Țigara electronică – care sunt riscurile pentru sănătate?
Autor: Redacția ROmedic
Dezbaterea privind rolul țigărilor electronice în a-i ajuta pe fumători să renunțe la viciul lor este adusă în discuție de rezultatele unui studiu realizat în cadrul Universității din Rochester, care au indicat că țigara electronică ar fi doar un substitut toxic al celei clasice, din tutun.
Studiul s-a desfășurat în laborator, pe celule ale țesutului pulmonar uman și pe șoareci de laborator, fiind evidențiate o serie de efecte nocive ale inhalării vaporilor țigărilor electronice.
Cercetătorii au observat că problema începe cu activarea elementului de încălzire, care transformă soluția lichidă într-un aerosol ce imită fumul de țigară. Vaporii inhalați conțin metale grele și alte nanoparticule, posibili carcinogeni, care ajung în țesutul pulmonar, în celule și în sânge.
O altă problemă o constituie aromele substanței lichide, în special cea de scorțișoară, pentru că acestea sunt mult mai toxice. În testele de laborator, celulele expuse la acești aerosoli au prezentat biomarkeri ai inflamației, iar animalele expuse la vaporii aromatizați ai țigării electronice au prezentat și ele semne de inflamație la nivelul plămânilor. Aceste rezultate se adaugă descoperirilor unui alt studiu recent, care a indicat un risc mai mare de infecții pulmonare la tinerii care fumau țigări electronice.
În contextul în care nu există restricții sau reglementări pentru țigările electronice, studiul atrage atenția asupra riscurilor acestui dispozitiv. Având în vedere că zilnic sunt lansate noi modele, fără să se cunoască foarte multe despre posibilele efecte negative, este necesară studierea mult mai amănunțită a impactului țigării electronice asupra sănătății, cu atât mai mult cu cât producătorii nu menționează toate substanțele folosite în realizarea țigărilor electronice și a soluției lichide. De asemenea, datele sunt insuficiente și în ceea ce privește efectul acestui dispozitiv asupra renunțării la fumat, deși comercianții recomandă țigările electronice ca o alternativă sănătoasă la țigările din tutun.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Școala „față în față” nu influențează incidența infecției cu SARS-CoV-2 în comunitate
- Folosirea telefonului mobil smartphone pentru mai mult de 5 ore pe zi favorizează apariția obezității
- Persoanele în vârstă cu limitări de mobilitate pot să prevină declinul fizic prin aderarea la un program inovativ de exerciții
- Noi cercetări evidențiază efecte secundare neașteptate ale analgezicelor obișnuite
- Tigara electronica te insanatoseste?
- Tigara electronica
- Tigarile electronice - informatii: tipuri, modalitati de utilizare, accesorii
- Glicerina este periculoasa ?
- Renunta la fumat, cu tigara electronica,... este mai usor decat iti imaginezi!
- Tigara electronica buna sau rea?
- Intrebare referitor lichidul pentru tigara electronica