Proprietățile antimicrobiene ale uleiurilor de arbore de ceai și semințe de cânepă

Proprietățile antimicrobiene ale uleiurilor de arbore de ceai și semințe de cânepă

©

Autor:

Proprietățile antimicrobiene ale uleiurilor de arbore de ceai și semințe de cânepă
Îmbunătățirea calității È™i siguranÈ›ei alimentelor a devenit un subiect abordat de numeroase studii din ultimii ani, fiind descoperită posibilitatea înlocuirii antioxidanÈ›ilor sintetici cu extracte naturale din plante. O nouă lucrare publicată recent ilustrează proprietățile antioxidante, antifungice È™i antimicrobiene ale uleiului bioactiv de arbore de ceai (TTO) È™i ale uleiului din seminÈ›e de cânepă (HSO) împotriva bacteriilor Salmonella enteritidis, Escherichia coli È™i Staphylococcus aureus.
AntioxidanÈ›ii, fie ei sintetici sau naturali, combat stresul oxidativ determinat de numeroÈ™i factori dăunători, cum ar fi alimentele procesate, fumatul, alcoolul, radiaÈ›iile UV. Întrucât stresul oxidativ poate fi răspunzători de îmbătrânire accelerată È™i boli cronice severe, administrarea de antioxidanÈ›i poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieÈ›ii.

TTO reprezintă un produs obÈ›inut din planta Melaleuca alternifolia, cunoscută drept arborele de ceai. Planta, originară din Australia, este supusă distilării cu abur pentru a extrage componentele active, cu proprietăți benefice organismului. HSO este, de asemenea, obÈ›inut din plante, rezultând prin presarea la rece a seminÈ›elor de cânepă. Alte extracte din plante cu proprietăți antioxidante sunt È™i uleiul de susan È™i uleiul de vetiver.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat acÈ›iunea uleiurilor TTO È™i HSO prin teste antimicrobiene È™i antioxidante. Uleiurile incluse în experiment au fost uleiul de susan, de măceÈ™, de vetiver, de cânepă pură, de cânepă organică, TTO È™i HSO. Rezultatele experimentului au identificat o activitate antimicrobiană extrem de ridicată în cazul utilizării TTO, acesta fiind eficient împotriva tuturor celor trei agenÈ›i patogeni. De asemenea, referitor la activitatea antioxidantă, s-a dovedit faptul că utilizarea HSO a fost de 5,7 ori mai eficientă decât cea a TTO.

Este important de menÈ›ionat faptul că È™i uleiurile de cânepa pură È™i de cânepă organică au prezentat, de asemenea, proprietăți antioxidante semnificative, acesta putând reprezenta un punct de plecare pentru studii viitoare. Până în acest moment, există dovezi puternice în favoarea utilizării uleiurilor TTO È™i HSO pentru a face produsele alimentare sigure pentru consumatori. Pentru includerea acestora în industria alimentară È™i în cea medicală, vor fi necesare, însă, multe experimente suplimentare pentru a optimiza structura È™i concentraÈ›ia compuÈ™ilor.

sursa: News Medical
foto: ronstik / Shutterstock.com

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 376
Bibliografie
The antimicrobial properties of tea tree and hemp seed oils, link: https://www.news-medical.net/news/20220731/The-antimicrobial-properties-of-tea-tree-and-hemp-seed-oils.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum