Proprietățile antimicrobiene ale uleiurilor de arbore de ceai și semințe de cânepă

©

Autor:

Proprietățile antimicrobiene ale uleiurilor de arbore de ceai și semințe de cânepă
Îmbunătățirea calității și siguranței alimentelor a devenit un subiect abordat de numeroase studii din ultimii ani, fiind descoperită posibilitatea înlocuirii antioxidanților sintetici cu extracte naturale din plante. O nouă lucrare publicată recent ilustrează proprietățile antioxidante, antifungice și antimicrobiene ale uleiului bioactiv de arbore de ceai (TTO) și ale uleiului din semințe de cânepă (HSO) împotriva bacteriilor Salmonella enteritidis, Escherichia coli și Staphylococcus aureus.
Antioxidanții, fie ei sintetici sau naturali, combat stresul oxidativ determinat de numeroși factori dăunători, cum ar fi alimentele procesate, fumatul, alcoolul, radiațiile UV. Întrucât stresul oxidativ poate fi răspunzători de îmbătrânire accelerată și boli cronice severe, administrarea de antioxidanți poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

TTO reprezintă un produs obținut din planta Melaleuca alternifolia, cunoscută drept arborele de ceai. Planta, originară din Australia, este supusă distilării cu abur pentru a extrage componentele active, cu proprietăți benefice organismului. HSO este, de asemenea, obținut din plante, rezultând prin presarea la rece a semințelor de cânepă. Alte extracte din plante cu proprietăți antioxidante sunt și uleiul de susan și uleiul de vetiver.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat acțiunea uleiurilor TTO și HSO prin teste antimicrobiene și antioxidante. Uleiurile incluse în experiment au fost uleiul de susan, de măceș, de vetiver, de cânepă pură, de cânepă organică, TTO și HSO. Rezultatele experimentului au identificat o activitate antimicrobiană extrem de ridicată în cazul utilizării TTO, acesta fiind eficient împotriva tuturor celor trei agenți patogeni. De asemenea, referitor la activitatea antioxidantă, s-a dovedit faptul că utilizarea HSO a fost de 5,7 ori mai eficientă decât cea a TTO.

Este important de menționat faptul că și uleiurile de cânepa pură și de cânepă organică au prezentat, de asemenea, proprietăți antioxidante semnificative, acesta putând reprezenta un punct de plecare pentru studii viitoare. Până în acest moment, există dovezi puternice în favoarea utilizării uleiurilor TTO și HSO pentru a face produsele alimentare sigure pentru consumatori. Pentru includerea acestora în industria alimentară și în cea medicală, vor fi necesare, însă, multe experimente suplimentare pentru a optimiza structura și concentrația compușilor.

sursa: News Medical
foto: ronstik / Shutterstock.com

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
The antimicrobial properties of tea tree and hemp seed oils, link: https://www.news-medical.net/news/20220731/The-antimicrobial-properties-of-tea-tree-and-hemp-seed-oils.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: