Tratamentul cu melatonină nu influențează rezistența la insulină a lucrătorilor de ture de noapte

©

Autor:

Tratamentul cu melatonină nu influențează rezistența la insulină a lucrătorilor de ture de noapte

Un studiu recent realizat de Universitatea din Surrey și Centrul Medical Universitar din Hamburg și publicat în revista "Pharmacological Research" a dezvăluit că tratamentul cu melatonină nu afectează rezistența la insulină sau toleranța la glucoză a lucrătorilor pe tura de noapte. Cu toate acestea, tratamentul cu melatonină îmbunătățește semnificativ calitatea somnului acestor lucrători.

Context și provocări

Lucrătorii pe tura de noapte se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 din cauza perturbării ritmurilor circadiene, care sunt reglate de ciclurile de lumină/întuneric și sunt asociate cu tulburări de somn, boli cardiometabolice și un risc crescut de diabet. În acest context, cercetătorii au investigat cum afectează melatonina administrată oral rezistența la insulină și tensiunea arterială la acești lucrători.

Metodologia studiului

Pentru a investiga impactul melatoninei, au fost recrutați 24 de lucrători pe tura de noapte și 12 lucrători sănătoși care nu lucrează pe tura de noapte. Participanții au fost supuși testelor de toleranță la glucoză și monitorizării tensiunii arteriale timp de 24 de ore. Lucrătorii pe tura de noapte au fost apoi randomizați pentru a primi melatonină orală (2 mg) sau un placebo pe timp de noapte sau dimineața, în funcție de programul lor de lucru, timp de 12 săptămâni.

Rezultatele studiului

Autorii studiului au identificat că lucrătorii pe tura de noapte erau semnificativ mai rezistenți la insulină decât cei care nu lucrau pe tura de noapte.

 

După 12 săptămâni de tratament cu melatonină, nu s-a observat un efect semnificativ asupra concentrațiilor serice de glucoză sau insulină, care sunt markeri ai rezistenței la insulină. Similar, pentru tensiunea arterială, tratamentul cu melatonină nu a avut un efect semnificativ.

 

În mod surprinzător, melatonina a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului lucrătorilor pe tura de noapte. În evaluarea inițială, doar 21% dintre lucrătorii pe tura de noapte au descris calitatea somnului lor ca fiind bună; cu toate acestea, după 12 săptămâni de tratament cu melatonină, 50% din acest grup au indicat o calitate bună a somnului. Proporția celor care dorm bine față de cei care dorm prost a rămas aproape neschimbată în grupul placebo.

Concluzii

Beneficiile îmbunătățirii somnului pentru lucrătorii pe tura de noapte prin melatonină sunt indiscutabile, iar persoanele ar trebui să se simtă mai odihnite și mai alerte. Cu toate acestea, având în vedere că nu există dovezi că utilizarea melatoninei reduce rezistența la insulină, este necesar să găsim alte modalități de a îmbunătăți rezistența la insulină și de a reduce probabilitatea dezvoltării diabetului de tip 2.


Data actualizare: 20-02-2024 | creare: 20-02-2024 | Vizite: 380
Bibliografie
Effect of oral melatonin treatment on insulin resistance and diurnal blood pressure variability in night shift workers. A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pharmacological Research.
doi.org/10.1016/j.phrs.2023.107011.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661823003675?via%3Dihub

Image by krakenimages.com on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum