Riscurile excesului de Omega-3 (conform studiilor)

©

Autor:

Riscurile excesului de Omega-3 (conform studiilor)

Acizii grași Omega 3 sunt cunoscuți pentru efectele benefice asupra sănătății. Cercetătorii spun că aceștia ajută la reducerea nivelului trigliceridelor și ca parte a unei diete echilibrate previn bolile de inimă.

În general, nu putem vorbi de consum excesiv de Omega 3 în cazul alimentele. Ar trebui să consumăm 3-4 kg de pește sau foarte multe semințe pentru a atinge un exces. Riscurile asociate Omega 3 apar, așadar, mai ales în contextul consumului excesiv de suplimente pe bază de acizi grași Omega 3 așa cum este uleiul de pește, capsule cu Omega 3 și alte suplimente. (1, 2)

Riscurile excesului de Omega-3

De ce apare acest exces de Omega-3? Unele persoane iau suplimente pe bază de Omega-3 fără a consulta în prealabil un doctor în timp ce alții cred că dacă iau mai multe capsule cu Omega-3 decât recomandă prospectul vor beneficia de avantajele acizilor grași nesaturați. Mai jos sunt câteva dintre posibilele riscuri ale consumului excesiv de Omega-3.

Un nivel ridicat al zahărului din sânge

Există studii care arată că suplimentarea cu o cantitate ridicat de Omega-3 poate duce la creșterea glicemiei, mai ales la diabetici. Un studiu în particular a descoperit că opt grame de Omega-3 pe zi cresc cu 22% nivelul zahărului din sânge după opt săptămâni. (3)

Acest efect se datorează faptului că acizii grași Omega-3 stimulează producția de glucoză, fapt care duce la un nivel crescut al glicemiei. (4)

Pe de altă parte, o doză de 3,9 g pe zi de acizi grași Omega-3 nu are niciun efect asupra glicemiei, deci este sigură pentru diabetici. Cu toate acestea, dacă suferi de diabet, este indicat să întrebi medicul înainte de a lua orice supliment pe bază de acizi grași Omega-3. (5)

Sângerări

Sângerările nazale și gingivale reprezintă un alt risc al consumului excesiv de produse pe bază de acizi grași Omega-3. Un studiu realizat pe 56 de persoane a arătat că suplimentarea cu 640 de miligrame de ulei de pește pe durata a patru săptămâni afectează coagularea sângelui la adulții sănătoși. (6)

Mai mult, un alt studiu a descoperit o legătură între sângerările nazale și suplimentele pe bază de Omega-3. Astfel, 72% dintre adolescenții care au luat 1-5 g de ulei de pește zilnic s-au confruntat cu sângerări nazale. (7)

În acest context, este de evitat să iei ulei de pește înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, dacă iei medicamente precum warfarină sau alte pastile care subțiază sângele este recomandat să vorbești cu medicul înainte de a lua un supliment de Omega-3.

Tensiune arterială scăzută

Un studiu realizat pe 90 de persoane a concluzionat că persoanele care iau 3 g de acizi grași Omega-3 pe zi au o reducere semnificativă a tensiunii sistolice și diastolice prin comparație cu persoanele care iau un placebo. (8)

Similar, o analiză a 31 de studii a descoperită că persoanele hipertensive care au luat ulei de pește, care conține cantități importante de Omega-3, au avut o reducere a tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului. (9)

Deși acest rezultat este binevenit pentru hipertensivi, consumul de Omega-3 poate pune probleme persoanelor sănătoase, cu tensiune arterială normală, sau celor care au tensiune mică. De asemenea, Omega-3 poate interacționa cu medicația pentru hipertensivi și poate cauza o reducere periculoasă a tensiunii arteriale.

Diaree

Consumul excesiv de ulei de pește este asociat și cu diaree. Un studiu a demonstrat că diareea este cel mai întâlnit efect secundar al consumului regulat și ridicat de ulei de pește. (10)

Acest efect este comun nu doar uleiului de pește ci și uleiului de semințe de in, un alt produs care conține acizi grași Omega-3. (10)

Dacă te confrunți cu diaree după cei ai luat acizi grași Omega-3 încearcă să reduci doza sau să iei suplimentul după masă. Dacă problema persistă, scoate suplimentul cu Omega-3 din dietă.

Reflux gastric

Refluxul gastric și alte simptome digestive precum stările de greață sau disconfortul stomacal reprezintă efecte secundare specifice concentrației ridicate de acizi grași. (12, 13)

Menținerea unei doze reduse și luarea suplimentului după masă pot ajuta la reducerea simptomelor inclusiv a refluxului gastric.

Hipervitaminoză de vitamina A

Multe forme de acizi grași Omega-3 au un conținut ridicat de vitamina A. Chiar și o lingură de ulei de pește acoperă 270% din necesarul zilnic de vitamina A. (14, 15)

Toxicitatea vitaminică se manifestă prin amețeală, greață, dureri articulare și iritații ale pielii. (16, 17)

Pe termen lung, excesul de vitamina A poate duce la probleme de ficat și chiar insuficiență hepatică. (18)

Insomnie

Există studii care spun că o cantitate mică spre moderată de ulei de pește bogat în Omega-3 ajută a îmbunătățirea calității somnului. De exemplu, un studiu realizat pe 395 de copii care au luat un supliment de 600 mg de Omega-3 timp de patru luni a arătat că ajută somnul. (19)

Totuși, excesul de Omega-3 poate afecta somnul ducând la insomnie. O cercetare recentă a demonstrat că o doză ridicată de Omega-3 agravează simptomele asociate insomniei și anxietății mai ales pentru pacienții cu depresie. (20)

Ce înseamnă prea mult Omega 3

Deși recomandările variază mult, majoritatea organizațiilor de sănătate recomandă un consum minim de 250-500 mg de acizi grași Omega-3 pe zi. Potrivit specialiștilor, această doză este bine tolerată de majoritatea persoanelor. (21, 22)

Doze mai mari sunt recomandate mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare sau un nivel ridicat al trigliceridelor. (23)

În general, o capsulă de 1.000 de mg de ulei de pește conține 250 mg de Omega-3 în timp ce o linguriță de lichid are aproximativ 1.300 mg de Omega-3.

Autoritățile europene spun că doze de până la 5.000 de mg pe zi sunt sigure. (21)

Acizii grași Omega-3 reprezintă un element esențial al unei diete sănătoase și echilibrate. Consumul regulat de pește, fructe de mare, nuci, semințe și ulei de măsline acoperă o parte din necesarul de Omega-3. Dacă dorești să îți completezi dieta cu un supliment cu Omega-3 este recomandat să vorbești cu medicul înainte.


Data actualizare: 19-08-2021 | creare: 19-08-2021 | Vizite: 9533
Bibliografie
1. Omega-3 Fatty Acids, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
2. Omega‐3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease, link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003177.pub3/full
3. Elevated plasma glucose and lowered triglyceride levels from omega-3 fatty acid, link: supplementation in type II diabetes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2707115/
4. Role of Omega-3 Fatty Acids on Lipid Profile in Diabetic Dyslipidaemia: Single Blind, Randomised Clinical Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427353/
5. Effects of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Glucose Control and Lipid Levels in Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591987/
6. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on platelet function in healthy subjects and subjects with cardiovascular disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23329646/
7. Increased incidence of epistaxis in adolescents with familial hypercholesterolemia treated with fish oil, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002234760581666X
8. Effect of Omega-3 fatty acids on blood pressure and serum lipids in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548432/
9. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8339414/
10. Overview of Omega-3 Fatty Acid Therapies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875260/
11. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238699/
12. Dietary fat intake and functional dyspepsia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863403/
13. Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/
14. Hypervitaminosis A Following Long-Term Use of High-Dose Fish Oil Supplements, link: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)41043-8/fulltext
15. Subchronic toxicity of fish oil concentrates in male and female rats, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11575575/
16. Vitamin A, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/.
17. The acute and chronic toxic effects of vitamin A, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469975/
18. Vitamin A toxicity: when one a day doesn't keep the doctor away, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17133567/
19. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263155/
20. Insomnia and exacerbation of anxiety associated with high-EPA fish oil supplements after successful treatment of depression, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664844/
21. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA), link: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2815
22. 2015-2020 Dietary Guidelines, link: https://health.gov/our-work/food-nutrition/previous-dietary-guidelines/2015
23. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: new recommendations from the American Heart Association, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12588750/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum