Topul celor mai frecvente probleme de sănătate la bărbați

©

Autor:

Topul celor mai frecvente probleme de sănătate la bărbați

Una dintre prioritățile specialiștilor din domeniul medical este aceea de a putea depista cu exactitate situațiile în care sexul pacientului reprezintă un factor de risc în apariția unei anumite afecțiuni. Există o serie întreagă de boli în cadrul cărora sexul masculin este considerat factor de risc, dar și multiple afecțiuni care pot să apară în mod exclusiv la bărbați, din cauza structurii anatomice diferită de cea a femeilor. (1)

Bolile cardiovasculare

Conform statisticilor, numărul persoanelor de sex masculin care își pierd viața din cauza unei afecțiuni cardiace este mai mare decât cel al persoanelor de sex feminin. Mai exact, de două ori mai mulți bărbați sunt răpuși de o afecțiune cardiacă, aceasta fiind și principala cauză de deces în lume. În cadrul unei afecțiuni ale sistemului cardiovascular arterele sunt blocate de plăci ateromatoase. Atunci când se produce blocarea totală a arterei apare accidentul vascular cerebral sau infarctul. Deși nu sunt cunoscute în totalitate motivele pentru care ateroscleroza apare mai devreme la bărbați, cercetătorii au lansat câteva ipoteze, neconfirmate însă în totalitate de studiile efectuate.

Tulburarea depresivă

La fel ca și în cazul afecțiunilor cardiovasculare sau a majorității formelor de cancer, tulburările depresive sunt mai prezente la bărbați decât la femei, conform ultimelor studii. Mai mult decât atât, specialiștii asociază decesele provocare de accidentele vasculare cerebrale sau infarct cu depresia, de cele mai multe ori bărbații preferând să nu discute despre problemele cu care se confruntă. Tocmai din cauza faptului că bărbații nu solicită ajutor medical pentru problemele de ordin psihologic o bună perioadă de timp sexul feminin a fost considerat factor de risc în apariția depresiei. (2)

Hernia inghinală

Majoritatea formelor de hernie apar de cele mai multe ori la bărbați, acest lucru fiind confirmat de studii, dar și de statisticile publicate de OMS. Mai mult decât atât, sexul este considerat principalul factor de risc în apariția anumitor tipuri de hernie, cu precădere cea inghinală. Aceasta apare în mai bine de 80% dintre cazuri la bărbați, din cauza structurii anatomice diferite, canalul inghinal al unui bărbat fiind total diferit de cel al unei femei, la aceștia existând o zonă de intrare a cordonului spermatic în scrot, considerată extrem de sensibilă. (3)

Afecțiuni ale aparatului genital masculin

Cancerul de prostată reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer apărute la bărbat, prevalența acestei afecțiuni fiind una foarte mare. Cu toate acestea, doar 1 din 35 de bărbați își pierde viața din cauza unei forme de cancer la prostată, adesea această afecțiune nefiind mortală. O serie de alte boli, precum adenomul de prostată, prostatita sau hipertrofia benignă pot afecta starea de sănătate fizică și psihică a unui bărbat. (2)

Cancerul de penis este o altă condiție medicală gravă ce poate apărea în mod exclusiv la persoanele de sex masculin, de regulă la cele trecute de vârsta de 50 de ani. La fel ca și în cazul precedent, cancerul de penis este periculos doar atunci când evoluția sa este una avansată. Deoarece femeile nu posedă penis sau prostată, aceste două tipuri de cancer sunt exclusiv prezente la bărbat. (4)

Cancerul testicular, comparativ cu celelalte tipuri de cancer apărute la nivelul aparatului genital masculin se dezvoltă de regulă la persoanele tinere, cel mai adesea fiind raportat la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani. Cu toate acestea, cancerul testicular provoacă cele mai puține decese dintre toate cancerele prezentate anterior. (5)

Disfuncția erectilă, definită ca o incapacitate a bărbatului de a obține sau de a menține o erecție nu reprezintă în sine o condiție medicală care ar putea pune în pericol viața, însă este una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă bărbații trecuți de 70 de ani. Atunci când apare înaintea vârstei de 40 de ani ar putea semnala o problemă cu adevărat gravă, astfel că diagnosticarea este cel puțin la fel de importantă ca în cadrul oricărei alte afecțiuni. Impotența (așa cum mai este denumită disfuncția erectilă) poate provoca depresia sau o stare de anxietate generalizată, un factor favorizant al apariției sau agravării problemelor cardiace. (2)


Data actualizare: 11-08-2024 | creare: 08-01-2019 | Vizite: 975
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: