O persoană vaccinată poate transmite COVID-19? Care sunt șansele și în ce condiții?
Anul în curs a adus în prim plan vaccinarea anti-SARS-CoV 2 la nivel global. Campania a reprezentat un eveniment mult așteptat, oferind o primă speranță spre noi posibilități de control și de combatere a pandemiei.
Actualele vaccinuri principale disponibile pentru vaccinare sunt cele pe bază de ARNm (ARN mesager) - care poartă informația pentru sinteza proteinei S și cele pe bază de adenovirus modificat nereplicativ (făcut să semene cu virusul în cauză SARS-CoV2), vector care conține gena pentru sinteza proteinei S- spike, ținta principală în lupta anti-SARS-CoV 2. Aceste vaccinuri au ca scop final producția de anticorpi anti proteină S, aceasta reprezentând principala componentă utilizată de virus pentru a pătrunde în celulă, factor cheie implicat în patogeneza infectării (1).
Imunizarea se consideră a fi completă atunci când au trecut cel puțin două săptămâni de la rapel (a doua doză) pentru vaccinurile ce necesită dublă administrare (2).
Transmisibilitatea post-vaccinare
Vaccinurile disponibile în prezent sunt considerate eficiente împotriva COVID-19 forma asimptomatică, simptomatică, incluzând formele severe de boală. De asemenea, există dovezi care sugerează că vaccinurile pot reduce transmiterea infecției.
Datele nu sunt concludente în acest moment, dar studiile aflate în desfășurare și datele colectate până în prezent sugerează că reducerea transmiterii virusului este posibilă. Un studiu desfășurat în Israel pe aproximativ 3.000 de persoane vaccinate a arătat că majoritatea persoanelor infectate aveau un sfert din cantitatea de virus în corp comparativ cu persoanele nevaccinate infectate. Astfel, dacă vaccinarea nu poate să prevină complet infectarea, totuși reduce semnificativ încărcătura virală din secrețiile de la nivelul arborelui respirator, de la nivelul nasului și cavității bucale precum și durata eliminării active a virusului, scăzând astfel potențialul de transmitere a infecției, contagiozitatea (3), (4), (5).
În ceea ce privește eficiența vaccinurilor în legătură cu noile tulpini emergente ale virusului, studiile sunt încă în desfășurare, dar date preliminare sugerează că există o diminuare a eficienței vaccinurilor aprobate în prezent, întrucât aceste noi tulpini sunt mai rezistente, mai ales tulpina sud-africană. Dificultățile pe care noile mutații în structura proteinei S le aduc în prim plan constă în faptul că acestea pot favoriza eludarea sistemului imunitar, făcând virusul mai greu de identificat și de recunoscut de către organism. De subliniat este și faptul că anticorpii specifici reprezintă doar o parte din întreg arsenalul de luptă în cadrul unei infecții virale. Astfel, apare și riscul reinfecției cu o tulpină diferită la persoanele care au fost infectate în antecedente. Totuși, beneficiile vaccinării încă persistă, mai ales prin scăderea riscului de boală severă chiar și în cazul noilor tulpini (2), (6).
Un alt aspect important de reamintit este faptul că titrul protector împotriva infecției apare la două săptămâni de la rapel, astfel dacă o persoană se expune imediat după vaccinare, riscul infecției încă există, deoarece producția de anticorpi abia începe. De asemenea, există același risc de transmitere a virusului către o altă persoană în acest interval de timp, în cazul infectării. În plus, există șansa ca persoanele cu anumite probleme de ordin imunologic, persoanele imunocompromise, să aibă un răspuns imun diminuat și să nu producă un titru adecvat de anticorpi, acestea fiind încă considerate persoane aflate la risc de infecție precum și potențiali transmițători ai virusului.
Necesitatea măsurilor generale de prevenție post-vaccinare
Măsurile de prevenție standard utilizate până la momentul actual - portul măștii, igiena mâinilor, evitarea zonelor aglomerate, sunt în continuare necesare. Având în vedere că riscul transmiterii infecției încă există și că studiile nu au atins un punct concluzional final, prudent este să contribuim majoritar la limitarea răspândirii virusului. Campania de vaccinare este în plină desfășurare iar o bună parte a populației este încă neimunizată.
Nu putem vorbi de un control al pandemiei, deoarece în multe țări transmiterea virusului nu este încă în control. Totodată, anumite vaccinuri sunt aprobate doar pentru anumite categorii de vârstă, iar în ceea ce privește populația pediatrică încă nu există concluzii certe în legătură cu imunizarea. Astfel, anumite categorii încă rămân vulnerabile în fața infecției. La toate acestea se adaugă și faptul că există dificultăți în asigurarea producției unui număr atât de mare de vaccinuri raportat la un interval de timp atât de scurt (7).
2. Background Rationale and Evidence for Public Health Recommendations for Fully Vaccinated People. s.l. : CDC (Centers for Disease Control and Prevention) /https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/fully-vaccinated-people.html
3. Matan Levine-Tiefenbrun, View ORCID ProfileIdan Yelin, Rachel Katz, Esma Herzel, Ziv Golan, Licita Schreiber, Tamar Wolf, Varda Nadler, Amir Ben-Tov, Jacob Kuint, Sivan Gazit, Tal Patalon, Gabriel Chodick, Roy Kishony. Decreased SARS-CoV-2 viral load following vaccination. s.l. : medRxiv/The preprint server for Health Sciences/ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.06.21251283v1.article-info
4. Deborah Fuller, University of Washington. Can vaccinated people still spread the coronavirus? s.l.: https://theconversation.com/can-vaccinated-people-still-spread-the-coronavirus-155095
5. Lubell, Michael Erman and Maayan. Pfizer/BioNTech Say Data Suggests Vaccine 94% Effective in Preventing Asymptomatic Infection. s.l. : Medscape, March 2021.
6. Erin Garcia de Jesus. How coronavirus variants may drive reinfection and shape vaccination efforts- New variants could bring more reinfections, but fewer cases of severe COVID-19. s.l. : ScienceNews- www.sciencenews.org
7. WHO. Episode #23- I am vaccinated, what next? s.l. : WHO- World Health Organization/Coronavirus disease (COVID-19)/Media resources/Science in 5, Jan 2021.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaccin covid sarcina
- E bine sa ma vaccinez anti covid -19 daca sunt alergic la penicilina
- Vaccin covid - anxietate
- Tromboembolism pulmonar - vaccin
- Covid - dupa 14 zile de carantina
- Vaccin anticovid in hemispasm facial- dl. dr.V. Flueraru
- Tromboza si vaccinul anticovid
- Astm bronșic + alergie respiratorie și efectele vaccinului Pfizer anti Covid-19
- Vaccinul Pfizer în menstruație.