Îndepărtarea unui tatuaj - metode posibile, avantaje și dezavantaje

©

Autor:

Îndepărtarea unui tatuaj - metode posibile, avantaje și dezavantaje

Tatuajele au reprezentat dintotdeauna o formă de artă, prin care oamenii își decorau pielea cu elemente, desene sau mesaje care să exprime anumite convingeri, idei, mentalități sau tradiții străvechi. În zilele noastre, aceste design-uri au evoluat, ajungându-se de la vechile tatuaje tribale, la desene complexe personalizate după preferințele fiecăruia. Decizia unui nou tatuaj este una importantă, deoarece presupune anumite riscuri.

Ce faci, însă, dacă ai apelat la un tattoo artist dintr-un impuls de moment sau dacă simți că vechile tatuaje nu te mai reprezintă? Îți voi prezenta în continuare metode posibile de îndepărtare, avantajele acestora, dar și riscurile la care te expui.

Printre cele mai cunoscute metode de îndepărtare a tatuajelor se regăsesc cea cu laser, dermabraziunea, îndepărtarea prin peeling chimic, dar și excizia chirurgicală (1).

Îndepărtarea tatuajelor cu laser

Aceasta este cea mai modernă și populară metodă în momentul actual, fiind de asemenea și cea mai sigură. Laserul Q-switched, care eliberează energia într-un singur impuls puternic, este laserul cel mai des folosit pentru îndepărtarea unui tatuaj. În funcție de culoarea pielii, se alege tipul de laser potrivit, astfel încât să nu schimbe permanent pigmentul.

Înaintea procedurii, pielea este amorțită cu un anestezic local topic sau injectabil. Apoi urmează utilizarea laserului, care trimite un impuls de energie, ce încălzește și sparge cerneala tatuajului.

Îndepărtarea cu laser este avantajoasă, deoarece procedura este puțin dureroasă, se acționează doar în zona țintă, fără a afecta pielea din jurul tatuajului, iar vindecarea este una rapidă. Există, însă și câteva dezavantaje: în funcție de culoarea și dimensiunea tatuajului, este necesar un numar variabil de ședințe, iar după procedură este posibil să se observe ușoare umflături și zone care sângerează.

Celelalte metode de îndepărtare sunt mai invazive decât cea laser, de aceea nu mai sunt atât de folosite în prezent.

Dermabraziunea

Este o metodă chirurgicală care implică folosirea unui dispozitiv medical special, cu ajutorul căruia se îndepărtează controlat straturile pielii, până când se ajunge la cele fără cerneală. Procedura este foarte dureroasă și este nevoie de anestezie locală sau chiar generală. În urma procedurii, rămâne o rană deschisă, care trebuie bandajată și îngrijită corespunzător, pentru a nu se infecta. Vindecarea durează în jur de 2 săptămâni și este un proces neplăcut.

Peelingul chimic

Peelingul cu acid tricloroacetic poate fi folosit, de asemenea, pentru îndepărtarea tatuajelor. Acidul tricloroacetic îndepărtează straturile externe ale pielii și, odată cu acestea, cerneala tatuajului. Procedura este ușor dureroasă, dar nu necesită anestezie de obicei. Procedura va avea ca rezultat o rană deschisă, care va trebui îngrijită zilnic, tratată cu antibiotic și care se vindecă în decursul a 5-7 zile.

Excizia chirurgicală

Tatuajele pot fi îndepărtate și prin excizie chirurgicală, adică prin tăierea pielii care este acoperită de tatuaj. Această procedură se recomandă în cazul tatuajelor mici, necesită anestezie și nu se utilizează pentru zone întinse de piele. După vindecare va exista o cicatrice postoperatorie. (2)

Înainte de a apela la oricare dintre aceste proceduri, trebuie să consultați un medic dermatolog, care va recomanda varianta potrivită pentru dumneavoastră.

Ce trebuie să știți despre îndepărtarea tatuajelor?

  • nu poate fi îndepărtat în totalitate orice tatuaj
  • cu cât tatuajul este mai vechi, cu atât poate fi mai ușor îndepărtat cu laser
  • tatuajele situate pe antebraț și gambă sunt greu de îndepărtat
  • tatuajele realizate de amatori pot fi îndepărtate mai ușor decât cele profesionale
  • culorile închise de cerneală dispar cel mai ușor, în timp ce nuanțele deschise pot crea probleme
  • pielea este afectată de tatuaje, astfel că există mari șanse să rămână o „urmă” a fostului tatuaj după procedura laser
  • îndepărtarea tatuajelor cu laser poate afecta pigmentul pielii, deci de recomandă folosirea cremei cu factor de protecție solară înainte de procedură (3)


Pentru a evita neplăcerile acestor intervenții chirurgicale, este important să cântărim mult decizia unui nou tatuaj și să luăm în considerare faptul că trecerea timpului va schimba, cel mai probabil, modul în care îl percepem.


Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 882
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: