Tratament diaree adulți - medicamente și remedii
Autor: Patriche Silvia
Milioane de oameni se confruntă anual cu diaree și de cele mai multe ori reprezintă o problemă trecătoare, ea reprezentând un motiv de îngrijorare mai ales în zonele cu apă contaminată. Iată câteva remedii și tratamente pentru diareea la adulți. (1)
Remedii pentru diaree adulți
Diareea este o problemă des întâlnită. Vezi mai jos câteva remedii:
- Hidratarea – deshidratarea pe fondul diareei poate avea efecte devastatoare mai ales pentru vârstnici. Apa, ceaiul sau supele pot ajuta la hidratare. Pe de altă parte, sunt de evitat alcoolul, laptele, cafeina și sucurile carbogazoase (2)
- Evitarea exercițiilor fizice – sportul intens poate dehidrata și mai mult. Când te confrunți cu diaree ar trebui să amâni antrenamentul pentru maraton. Corpul are nevoie de odihnă (3)
- Ceai de ghimbir – este folosit în mod tradițional pentru problemele digestive. Calmează problemele stomacale însă nu stopează efectiv diareea (4)
- Probiotice – ajută la echilibrarea florei intestinale contribuind la ameliorarea diareei. Probioticele se găsesc în iaurt, varză murată, băutură de soia și castraveți murați. Conform unui studiu administrarea de probiotice reduce durata diareei cu o zi (5)
- Unele alimente – ajută la îmbunătățirea fermității scaunului. Acestea includ banane, pâine prăjită și orez alb. Sunt bine tolerate și cartofii piure, pieptul de pui, supa de pui și terciul de ovăz. Este indicat să eviți anumite alimente care stimulează digestia sau au un conținut ridicat de fibre așa cum sunt îndulcitorii artificiali, fasolea, fructele de pădure, broccoli, fasole, conopidă, năut, legume cu frunze verzi, înghețată, mazăre, prune. (6)
Medicamente pentru diaree adulți
Pentru diaree se recomandă loperamid și subsalicilat de bismut. Aceste medicamente fără rețetă, luate la indicațiile medicului sau farmacistului, pot calma simptomele însă nu tratează cauza diareei. În caz de diaree cronică, peste 14 zile, aceste medicamente nu ar trebui luate. Dacă pe lângă diaree apare și febră, sânge în fecale și dureri abdominale este indicat să soliciți sfatul medicului. (7)
Este totuși important de știut că administrarea de loperamid poate avea efecte secundare precum: (8)
- Greață
- Uscăciune bucală
- Crampe abdominale
- Constipație
- Amețeală
- Oboseală
- Dificultăți la urinare.
Medicamentele cu prescripție medicală tratează, de regulă, și cauza diareei. Pot include alosetron, eluxadolină și rifaximină.
Alosetron este recomandat pentru a trata diareea severă care apare mai ales pentru persoanele cu boli intestinale. Blochează receptorii care cauzează diaree, durere și disconfort abdominale. Printre efectele secundare se află constipația și colita ischemică. (9)
Eluxodolina este un alt medicament recomandat pentru simptomele asociate afecțiunilor intestinale. Acesta afectează receptorii opioizi și ajută la reglare tranzitului intestinal. (10)
Rifaximă este un antibiotic indicat pentru tratarea diareei ca simptom al unei afecțiuni intestinale sau pentru diareea călătorului. (11)
Prevenire diaree adulți
Urmarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea diareei. Iată câteva măsuri în acest sens: (12, 13)
- Bea doar apă potabilă iar atunci când călătorești în zone cu apă nepotabilă bea apă îmbuteliată, chiar și la spălarea dinților
- Evită să consumi alimente de la vânzătorii stradali
- Evită să folosești cuburi de gheață din surse nepotabile de apă
- Consumă fructe și legume bine spălate, curățate de coajă sau gătite
- Consumă carne gătită la temperatura potrivită
- Evită să consume carne nepregătită termic, inclusive fructe de mare
- Înainte de a călători vaccinează-te împotriva hepatitei A și a febrei tifoide
- Spală-te bine pe mâini după toaletă și înainte de a pregăti mâncarea
- Evită să împarți prosoape, batiste, periuță de dinți și alte obiecte personale cu o persoană care are diaree.
De cele mai multe ori, diareea este o problemă trecătoare care ține 1-2 zile. Dacă acest interval se prelungește sau apar și alte simptome digestive este indicat să vorbești cu medicul.
2. Oral rehydration for viral gastroenteritis in adults: a randomized, controlled trial of 3 solutions, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16931613/
3. Why You Shouldn't Exercise if You Have Diarrhe, link: https://www.livestrong.com/article/432874-does-exercise-help-diarrhea/
4. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/IMI.S36273
5. Efficacy of probiotics in the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of clinical trials, link: https://tp.amegroups.com/article/view/85375/html
6. What to Eat When You Have Diarrhea, link: https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-diarrhea
7. Treatment for Diarrhea, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/treatment
8. Loperamide, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557885/
9. Alosetron, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553080/
10. Eluxadoline (Viberzi) , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481293/
11. Rifaximin, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562329/
12. Diarrhea Prevention Practice and Associated Factors among Caregivers of Under-Five Children in Enemay District, Northwest Ethiopia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535883/
13. Management and Prevention of Traveler’s Diarrhea: A Cross-Sectional Study on Knowledge, Attitudes, and Practices in Italian Occupational Physicians (2019 and 2022) , link: https://www.mdpi.com/2414-6366/7/11/370
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Crampe abdominale urmate de diaree, doar noaptea sau dimineata
- Constipat ?
- Nervi la stomac, balonare, diaree, greata
- Simptome ciudate digestive, va rog ajutati ma
- Revin-probleme stomac
- Diaree si Logest
- De aprox o luna, de fiecare data cand ma trezesc dimineata am diaree
- Diaree fara tratament
- Antibiotice, balonari, constipatie si diaree
- Diaree, lesin.