Sauna uscată - beneficii, riscuri și sfaturi utile
Autor: Vasiliu Alina
Sauna uscată este o cameră simplă, cu pereți și bănci din lemn. Un încălzitor electric menține temperatura la aproximativ 90°C la nivelul podelei și poate ajunge până la 185°C. Nivelul de umiditate dintr-o saună este de doar 10% sau 20%. Apa se scurge prin podea pentru a menține camera uscată.
Beneficii
Îmbunătățește tensiunea arterială
Sauna este asociată cu diverse beneficii pentru sănătate, printre care se numără reducerea riscului de boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și bolile neurocognitive.
Într-un studiu care a implicat 100 de participanți care au petrecut 30 de minute într-o saună, cercetătorii au analizat efectele asupra funcționării cardiovasculare. (1) Rezultatele au arătat că o jumătate de oră de saună a scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.
Saunele, conform acestor date de cercetare, pot indica cât de bine reacționează vasele de sânge la schimbările de presiune. Acesta este un factor masiv în sănătatea inimii și arată cât de eficient circulă sângele în corp, inclusiv către creier.
Saunele ajută la adaptarea vaselor de sânge la presiune și, de asemenea, cresc ritmul cardiac.
Prelungește durata de viață
Câteva studii diferite au arătat că există o legătură între utilizarea frecventă a saunei și un risc mai mic de mortalitate timpurie, deși acest efect a fost dovedit doar la bărbați. Un studiu la care au participat 2.300 de bărbați finlandezi de peste 20 de ani a descoperit că, pe parcursul studiului, 49% dintre cei care mergeau la saună o dată pe săptămână au decedat, comparativ cu 38% dintre cei care mergeau la saună de două ori pe săptămână și 31% dintre bărbații care mergeau aproape în fiecare zi. (2)
Scade riscul de accident vascular cerebral
Același studiu a susținut că o jumătate de oră de saună duce la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Astfel, sauna poate evita rigiditatea arterială, care crește riscul de probleme și boli cardiovasculare. (3) Cu cât arterele sunt mai rigide, cu atât este mai mare riscul să suferi un infarct. Cu toate acestea, dovezile sunt contradictorii, iar mulți specialiști atenționează persoanele care suferă de boli de inimă să evite expunerea la temperaturile ridicate sau la aerul uscat din saună. Așadar, este indicat să te adresezi medicului înainte de a te decide să mergi la saună, mai ales dacă ai suferit un accident vascular cerebral sau dacă ai antecedente de probleme cardiovasculare.
Îmbunătățește funcția creierului
Un flux de sânge mai bun nu este benefic doar pentru funcționarea corectă a organismului, ci și pentru creier. Beneficiile saunelor includ o calitate mai bună a somnului, o stare de spirit îmbunătățită, simptome reduse de depresie și anxietate și scăderea riscului de demență și boală Alzheimer.
Cercetările susțin că arată efectuarea mai multor ședințe de saună pe săptămână a fost legată de un risc substanțial mai mic de Alzheimer și demență. (4)
Așadar, mersul regulat la sală are efecte de protecție neurocognitivă și împiedică sau întârzie dezvoltarea de boli ale memoriei.
Îmbunătățește afecțiunile cronice
Sauna a fost asociată cu o îmbunătățire a durerii și a simptomelor asociate cu tulburări musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoidă și fibromialgia. Și durerile de cap cronice sunt, de asemenea, incluse în această categorie.
Oamenii de știință sunt de părere că saunele reduc nivelul inflamației din sânge. (5) În ceea ce privește mai multe afecțiuni cronice, inflamația provoacă dureri grave și oboseală, iar saunele par să reducă aceste simptome. Cu toate acestea, sauna nu poate trata acestea afecțiuni, ci are doar rolul de a ameliora temporar simptomele de durere.
Protejează plămânii
Cercetările recomandă să mergi la sală în timpul sezonului răcoros sau dacă ești răcit. Studiile au arătat că saunele îți pot îmbunătăți funcția pulmonară, chiar dacă ai astm sau probleme respiratorii cronice și reduc riscul de a contracta o răceală sau o pneumonie dacă folosești regulat sauna în timpul iernii. (6)
Riscuri
Deshidratare
Deshidratarea poate rezulta din pierderea de lichide în timp ce transpiri. Persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi boala renală, pot avea un risc mai mare de deshidratare. Temperaturile crescute pot duce, de asemenea, la amețeli și greață la unele persoane.
Sfaturi utile
Evită alcoolul, deoarece acesta crește riscul de deshidratare, hipotensiune, aritmie și moarte subită.
Studiile efectuate asupra persoanelor care au suferit moarte subită au arătat că în 1,8 % din cazuri, persoana în cauză a mers la saună în ultimele 3 ore, iar în 1,7 % din cazuri, aceștia au mers la saună în ultimele 24 de ore.
Limitează timpul la saună
Majoritatea medicilor recomandă să începi cu cinci până la 10 minute, două-trei zile pe săptămână. Dacă ești constant, vei observa că toleranța va începe să crească și vei putea rămâne pentru timp de 20 până la 40 de minute, trei-cinci zile pe săptămână, astfel încât să obții beneficii optime pentru sănătate.
Bea multă apă
Este important să înlocuiești lichidele pierdute în urma transpirației. Persoanele care obișnuiesc să meargă la saună ar trebui să bea două până la patru pahare de apă, pentru a evita deshidratarea.
Supraveghează copiii: copiii cu vârsta peste șase ani pot folosi sauna, dar trebuie supravegheați. Ei nu ar trebui să petreacă mai mult de 15 minute la saună.
Mituri
Pot exista unele beneficii potențiale pentru sănătate dacă mergi la saună, dar există și câteva mituri.
Transpirația elimină toxinele
Unul dintre mituri este că transpirația poate elimina toxinele din organism. Este adevărat că transpirația apare în timpul utilizării saunei, dar nu există nicio cercetare științifică care să dovedească că transpirația detoxifică organismul. Toxinele precum alcoolul, mercurul și aluminiul sunt îndepărtate în principal de rinichi, ficat și intestine.
Sauna ajută la pierderea în greutate
Un alt mit despre utilizarea saunei este că aceasta duce la pierderea în greutate. Este posibil să pierzi 0,5 kg după utilizarea saunei, dar pierderea în greutate este cauzată de pierderile de lichide, nu de grăsime.
2. Sauna use associated with reduced risk of cardiac, all-cause mortality. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150223122602.htm
3. Sauna Health Benefits: Are saunas healthy or harmful? Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health
4. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer's disease in middle-aged Finnish men. Url: https://academic.oup.com/ageing/article/46/2/245/2654230
5. Sauna bathing and systemic inflammation.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29209938
6. Pathways Implicated in Health Benefits of Sauna Bathing. Url: https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30275-1/fulltext#sec4
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni