Tratament coronavirus cu: Chloroquine (Plaquenil), Tamiflu, Kaletra și Remdesivir (studii și experiență clinică)
La ora actuală, infectarea cu noul tip de coronavirus, COVID-19, reprezintă o reală problemă pentru majoritatea statelor din întreaga lume, nu doar din punct de vedere medical, cu și în plan economic, educațional, etc.
Cea mai acută problemă legată de COVID-19 este reprezentată de tratamentul acesteia. În ciuda numeroaselor încercări în a depista un anumit vaccin pentru combaterea directă a COVID-19, încă nu a putut fi depistată o anumită substanță medicamentoasă care să asigure combaterea și eredicarea virusului.
Pentru combaterea COVID-19, în numeroase centre medicale sunt administrate medicamente antivirale în combinație, în asocierea medicamentelor antimalarice și a unor antiinflamatoare.
În țara noastră, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din capitală, se utilizează un anumit protocol terapeutic de combatere a COVID-19, bazat pe antivirale și antimalarice.
Principalele medicamente antivirale utilizate la institut sunt reprezentate de Remdesivir, Tamiflu și Kaletra. Preparatul antimalaric utilizat în combinația medicamentelor antivirale pentru tratarea coronavirusului este reprezentat de Cloroquine.
Ce presupune însă în detaliu protocolul terapeutic de combatere a COVID-19, utilizat la institut? Care sunt indicațiile, contraindicațiile și posibilele reacții adverse specifice acestor medicamente? Care sunt țările care utilizează aceste medicamente și care este modul lor de utilizare?
Tamilu
Tamiflu (Oseltamivir) este un medicament antiviral care inhibă pătrunderea virusului la nivelul celulelor din organism neinfectate și împiedică eliberarea particulelor virale de la nivelul celulelor infectate.
Tamiflu este indicat în stările gripale, având o eficiență demonstrată la două zile de la începerea administrării. În anul 2013, Tamiflu a fost utilizat pentru tratarea gripei aviare și a gripei porcine.
Principalele reacții adverse ale tratamentului cu Tamiflu sunt reprezentate de grețuri, vărsături și dureri gastrice.
Tamiflu poate fi administrat în asocierea anumitor medicamente antiinflamatoare, precum Aspirină, Ibuprofen, Paracetamol (deși în cadrul infecției COVID-19 este contraindicată utilizarea acestora) și poate fi utilizat în scop prevenitiv, în cazul persoanelor aflate peste vârsta de 13 ani, care au ajuns în contact cu un caz de gripă.
În contextul infecției COVID-19, se recomandă utilizarea Tamiflu în primele 48 de ore de la declanșarea infecției, pentru obținerea unor rezultate terapeutice cât mai eficiente.
Kaletra
Kaletra este un medicament antiretroviral, utilizat în asocierea altor antiretrovirale în cadrul tratamentului infecției cu HIV. De fapt, Kaletra este o asociere a două medicamente antivirale, Ritonavir și Lopinavir.
În ciuda accesibilității reduse la acest medicament, medicii români utilizează Kaletra în asocierea altor medicamente antivirale, în cadrul tratamentului de combatere a COVID-19.
Principalele reacții adverse ale medicamentului Kaletra sunt reprezentate de dureri abdominale, cefalee, diaree și astenie. Este contraindicată administrarea Kaletra în asocierea benzodiazepinelor (Midazolam, Triazolam) și a alcaloizilor polipeptidici (Ergotamină, Dihidroergotamină).
Remdesivir
Remdesivir este un medicament antiviral nou, neomologat, care aparține clasei de medicamente analogi nucleotidici, creat în scopul testării eficienței sale în cazul anumitor infecții virale.
Remdesivir a fost elaborat de către firma de medicamente Gilead Sciences. În trecut, Remdesivir a fost utilizat pentru testarea eficienței sale în cazul bolnavilor diagnosticați cu Ebola. În prezent, Remdesivir este utilizat în cadrul studiilor clinice de tratament al COVID-19.
Conform datelor actuale, Remdesivir este cel mai promițător medicament utilizat în cadrul studiilor clinice, pentru combaterea infecției COVID-19.
Hidroxiclorochina
Hidroxiclorochina (Cloroquine, Clorochină, Plaquenil) este un medicament antimalaric utilizat în cadrul tratamentului de combatere a malariei și este al doilea cel mai important medicament de combatere a infecției COVID-19, după Tamiflu.
De asemenea, Hidroxiclorochina poate fi utilizată și ca antireumatic, datorită efectului său imunosupresiv, în cadrul diferitelor afecțiuni reumatice (precum lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, etc.).
Ce presupune protocolul terapeutic utilizat la Institutul „Matei Balș” din capitală?
În urma numeroaselor cercetări, medicii infecționiști români au căzut de acord asupra unei scheme terapeutice alcătuite din medicamente antiretrovirale, antivirale și antimalarice, care pot fi utilizate și sunt eficiente în cadrul luptei de combatere a COVID-19 în țara noastră.
Cu toate că cercetătorii din domeniul medical susțin faptul că infecția COVID-19 se remite de la sine, în urma producerii de anticorpi de către organismul în cauză (fapt pentru care recomandă evitarea administrării vreunui tratament medicamentos în cazul bolnavilor asimptomatici sau cu simptomatologie redusă), protocolul terapeutic utilizat la Institutul „Matei Balș” din capitală cuprinde scheme terapeutice pentru bolnavii cu COVID-19, aflați în diferite stadii de evoluție a bolii.
Astfel*:
Pacienți asimptomatici infectați COVID-19:
În cazul persoanelor asimptomatice cu COVID-19 nu se administrează vreun tratament.
Forma ușoară de boală:
Paracetamol 3x500 mg/zi, iar la copii 3x10 mg/kg c/doză. Reacțiile adverse includ hepatotoxicitate la depășirea dozei și duratei de 7-10 zile.
Forma ușoară de boală (primele 3 zile de la debutul clinic), sau pacienți cu factori de risc:
Kaletra (Lopinavir/Ritonavir) 2x400/100 mg/zi, iar la copii 2x300/75 mg/m2/zi, timp de 7-10 zile.
Alternativ, Hidroxiclorochină 2x400 mg/zi în prima zi, apoi 2x200 mg/zi. La copii 5 mg/kgc/zi în două prize, timp de 5-7 zile.
Reacțiile adverse includ diaree, greață, stomatită, febră, anemie, leucopenie, hiperbilirubinemie.
Forma ușoară de boală, la peste 3 zile de la debutul clinic
Paracetamol 3x500 mg/zi, iar la copii 3x10 mg/kg c/doză.
Reacțiile adverse includ hepatotoxicitate la depășirea dozei și duratei de 7-10 zile.
Forma medie de boală:
Hidroxiclorochină 2x400 mg/zi în prima zi, apoi 2x200 mg/zi, iar la ca copii 5 mg/kgc/zi în două prize, timp de 5 zile.
Dacă diagnosticul este stabilit în faza precoce, se asociază Lopinavir/Ritonavir 2x400/100 mg/zi, iar la copii 2x300/75 mg/m2/zi, timp de 10-14 zile.
Forma gravă de boală:
Hidroxiclorochină 2x400 mg/zi în prima zi, apoi 2x200 mg/zi, iar la ca copii 5 mg/kgc/zi în două prize, timp de 5-20 zile.
Dacă Lopinavir/Ritonavir nu este disponibil, se asociază Remdesivir 200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi, iar la copii sub 40 kg 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi timp de 10 zile.
La pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncții de organ se poate asocia Tocilizumab 8 mg/kgc, maximum 800 mg la adult, 12 mg/kg la copii sub 30 kg, 1-4 doze la interval de minimum 8 ore.
* (protocol actualizat 24 martie 2020)
2. UPDATE. Noi candidați pentru tratamentul COVID-19: tocilizumab și hidroxiclorochina, incluse în studii de fază II și III. Peste 80 de studii care evaluează potențiale terapii, deja în desfășurare, link: https://raportuldegarda.ro/articol/studii-clinice-tratament-infectie-sars-cov-2-covid-19/
3. Treatments for COVID-19: Drugs being tested against the coronavirus, link: https://www.livescience.com/coronavirus-covid-19-treatments.html
4. Elsevier ©, 2020COVID-19 Drug Therapy –Potential Options, link: https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0007/988648/COVID-19-Drug-Therapy_Mar-2020.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?