Top 10 sfaturi oferite de ginecolog

©

Autor:

Top 10 sfaturi oferite de ginecolog

Medicul ginecolog se ocupă cu sănătatea aparatului reproducător feminin. Acest aparat cuprinde organele genitale feminine, alături de caracterele sexuale secundare. Vizita la medicul ginecolog se face atât în regim de urgență sau pentru anumite afecțiuni gniecologice, cât și de rutină.

Este recomandat ca un control de rutină la medicul ginecolog să se realizeze anual de către toate femeile aflate la vârstă fertilă. Prima vizită la ginecolog se poate realiza odată cu începerea activității sexuale, cu toate că anumite studii recomandă vârsta de 15-16 ani ca fiind potrivită pentru primul consult ginecologic. (1, 2)

Controlul ginecologic presupune consultul pelvin, în cadrul căruia ginecologul evaluează aspectul organelor sexuale externe, anume vulva, labiile, zona din jurul acestora, și organele sexuale interne, anume vaginul, uterul, ovarele, trompele uterine. Controlul cuprinde atât examinare prin palpare, cât și examinare ecografică a organelor sexuale. De asemenea, se examinează și glandele mamare pentru eventuale scurgeri anormale sau noduli. (1)

De asemenea, pe lângă controlul de rutină, este recomandat să solicitați un consult ginecologic ori de câte ori identificați unul sau mai multe dintre următoarele simptome (3, 4):

  • sângerări anormale, abundente, asociate sau nu cu dureri pelvine; fenomenul de sângerări abundente apărute în perioada menstruală specifică se numește menoragie, în timp ce orice sângerare apărută în afara ciclului menstrual se denumește metroragie; metroragia este întotdeauna patologică;
  • formațiuni anormale nedureroase sau dureroase, de dimensiuni diferite, unice sau multiple;
  • ulcerații dureroase la nivelul pielii din jurul vaginului sau în interiorul vaginului, putând sugera infecția cu virusul herpetic (HSV);
  • modificări în secrețiile vaginale: secrețiile normale diferă de la femeie la femeie; se consideră în general ca fiind anormală o secreție cu aspect de „cottage cheese”, aderentă, păstoasă, în cantitate crescută;
  • mâncărime la nivelul vulvei, care are de obicei caracter continuu, care nu lasă pacienta să se odihnească și care nu este ameliorat în timp în mod natural;
  • inflamația labiilor, cu apariția de roșeață și umflare a acestora;
  • dureri anormale în timpul sexului și/sau în timpul micțiunii;


Întrucât sănătatea aparatului sexual este extrem de importantă pentru starea generală de bine, în acest articol găsiți 10 sfaturi ce pot crește semnificativ calitatea vieții reproductive.

1. Fiți pregatită pentru consultul ginecologic

Întrucât consultul ginecologic este o experiență intimă pentru fiecare femeie în parte, de multe ori pacientele întârzie momentul consultului anual sau chiar al consultului pentru anumite simptome. Astfel, un diagnostic poate fi stabilit în unele cazuri mult prea târziu sau unele afecțiuni se pot agrava ireversibil.

A fi pregătită pentru consultul ginecologic printr-o informare adecvată, prin alegerea unui medic ginecolog cu care să vă simțiti confortabil și prin discutarea experiențelor cu alte femei din cercul apropiat ușurează semnificativ decizia de a programa următorul consult ginecologic. (5)

2. O comunicare deschisă cu medicul ginecolog va rezolva orice problemă

Fiind un subiect cu caracter intim, deseori femeile tind să omită anumite aspecte legate de experiența sexuală sau legate de simptomele apărute. Fie că este vorba despre o mâncărime vaginală care nu dispare, despre durere în timpul actului sexual sau despre îngrijorări legate de secreții vaginale modificate, orice detaliu din experiența dumneavoastră orientează medicul către o anumită problemă.

Odată ce ați ales un medic ginecolog în care puteți avea încredere și cu care vă simțiși confortabil, nu ar trebui să omiteți niciun detaliu, simptom sau semn. Orice modificare apărută la nivelul aparatului genital sexual feminin este, de cele mai multe ori, patologică și semnalează o afecțiune. Astfel, orice omitere întârzie diagnosticul și, implicit, tratamentul, cu posibile complicații severe. (6)

O parte importantă din menținerea unei comunicări eficiente cu medicul ginecolog este și informarea acestuia cu privire la (7):

  • istoricul dumneavoastră de sănătate și al rudelor apropiate;
  • date despre ciclurile menstruale, fie ele regulate sau neregulate;
  • scheme de tratament pe care le urmați în acel moment;
  • dacă sunteți consumatoare de alcool sau dacă fumați;
  • dacă doriți să rămâneți însărcinată;


3. Realizați anual screening pentru cele mai importante afecțiuni – testul Babeș-Papanicolau vă salvează de cancerul de col uterin!

Screening-ul afecțiunilor ginecologice este o metodă foarte rapidă și eficientă pentru detectarea posibilelor anomalii genitale și se poate realiza în cadrul oricărui consult ginecologic.

Cel mai importart test de screening este testul Babeș-Papanicolau pentru infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Acesta reprezintă un examen al celulelor de la nivelul colului uterin, colectate de către medicul ginecolog cu ajutorul unei periuțe introduse la nivelul vaginului pacientei. Scopul testului este de a identifica eventuale celule canceroase sau pre-canceroase apărute la nivelul colului uterin și care, dacă sunt lăsate să se dividă necontrolat, determină în timp apariția cancerului de col uterin. (8)

Deși durează doar câteva secunde, testul Babeș-Papanicolau vă poate salva viața. Cancerul de col uterin determină 265.000 de decese anual, cu toate că acest tip de cancer poate fi ușor detectat și controlat printr-o simplă vizită de rutină la ginecolog. (9)

4. Durerea în timpul actului sexual trebuie investigată, nu suportată

Specialiștii alarmează cu privire la orice fel de durere exagerată din timpul actului sexual. În general, deși este normal să fie resimțit un anumit grad de disconfort la inițierea actului sexual, durerea este un semnal de alarmă. În acest caz, un consult ginecologic poate identifica sediul durerii și o poate trata eficient. (10)

Durerea în acest context se mai numește și dipareunie și poate avea numeroase cauze (10):

  • uscăciune vaginală, o situație comună în rândul femeilor de toate vârstele;
  • endometrioza;
  • infecțiile vaginale, care determină inflamație la nivel vaginal;
  • sindromul ovarelor polichistice;


5. Orice sângerare apărută în afara ciclului menstrual reprezintă o urgență de diagnostic

Există mai multe tipuri de sângerare vaginală anormală: aceasta poate fi menstruală abundentă, metroragie (între menstruații), în urma actului sexual sau poate fi aparent vaginală, cu sediu real la nivelul uretrei. Orice sângerare anormală trebuie investigată cât mai curând, întrucât în anumite situații poate fi semn de afecțiune severă. (11)

Printre afecțiunile care asociază sângerare vaginală, se numără și (11):


6. Aparatul genital și aparatul urinar se află într-o strânsă legatură

Igiena zonei uro-genitale, alături de cea a zonei ano-rectale, este esențială pentru evitarea afecțiunilor de la acest nivel. Ștergerea din față spre spate ori de câte ori mergem la toaletă ne scapă de numeroase infecții.

Cea mai frecventă infecție de tract urinar joasă este reprezentată de infecția cu bacteria Escherichia coli. Această bacterie provine din tractul digestiv al omului și poate ajunge la nivelul zonei uro-genitale printr-o igienă necorespunzătoare. (12)

De asemenea, infecțiile vaginale și infecțiile urinare sunt în strânsă legătură, putând reprezenta cauză pentru cealaltă sau putând agrava o infecție deja existentă. Orice infecție apărută la acest nivel trebuie tratată corespunzător.

7. Păstrați un calendar cu menstruația dumneavoastră

Sănătatea aparatului reproductiv se reflectă deseori în regularitatea ciclului menstrual. Vizita la medicul ginecolog cuprinde în mod obligatoriu verificarea regularității ciclurilor menstruale, motiv pentru care veți fi întotdeauna întrebată când ați avut ultima menstruație. (13)

A ține evidența ciclului menstrual poate fi semnificativ ușurată prin intermediul unui calendar. Există numeroase aplicații care ajută în acest sens, alături de anumite opțiuni de precizare a următorului ciclu menstrual în funcție de istoricul personal.

În cadrul jurnalului, alături de data primei și a ultimei zi de sângerare, puteți adăuga informații despre simptomele asociate, cum ar fi durerile pelvine, durerile de spate, cantitatea de flux sangvin, tulburările de somn. (13)

8. Fără dușuri intravaginale

Studiile au arătat faptul că dușurile intravaginale perturbă semnificativ echilibrul florei vaginale și predispune în foarte multe cazuri la infecții vaginale. Prin eliminarea agresivă a bacteriilor din cadrul florei vaginale, mai ales prin utilizarea unor produse de igienă cu efect necorespunzător asupra ph-ului intravaginal, apare un dezechilibru și o creștere necontrolată de bacterii. De asemenea, crește riscul de infecții cu transmitere sexuale, cum ar fi Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis. (14)

Întrucât vaginul prezintă metode naturale de igienizare, nu este deloc necesară o intervenție de curățare din partea noastră. Organele genitale externe, cum ar fi vulva, necesită totuși igienizare cu apă caldă și produse special realizate pentru zona intimă. (14)

9. Renunțați la fumat

Fumatul, pe lângă riscurile cunoscute asupra sistemului respirator și cardiovascular, prezintă riscuri pentru aparatul reproductiv. Atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, fertilitatea are de suferit de pe urma acestui viciu. S-a dovedit faptul că fumatul scade semnificativ numărul de ovule / de spermatozoizi și, de asemenea, determină mutații în ADN-ul acestor celule. (15)

10. menopauza nu ar trebui să vă sperie

Deși există foarte multe temeri legate de menopauză, de schimbările care apar și de calitatea vieții dupa acest moment important, o informare corectă vă poate ajuta să înțelegeți mai bine fenomenul și să îl controlați.

Efectele adverse ale schimbărilor hormonale pot fi contracarate prin numeroase metode, astfel încât comunicarea deschisă cu medicul ginecolog și urmărirea surselor oficiale despre menopauză pot face perioada de menopauză mult mai ușoară. (16)


Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 841
Bibliografie
(1) Your First Gynecologic Visit, link: https://www.acog.org/womens-health/faqs/your-first-gynecologic-visit
(2) How Often Should You Visit the Gynecologist?, link: https://cornerstonefamilyhealthcare.org/how-often-should-you-visit-the-gynecologist/
(3) How Often Should You Visit the Gynecologist?, link: https://www.webmd.com/women/signs-need-see-gynecologist
(4) How Often Should You Visit the Gynecologist?, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/vaginitis
(5) Why Women Face Fear and Anxiety Around Their Gynecologist Visits, link: https://www.verywellhealth.com/gynecologist-anxiety-and-fear-3520757
(6) Communication and patient safety in gynecology and obstetrics - study protocol of an intervention study, link: https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-019-4579-y
(7) Get Your Well-Woman Visit Every Year, link: https://health.gov/myhealthfinder/topics/everyday-healthy-living/sexual-health/get-your-well-woman-visit-every-year
(8) Pap Test, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pap-test
(9) Global Cervical Cancer, link: https://www.fightcancer.org/what-we-do/global-cervical-cancer
(10) Global Cervical Cancer, link: https://www.cedars-sinai.org/blog/pain-during-sex.html
(11) Investigating and managing abnormal vaginal bleeding: an overview, link: https://bpac.org.nz/2019/bleeding.aspx
(12) Everything You Need to Know About Urinary Tract Infection (UTI), link: https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults#_noHeaderPrefixedContent
(13) Menstrual Diary to Monitor Premenstrual Symptoms, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/aa151402
(14) Vaginal Douching: Evidence for Risks or Benefits to Women's Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2567125/
(15) Smoking and fertility, link: https://www.quit.org.au/articles/smoking-and-fertility/
(16) Vaginal Douching: Evidence for Risks or Benefits to Women's Health, link: https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/going-mad-in-perimenopause-signs-and-solutions
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Controlul ginecologic la virgine - ce trebuie să știi
  •