Donarea de sange si noul coronavirus
De-a lungul timpului, donarea de sânge a salvat multe vieți și în prezent este singura soluție pentru a face față nevoilor din spitale, neexistând momentan un înlocuitor pentru sângele uman. Donarea de sânge este un act umanitar, benevol, care pe lângă beneficiile imense pe care le aduce societății are multiple avantaje și pentru sănătatea donatorului (potrivit studiilor, scade riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare, scade riscul unui infarct miocardic, a unui accident vascular cerebral și chiar al apariției cancerului). Cu toate acestea, nu de puține ori, stocurile de sânge nu sunt suficiente pentru a face față necesității din spitale. În vremurile pandemiei cu noul coronavirus, stocurile de sânge au început să scadă, iar numărul donatorilor s-a redus semnificativ din cauza temerilor infecției cu virusul SARS-CoV-2.
În această perioadă afectată de noul coronavirus este extrem de important să se mențină stocurile de sânge pe o linie de plutire, iar distanțarea socială impusă de autorități nu trebuie să influențeze negativ actul donației. De aceea, donatorii sunt încurajați să doneze sânge deoarece mulți pacienți au nevoie de acest produs biologic pentru a trăi.
Ce trebuie să știm despre donarea de sânge în perioada pandemiei cu noul coronavirus? (1)
- Donarea de sânge este sigură chiar și în perioada pandemiei cu noul coronavirus! Până în prezent nu s-au raportat cazuri de COVID-19 datorate procedeelor de donare sau transfuziilor de sânge.
- În general, niciun virus respirator nu se poate transmite prin transfuzii sau donare de sânge, iar SARS-CoV-2 face parte din acest tip de virusuri.
- În criteriile de eligibilitate pentru a dona este inclus istoricul calatoriilor, astfel, o persoană care a calatorit recent în zone cu risc pentru diverse boli infecțioase transmisibile (exemplu: zonele cu malarie), mai nou și în zonele cu COVID-19, nu este eligibilă. (2)
- Donarea de sânge este o necesitate medicală și nu se aplică restricția de circulație impusă de autorități pe perioada pandemiei pentru cei care doresc să se deplaseze la un centru de recoltare.
- Nu! Vei fi testat pentru noul coronavirus la centrul de recoltare, se vor face în schimb teste pentru bolile transmisibile prin transfuzia de sânge.
- Dacă ai COVID-19 confirmat sau dacă ai simptomele specifice acestei infecții, nu vei fi eligibil pentru donare.
- De asemenea, dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată sau care are simptome specifice infectiei cu noul coronavirus, nu trebuie să mergi să donezi sânge. (3)
- Dacă cineva din personalul din centrul de recoltare prezintă simptome specifice virusului SARS-CoV-2, aceștia nu vor mai avea contact cu donatorii.
- Se recomandă deplasarea la centrul de recoltare fără însoțitori (exemplu: copii, etc.) pentru a evita supraaglomerarea și riscurile aferente în această perioadă în care distanțarea socială este recomandată.
- Există întotdeauna măsuri de precauție la centrele de donare pentru ca acest act să se desfășoare în maximă siguranță, cu atât mai mult în această perioadă afectată de noul coronavirus: se folosesc instrumente sterile pentru fiecare donator, personalul poartă măști si mănuși de protecție, dezinfectarea suprafețelor după fiecare donator, încăperile de donare bine aerisite, paturile pe care se vor așeza donatorii sunt plasate la distanță. (4)
Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei cu SARS-CoV-2, de aceea trebuie înfrântă teama și creșterea numărului de donatori pentru a preveni o eventuală criză de sânge.
2. Coronavirus and Blood Donation – Talking Points, link: https://www.aabb.org/advocacy/regulatorygovernment/Pages/Coronavirus-and-Blood-Donation-Talking-Points.aspx
3. Coronavirus: latest updates, link: https://www.blood.co.uk/news-and-campaigns/news-and-statements/coronavirus-covid-19-updates/
4. What to know about the Coronavirus and Blood Donation, link: https://www.redcrossblood.org/donate-blood/dlp/coronavirus--covid-19--and-blood-donation.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Perioada „critica” covid ??
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus