Persoană internată cu COVID-19 - ghidul aparținătorului

©

Autor:

Persoană internată cu COVID-19 - ghidul aparținătorului

Aparținătorul unui bolnav este persoana care prezintă legături familiale (mamă, tată, fiu, fică, bunică, bunic, mătușă, unchi, cumnat, verișor, etc.) cu pacientul. În acest articol vom oferi câteva sfaturi persoanelor ale căror membri din familie au fost diagnosticați cu COVID-19.
În contextul pandemiei COVID-19, la fel de important ca prevenirea infectării cu noul coronavirus, protejarea populației și tratarea corespunzătoare a persoanelor confirmate cu 2019-nCoV, importantă este protejarea aparținătorilor bolnavilor diagnosticați cu COVID-19.

În mod indirect, aparținătorii bolnavilor diagnosticați cu COVID-19 sunt expuși la câteva riscuri foarte mari, precum posibilitatea infectării cu noul coronavirus și îmbolnăvirii, riscul de a rămâne asimptomatic în ciuda infectării cu 2019-nCoV și transmiterii infecției persoanelor din jur (inclusiv celorlalți membri ai familiei), etc.

Cu siguranță, persoanele vârstnice sunt cele mai expuse riscului de a fi infectate cu noul coronavirus și de a dezvolta forme mai severe de boală, din cauza multiplelor comorbidități. Nu trebuie să uităm însă că și persoanele tinere, aparent sănătoase, fără alte boli prezente în istoricul personal, sunt expuse riscului de a se îmbolnăvi. Până în prezent, în numeroase țări au fost înregistrate cazuri de pacienți tineri cu COVID-19, care au dezvoltat forme severe de boală și chiar au decedat, în lipsa altor afecțiuni.

Fiecare aparținător al unui bolnav diagnosticat cu COVID-19 trebuie să se gândească la sănătatea sa, iar mai apoi la sănătatea persoanelor din jur.

În acest scop, prezentăm câteva măsuri de igienă, pe care fiecare aparținător ar trebui să le respecte, pentru a se proteja pe sine și pe cei din jur:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun (durata spălării trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde).
  • În condițiile în care săpunul nu este disponibil, se recomandă utilizarea unei soluții pe bază de alcool sanitar, pentru dezinfectarea mâinilor.
  • Utilizarea unei batiste sau a unui șervețel de unică folosință, atunci când persoana în cauză tușește sau strănută.
  • Evitarea atingerii feței, a nasului, a gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.
  • Evitarea contactului apropiat cu alte persoane, precum îmbrățișările, sărutările sau strângerea mâinilor.
  • Dezinfectarea frecventă a suprafețelor cu care persoana respectivă intră frecvent în contact, cu ajutorul unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau clor.
  • Limitarea tuturor interacțiunilor sociale (mersul la restaurant, vizitele, întâlnirile în aer liber cu prietenii, etc.), a timpului petrecut în afara casei și evitarea părăsirii domiciliului, pe cât posibil.
  • Evitarea mijloacelor de transport în comun (tramvaie, trenuri, autobuze, avioane, mașini de taxi). Dacă este necesară deplasarea într-un anumit loc pentru rezolvarea aspectelor care țin de interesul personal (activități profesionale, aprovizionarea cu alimente, etc.) sau pentru îngrijirea unei persoane vârstnice, se recomandă deplasarea cu mașina proprie (sau cu mașina familiei, în cazul în care aparținătorul nu dispune de mașină proprie) sau se poate apela la mersul pe jos.
  • Asigurarea aprovizionării prin utilizarea serviciilor de curierat, ori de câte ori este posibil (pentru a evita părăsirea domiciliului și expunerea în locuri aglomerate).
  • Respectarea unei alimentații echilibrate.
  • Hidratare corespunzătoare.
  • Aerisirea frecventă a spațiului de locuit (zece minute la fiecare oră, dacă este posibil).
  • Utilizarea măștii și a mănușilor de protecție, la fiecare expunere în public (la cumpărături, la medic, la serviciu, etc.).
  • Purtarea unei sticluțe cu dezinfectant la fiecare ieșire din domiciliu și utilizarea sa ori de câte ori este necesară.
  • Dacă este necesară părăsirea domiciliului (pentru interes personal, profesional sau pentru asistența persoanelor vârstnice), se recomandă evitarea spațiilor aglomerate.
  • Păstrarea distanței de siguranță cuprinsă între 1 și 2 metri față de fiecare membru al familiei.
  • Prezentarea la medicul de familie dacă apar manifestări clinice precum febră, tuse seacă, durere în gât și respectarea măsurilor impuse de către acesta.


În cazul aparținătorilor persoanelor bolnave cu COVID-19 care trebuie să le aducă la spital alimente, haine și alte obiecte de strictă necesitate, se recomandă echiparea cu mască și mănuși, procurarea lucrurilor necesare, ambalarea lor în pungi de unică folosință sau în plase, etichetarea lor cu numele bolnavului și salonul în care acesta este internat, deplasarea în fața unității în care bolnavul este internat și înmânarea pachetului persoanelor angajate ale spitalului, însărcinate cu transportarea pachetului la pacient. În acest mod, pachetele cu lucrurile necesare bolnavului, vor ajunge în siguranță la destinație.

Există însă situații în care, datorită contactului cu un membru al familiei diagnosticat ulterior cu COVID-19, aparținătorii acestuia, respectiv ceilalți membrii ai familiei, să fie plasați în izolare la domiciliu. În acest context, se va apela la serviciile de curierat pentru asigurarea celor necesare, atât în cazul aparținătorilor izolați la domociliu, cât și în cazul bolnavului internat în spital.


Pe toată perioada izolării, aparținătorii sunt rugați să respecte măsurile impuse de către Ministerul Sănătății referitoare la menținerea unei igiene stricte a propriei persoane și a mediului de locuit, să evite părăsirea domiciliului și a contactului cu alte pesoane și să apeleze cabinetul medicului de familie sau numărul național de urgență în cazul în care apare o modificare a stării de sănătate sau una dintre manifestările clinice specifice infecției cu noul coronavirus (precum febră, tuse seacă, durere în gât, durere de cap, dureri musculare, dificultăți la respirație etc.).

În prezent, guvernul țării noastre asigură asistență atât bolnavului internat în spital, cât și aparținătorilor acestuia, izolați la domiciliu.


Data actualizare: 07-04-2020 | creare: 07-04-2020 | Vizite: 1639
Bibliografie
1. Coronavirus disease (COVID-19): How to care for a person with COVID-19 at home – Advice for caregivers, link: https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/diseases-conditions/how-to-care-for-person-with-covid-19-at-home-advice-for-caregivers.html
2. COVID-19: Self-isolation: Guide for caregivers, household members and close contacts1of 2Coronavirus Disease2019(COVID-19)Self-isolation: Guidefor caregivers, household members and close contacts, link: https://www.publichealthontario.ca/-/media/documents/ncov/factsheet-covid-19-guide-isolation-caregivers.pdf?la=en
3. Coronavirus advice guide for carers: how to keep safe, link: https://guardiancarers.co.uk/care-information/coronavirus-guide-carers
4. Rapid Advice for COVID-19 Clinical Practice Guidelines (2020), link: https://reference.medscape.com/viewarticle/927431
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •