de ani, care purtau un dispozitiv de monitorizare a activității fizice asemănător cu un pedometru, pentru a măsura numărul de pași zilnici. În urmărirea de 3.5 ani, 7.5% din participanți au avut evenimente legate de bolile cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

 

Studiul a arătat că:
  • adulții care au făcut aproximativ 4.500 de pași pe zi au avut un risc cu 77% mai mic de a suferi un eveniment cardiovascular decât cei care au făcut mai puțin de 2.000 de pași pe zi.
  • 12% dintre adulții în vârstă cu mai puțin de 2.000 de pași pe zi au avut un eveniment cardiovascular, comparativ cu 3,5% dintre participanții care au făcut aproximativ 4.500 de pași pe zi.
  • fiecare 500 de pași suplimentari pe zi s-a asociat cu o scădere incrementală cu 14% a riscului pentru boli de inimă.

Cercetătorii au subliniat că încurajarea unei creșteri chiar și mici a numărului de pași zilnici poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare, mai ales pentru persoanele în vârstă. În plus, există și alte modalități de a menține un stil de viață activ, precum ciclismul și înotul, care trebuie luate în considerare în evaluarea riscului de boli de inimă.

Cu toate acestea, studiul are anumite limitări, precum faptul că participanții trebuiau să se înscrie în studiu și să poarte dispozitivul de monitorizare a activității fizice, ceea ce ar fi putut influența rezultatele. De asemenea, cercetătorii nu au putut examina dacă modificările în numărul de pași de-a lungul timpului au avut un impact asupra riscului de evenimente cardiovasculare.

Data actualizare: 07-03-2023 | creare: 07-03-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
American Heart Association
https://www.heart.org/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai mulți pași efectuați zilnic pot duce la o viață mai lungă
  • Câți pași trebuie realizați zilnic pentru a crește longevitatea: mai puțin de 10.000, susține o nouă meta-analiză
  • Nu doar numărul de pași, ci și ritmul de mers este important pentru sănătate
  •