Infecția COVID-19 la copii

©

Autor:

Infecția COVID-19 la copii

De la începutul pandemiei COVID-19, cazurile de infecție pediatrică cu coronavirus au fost extrem de rare. Datorită acestui fapt, numeroşi specialişti din domeniul medical au ajuns la concluzia că copiii nu sunt expuşi riscului de a fi infectați cu noul coronavirus.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din China a arătat faptul că, în data de 11 februarie anul curent, din totalitatea cazurilor de infecție cu coronavirus din China, au fost înregistrate 2% cazuri de COVID-19 la copii şi adolescenți.

Acest aspect însă ridică mari semne de întrebare în rândul cadrelor medicale, fiind bine cunoscut faptul că sistemul imunitar la copii se află în curs de dezvoltare şi astfel, aceştia sunt mult mai expuşi riscului de a contracta infecții de tract respirator superior.

Pe măsură ce COVID-19 s-a extins în întreaga lume, au apărut însă şi cazuri de infecție pediatrică cu coronavirus.

Un studiu efectuat pe acest subiect în oraşul Wuhan din China, efectuat în rândul a 20 de persoane (20 de copii cu COVID-19, confirmați cu ajutorul reacției RT-PCR, efectuată din secrețile nazofaringiene), în perioada 23 ianuarie 2020 – 8 februarie 2020, a demonstrat următoarele aspecte caracteristice ale COVID-19 la copii:

  • COVID-19 la copii îmbracă o formă medie de severitate în comparație cu infecția apărută la adulți, care poate îmbrăca forme mult mai severe.
  • Atât în cazul infecției pediatrice COVID-19, cât şi în cazul infecției la adulți, severitatea bolii variază în funcție de starea de sănătate a bolnavului în cauză şi de eventualele comorbidități.
  • Cele mai frecvente manifestări clinice apărute în cadrul COVID-19 sunt tusea şi febra.
  • În 40% din cazuri, infecția COVID-19 a fost asociată unei infecții bacteriene.
  • În majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 la copii au fost înregistrate niveluri serice crescute ale procalcitoninei, aspect rar înregistrat în cazul infecției cu coronavirus la adulți. Procalcitonina este un marker specific infecțiilor bacteriene şi astfel, cercetătorii susțin faptul că tratamentul antibacterian ar putea fi util în această situație.
  • Diareea este mult mai frecvent înregistrată copiii cu COVID-19 decât în cazul infecției la adulți.
  • Semnele paraclinice specifice COVID-19 pe tomografia computerizată au fost înregistrate în ambele cazuri deopotrivă şi sunt reprezentate de opacități subpleurale cu aspect de sticlă mată, localizate unilateral sau bilateral şi consolidări cu semnul haloului prezent.


7 din cei 20 de copii supuşi testului din Wuhan China, au prezentat anumite afecțiuni congenitale sau alte boli dobândite. Acest lucru sugerează faptul că, asemenea adulților, copiii care prezintă în antecedente alte afecțiuni sunt mult mai expuşi riscului de a contracta infecția COVID-19.

Manifestările clinice ale COVID-19 la copii sunt similare celor apărute în cazul infecției la adulți, însă sunt mult mai uşoare, iar prognosticul bolii este mult mai favorabil comparativ cu cel al infecției la adulți.

Manifestările clinice specifice COVID-19 la copii sunt tusea, febra, durerea în gât şi dispneea. Cu toate acestea, au fost identificate însă cazuri de COVID-19 la copii lipsite de febră.

Totodată, manifestările clinice gastro-intestinale au fost mai frecvent înregistrate la copiii cu COVID-19 decât în rândul adulților.

La finalul acestui studiu clinic, 18 din cei 20 de copii infectați COVID-19 au fost externați, în urma unei perioade de spitalizare de aproximativ 13 zile, iar cei doi copii rămaşi sub internare erau doi nou-născuți confirmați cu COVID-19, dar cu rezultate negative la investigarea tomografică.

Există însă un aspect negativ legat de această situație: din cauza faptului că infecția COVID-19 la copii este deseori asimptomatică sau asociată unor manifestări clinice uşoare, copiii sunt testați mai rar, iar tratamentul specific al acestei afecțiuni poate fi deseori neglijat.

Trebuie punctat faptul că recuperarea după COVID-19 a fost mult mai rapidă în cazul copiilor (între una şi două săptămâni de la apariția simptomelor clinice).


Data actualizare: 02-04-2020 | creare: 02-04-2020 | Vizite: 682
Bibliografie
1. #COVID-19. Care sunt caracteristicile infecției cu SARS-CoV-2 la copii și care este prognosticul în aceste cazuri?, link: https://raportuldegarda.ro/articol/covid-19-sars-cov-2-copii-prognostic/
2. The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team. The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020[J]. China CDC Weekly, 2020, 2(8, link: https://ourworldindata.org/coronavirus
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •