Alegerea medicului de familie

©

Autor:

Alegerea medicului de familie
Medicul de familie este cel care asigură primul contact al pacientului de orice vârstă cu sistemul de sănătate. De aceea, este esențială o relație deschisă, bazată pe încredere și comunicare între aceștia.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), fiecare cetățean român trebuie să fie înscris pe lista unui medic de familie pentru a putea beneficia de servicii medicale gratuite și compensate. Medicul de familie poate fi schimbat la un interval de 6 luni. Fie că te-ai mutat în altă localitate și trebuie să îți schimbi medicul de familie, fie că ai avut o experiență neplăcută cu medicul anterior sau pur și simplu nu simți că poți discuta deschis cu acesta, schimbarea medicului de familie se face relativ ușor, iar alegerea potrivită presupune câteva aspecte care trebuie luate în considerare.

Deseori oamenii ezită în a-și schimba medicul de familie, de teama de a nu-i cauza astfel o neplăcere medicului. Medicii de familie înțeleg însă că oamenii sunt diferiți, au nevoi diferite și au nevoie de o persoană cu care să fie compatibili din acest punct de vedere și cu care să poată discuta deschis de fiecare dată.

Pentru schimbarea medicului de familie se adresează o cerere scrisă către medicul nou ales, iar cel vechi va face transferul fișei medicale. Fostul medic va păstra o copie a fișei pacientului timp de cel puțin un an. Noului medic i se vor trimite documentele care atestă calitatea de asigurat (elev, student, salariat, șomer sau pensionar) și copii după actul de identitate și certificatul de naștere.

Medicul de familie este cel care asigură asistență medicală primară și continuă prin servicii de diagnostic, tratament, servicii preventive, educaționale și terapeutice pentru menținerea, restabilirea și monitorizarea stării de sănătate a pacientului. Medicul de familie coordonează serviciile medicale de care beneficiază pacientul, îndrumând pacientul către controale de specialitate sau intervenții când este cazul. Asigură activități de medicină curativă și preventivă, servicii de îngrijire la domiciliu, îngrijiri paliative, consiliere și monitorizare.

Un studiu de mare amploare realizat de către Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research arată că principala caracteristică pe care o caută oamenii la medicul de familie este încrederea și posibilitatea de a se deschide în fața lor cu orice problemă și de a vorbi deschis. Principalii factori în alegerea medicului de familie observați în urma studiului au fost: capacitatea medicului de a asculta și de a oferi atenția necesară pacientului, urmate de competență, nivelul îngrijirilor, relația cu pacienții, timpul petrecut cu aceștia, disponibilitatea, atenția la detalii, pregătirea profesională și experiența. Astfel, în primul rând, medicul trebuie să denote empatie, disponibilitate, seriozitate, promptitudine, respect și implicare. Comunicarea eficientă este cheia unei bune relații dintre medic și pacient.

Înainte de a vă înscrie la un alt medic de familie, identificați acele calități principale pe care le căutați la medicul de familie și realizați o listă cu câțiva posibili medici, din recomandările rudelor sau ale prietenilor, dar și din recomandări online. Documentați-vă despre aceștia, mai ales cu privire la pregătirea profesională, competențele dobândite, cursuri de pregătire, specializări, recomandări ale altor pacienți și experiență.

Când vă alegeți medicul de familie trebuie să țineți cont de o serie de aspecte, cum ar fi:
  • Pregătirea profesională și experiența, cursuri de pregătire, anumite competențe dobândite, training-uri de specialitate, interese profesionale, abordarea terapeutică etc.
  • Disponibilitatea – unii medici pot avea foarte mulți asigurați, astfel că vizitele și consultațiile se vor programa foarte târziu. De asemenea, asigurați-vă că medicul de familie acceptă noi pacienți. Verificați orele de lucru și dacă se pliază pe programul dumneavoastră zilnic. De asemenea, verificați dacă se fac vizite la domiciliu și cum puteți lua legătura cu medicul în afara orelor de lucru. Analizați și informații privind timpul de așteptare înaintea unei programări, din urma recomandărilor unor alți pacienți. Alegeți un medic care gestionează corect timpul și al cărui cabinet respectă timpul alocat fiecărei consultații.
  • Locație – locația trebuie să vă fie ușor accesibilă.
  • Genul – femeile se pot simți mai confortabile cu un medic de gen feminin, în timp ce bărbații cu un medic de gen masculin, motiv pentru care este bine să luați și acest factor în considerare.
  • Verificați dacă este afiliat sau colaborează cu anumite laboratoare de analize, alte cabinete, medici specialiști sau spitale și dacă în preajma cabinetului sunt laboratoare de analize.

După ce ați ales un medic, puteți telefona clinicii sau cabinetului pentru mai multe detalii și pentru a stabili o programare pentru o discuție cu medicul. După prima vizită la medicul de familie se poate stabili dacă există o compatibilitate între dumneavoastră și medic în ceea ce privește comunicarea, dacă simțiți că puteți discuta deschis cu medicul despre ceea ce vă îngrijorează, care sunt abordările terapeutice etc.

După o vizită la cabinet vă puteți face o părere despre compatibilitatea dintre medic și dumneavoastră și despre alte aspecte cum ar fi:
  • Gradul de confort în preajma medicului și comunicarea cu acesta – este esențial ca medicul de familie să vă facă să vă simțiți în lagul dumneavoastră, să puteți comunica deschis și eficient despre orice problemă. Trebuie să fie onest și direct, dar empatic și atent. O primă consultație face dovada acestei compatibilități medic-pacient, puteți astfel vedea dacă: medicul vă întrerupe când vorbiți, dacă vă răspunde complet la întrebări, dacă pare grăbit sau vă acordă atenția cuvenită, discută istoricul medical în detaliu etc. Alegeți un medic cu care să puteți comunica eficient și deschis și care este pasionat de ceea ce face.
  • Personalul adiacent – aici vorbim de asistenți medicali sau recepționiști, deoarece și cu ei veți interacționa, vor transmite mesaje medicului, vor răspunde la telefon și vor realiza programările. Aceștia trebuie să fie eficienți, respectuoși și atenți. Puteți da un telefon de probă la recepție pentru a vă face o idee privind modul de abordare și seriozitatea.
  • Dotările cabinetului.

Data actualizare: 29-09-2019 | creare: 04-07-2017 | Vizite: 4170
Bibliografie
(1) Choosing a family doctor, link: https://www.uhhospitals.org/myuhcare/health-and-wellness/better-living-health-articles/2016/january/choosing-a-family-doctor
(2) How to choose a new family doctor, link: https://www.chcsno.org/choose-new-family-doctor/
(3) How to choose a primary care doctor, link: https://www.surgerycenteroffairfieldcounty.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=22677
(4) Getting started: choosing a doctor you can talk to, link: https://www.nia.nih.gov/health/publication/talking-your-doctor/getting-started-choosing-doctor-you-can-talk
(5) Finding quality doctors: how americans evaluate provider quality in the United States: research highlights, link: https://www.apnorc.org/projects/Pages/HTML%20Reports/finding-quality-doctors.aspx
(6) How to find a good doctor, link: https://www.consumerreports.org/doctors/how-to-find-a-good-doctor/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum