Interacțiunea cu poliția în contextul pandemiei COVID-19
Autor: Dr. Purtan Teodora
Pandemia COVID-19 nu solicită doar cadrele medicale (medici, asistenți, infirmieri, etc.) care își desfășoară activitatea profesională în spitalele de stat. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri și a riscului de extindere a infecției cu coronavirus, autoritățile locale și naționale au restricționat deplasarea populației în afara domiciliului și au impus măsuri stricte de protecție generală și de distanțare socială. Conform Ordonanței militare numărul 3, începând cu data de 25 martie 2020, fiecare persoană care trebuie să părăsească domiciliul în vederea îndeplinirii diferitelor activități necesare (precum deplasarea la locul de muncă, deplasarea la medic, deplasarea la cumpărături, etc.), trebuie să dețină asupra sa cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere tipizată, în cadrul căreia este notificat motivul părăsirii domiciliului sau o adeverință de la angajator (după caz).
Pentru limitarea deplasărilor inutile, a fost solicitată implicarea serviciilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne (poliția, jandarmeria), care sunt însărcinate să verifice aceste acte tuturor persoanelor circulă pe stradă (atât pietoni, cât și șoferi). Deplasarea în lipsa acestor acte, refuzul prezentării acestor acte sau prezentarea unor acte false, poate atrage amenfdă contravențională.
În caz de oprire și solicitare a actelor de către polițist sau jandarm, pentru o organizare cât mai eficientă și pentru a evita apariția unor situații neplăcute, se recomandă respetarea următoarelor măsuri cu rol de protecție de ambele părți.
În caz de oprire a pietonilor de către oamenii legii, pentru legitimare și prezentarea actelor necesare, se recomandă:
- păstrarea unei distanțe de siguranță de cel puțin un metru față de janfarm sau polițist
- prezentarea de la această distanță a documentelor solicitate, precum carte de identitate, declarație pe propria răspundere și legitimația de serviciu sau adeverința primită de la angajator.
Se recomandă evitarea înmânării documentelor reprezentantului autorităților, pentru a evita contaminarea și transmiterea infecției cu coronavirus, în cazul în care una din cele două persoane ar putea fi infectată.
În caz de oprire a conducătorilor auto de către oamenii legii, se recomandă deschiderea geamului portierei maxim 10 cm și prezentarea documentelor oamenilor legii prin geamul lateral sau prin parbiz. Se recomandă evitarea deschiderii largi a geamului portierei și înmânarea actelor oamenilor legii, pentru a preveni contaminarea și transmiterea infecției cu coronavirus, în cazul în care una din cele două persoane ar putea fi bolnave fără să aibă cunoștință asupra acestui lucru.
Pentru a fi cât mai obiectivi și pentru a reduce perioada de expunere în timpul controlului, se recomandă așezarea acestor documente într-un loc pregătit, astfel încât să poată fi găsite cu ușurință și prezentate omului legii. În cazul în care este necesară semnarea anumitor documente, se recomandă ca acest lucru să se realizeze cu pixul propriu, pentru a preveni contaminarea sau transmiterea infecției COVID-19.
Se recomandă evitarea refuzului de a prezenta actele necesare sau părăsirea domiciliului fără aceste acte, deoarece aceasta poate atrage amendă contravențională. De asemenea, se recomandă evitarea agresării verbale sau fizice a oamenilor legii și încălcarea măsurilor de protecție impuse în timpul interacțiunii cu aceștia (precum deschiderea largă a geamurilor portierei, apropierea la o distanță mai mică de un metru față de polițist sau jandarm, etc.).
Pe lângă aceasta, se recomandă respectarea măsurilor generale de protecție impuse de către autorități, precum:
- purtarea mănușilor și a măștii respiratorii de protecție
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun ori de câte ori este necesar
- evitarea deplasărilor inutile în perioada pandemiei COVID-19
- evitarea vizitelor și a primirii vizitatorilor în această perioadă
- evitarea contactului cu persoane care prezintă manifestări clinice specifice infecțiilor respiratorii
- acoperirea nasului și a gurii cu o batistă sau cu un șervețel de unică folosință în caz de tuse sau strănut
- dezinfectarea suprafețelor și chiar a obiectelor cu care intrăm în contact în mod frecvent.
Prin respectarea măsurilor generale de protecție și a măsurilor impuse de către autorități în caz de interacțiune cu oamenii legii, poate fi prevenită infectarea și transmiterea infecției cu coronavirus.
2. Responding to the COVID-19 Coronavirus, link: https://www.policeforum.org/coronavirus
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina