Potențialul utilizării medicale a ginsengului

©

Autor:

Potențialul utilizării medicale a ginsengului
Studiul publicat în Journal of Advanced Research oferă o sinteză amănunțită a caracteristicilor structurale și funcționale, aplicațiilor tradiționale și moderne, mecanismelor de acțiune, toxicității și strategiilor actuale de producție ale ginsenosidelor rare (RGs). RGs sunt derivate metabolice secundare deglicosilate ale ginsenosidelor majore, compuși bioactivi obținuți din Panax ginseng.

Importanța ginsenosidelor rare (RGs)

Peste 350 de publicații au fost analizate, relevând descoperirea a 144 RGs cu aplicații clinice în domenii precum imunoregulare, anti-îmbătrânire, anticancer, cerebrovascular și cardiovascular. Studiul explorează, de asemenea, progresele în producția la scară largă a RGs, formând baza pentru cercetări viitoare privind aplicațiile acestor compuși remarcabili.

Ginseng și ginsenosidele

Ginsengul, folosit în medicina tradițională chineză și coreeană, conține ginsenoside, triterpenoide de tip dammaran obținute din speciile Panax ginseng, P. notoginseng sau P. quinquefolius. Ginsenosidele sunt împărțite în saponine primare (macro) și ginsenoside rare (RGs), acestea din urmă fiind prezente în concentrații mai mici de 0,1% și produse industrial din saponine primare prin procese precum fierberea, transformarea microbiană și tratamentul acid/alcalin.

Beneficiile farmacologice ale RGs

RGs au fost identificate ca având potențial medical semnificativ, în special în tratamentul cancerului, bolilor cerebrovasculare și cardiovasculare. De exemplu, ginsenosidul rar Rg3 a îmbunătățit supraviețuirea generală în cazul pacienților cu carcinom hepatocelular, prin inhibarea factorului de creștere endotelial vascular (VEGF).

Mecanismele de acțiune ale RGs

Cercetările au identificat numeroase ținte potențiale ale RGs, inclusiv receptori de acizi biliari, receptori hormonali steroizi și receptori de adenozin difosfat (ADP) ai plachetelor. RGs au fost, de asemenea, demonstrate a avea proprietăți anti-îmbătrânire în modele murine.

Producția de RGs

Producția de RGs implică utilizarea rădăcinilor, tulpinilor și frunzelor de ginseng, fiind cost-eficientă, deoarece componentele tradițional considerate deșeuri sunt folosite. Metodele de producție includ hidroliza acidă puternică și transformarea microbiană.

Siguranța RGs

Deși studiile clinice umane sunt limitate, cercetările pe animale sugerează că extractele de ginseng sunt în general sigure la concentrațiile administrate clinic. Efectele secundare, când apar, sunt temporare și pot fi inversate prin reducerea dozei.

Provocări și direcții viitoare

Cercetările viitoare ar trebui să investigheze țintele proteice specifice ale RGs, rolul transformărilor microbiale ale extractelor de ginseng și să evalueze dozele clinice recomandate ale RGs. De asemenea, este necesară extinderea metodelor microbiale și enzimatice la scară industrială pentru producția de RGs, oferind astfel o abordare mai sigură și mai ecologică pentru producția acestor compuși terapeutici.

sursa: News Medical
foto: Light Stock / Shutterstock

Data actualizare: 09-01-2024 | creare: 09-01-2024 | Vizite: 385
Bibliografie
Ginseng's hidden gems: Rare ginsenosides emerge as potent players in the future of medicine, link: https://www.news-medical.net/news/20240108/Ginsengs-hidden-gems-Rare-ginsenosides-emerge-as-potent-players-in-the-future-of-medicine.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: