Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic

©

Autor:

Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
De multe ori există tendința de stigmatizare a persoanelor supraponderale sau obeze, oamenii exprimându-și într-un mod peiorativ opinia privind greutatea altei persoane.

Datele arată că indivizii care se confruntă cu obezitate sunt adesea catalogați drept leneși, fără voință sau neatrăgători. Cercetările noi arată că acest lucru poate duce ușor și la internalizarea acestor idei de către persoana cu exces ponderal, lucru ce poate crește riscul de sindrom metabolic, independent de greutate. Studiul a fost realizat în cadrul Center for Weight and Eating Disorders în colaborare cu Universitatea din Pennsylvania, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Obesity.

Stereotipizarea persoanelor obeze ca fiind leneșe sau vinovate pentru greutatea lor este considerată o percepție greșită larg răspândită, consideră oamenii de știință. Despre fenomenul „body shaming” prin care este criticată greutatea unei persoane se consideră că are scopul de a „încuraja” și motiva persoanele obeze să își schimbe stilul de viață și să slăbească. Cercetările arată însă că acesta este un mit și poate avea chiar efecte negative asupra sănătății persoanelor cu surplus ponderal.

Studiul curent a inclus 159 de adulți cu vârste între 21 și 65 de ani cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 33, indicator pentru obezitate. Aceștia au fost supuși unor măsurători clinice și au fost chestionați pentru criterii de depresie și sindrom metabolic.

Sindromul metabolic este un factor de risc important ce crește predispoziția pentru accident vascular cerebral, diabet, boli cardiovasculare etc. Acești factori de risc includ și presiunea sangvină crescută, circumferința crescută a taliei, nivelul ridicat al glucozei sangvine circulante și un nivel redus de HDL colesterol (colesterol „bun”).

Comparativ cu participanții cu o tendință mai redusă de internalizare a prejudecăților privind greutatea lor, cei cu o tendință ridicată au fost de trei ori mai predispuși riscului de sindrom metabolic. De asemenea, aceștia au prezentat valori de până la 6 ori mai ridicate pentru trigliceride, ceea ce poate duce la ateroscleroză.

Pe lângă problemele directe care sunt implicate, internalizarea prejudecăților privind greutatea corporală și autostigmatizarea favorizează, contrar altor opinii, adoptarea unui stil de viață mai nesănătos, în cele mai multe cazuri. Actul de autostigmatizare poate duce la creșterea riscului de dezechilibre metabolice prin intermediul unor căi biologice (secreția de cortizol, de exemplu) și poate favoriza consumul alimentar compulsiv de alimente nesănătoase.

Studiul atacă mitul că „body shaming” ar putea îmbunătăți stilul de viață al persoanelor care au probleme cu greutatea. De aceea, specialiștii recomandă să ne gândim de două ori înainte de a critica o persoană obeză, de a-i critica stilul de viață, transmițându-i mesaje insultătoare. În schimb, e indicată prevenirea criticii la adresa persoanelor cu exces ponderal, tratarea cu respect, fără a judeca, oferind suport și încurajări.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 07-02-2017 | creare: 07-02-2017 | Vizite: 1154
Bibliografie
Obesity: Self-stigma may raise risk of metabolic syndrome, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315527.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •