O dietă sănătoasă, bazată pe plante, poate scădea riscul de apnee obstructivă în somn

©

Autor:

O dietă sănătoasă, bazată pe plante, poate scădea riscul de apnee obstructivă în somn
Un studiu publicat în ERJ Open Research indică faptul că o dietă bazată pe plante, bogată în legume, fructe, cereale integrale și nuci, poate reduce riscul de apnee obstructivă în somn, în timp ce o dietă bazată pe plante, dar bogată în carbohidrați rafinați, băuturi zaharoase și alimente cu conținut ridicat de zahăr și sare, poate crește acest risc.
Apneea obstructivă în somn (AOS) este o afecțiune care afectează calitatea somnului și poate crește riscul de probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.

Studiul, condus de Dr. Yohannes Melaku de la Flinders University, Australia, este una dintre primele analize la scară largă care examinează legătura dintre dietele bazate pe plante și riscul de AOS. Cercetătorii au analizat date de la 14.210 participanți la US National Health and Nutrition Examination Survey, evaluând tiparele lor dietetice și riscul de AOS prin chestionare specifice.

Rezultatele arată că persoanele cu un regim alimentar bogat în alimente pe bază de plante au un risc cu 19% mai mic de a suferi de AOS, comparativ cu cele cu un aport scăzut de astfel de alimente. În contrast, consumul unei diete nesănătoase bazate pe plante a fost asociat cu un risc cu 22% mai mare de AOS. De asemenea, studiul a identificat diferențe între riscurile pentru femei și bărbați, sugerând necesitatea unor intervenții dietetice personalizate.

Cercetătorii sugerează că o dietă sănătoasă bazată pe plante poate reduce inflamația și obezitatea, factori cheie în riscul de AOS, datorită componentelor sale antiinflamatorii și antioxidante. Următoarele etape ale cercetării vor include investigarea legăturii dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de AOS, precum și interacțiunea pe termen lung între dietă și riscul de AOS.

Concluziile studiului subliniază importanța dietei în gestionarea riscului de AOS și propun că modificarea obiceiurilor alimentare poate fi benefică în gestionarea sau prevenirea AOS, evidențiind necesitatea unei diete variate, bogate în legume, fructe și cereale integrale, și limitarea consumului de alimente nesănătoase și băuturi zaharoase.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-02-2024 | creare: 23-02-2024 | Vizite: 562
Bibliografie
Healthy plant-based diets linked to lower risk of obstructive sleep apnea, link: https://www.news-medical.net/news/20240220/Healthy-plant-based-diets-linked-to-lower-risk-of-obstructive-sleep-apnea.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Studiu: apneea în somn ar putea cauza pierderi de memorie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum