Tehnologia pentru sănătatea personală - din ce în ce mai inteligentă
©
Autor: Dr. Horoșan Lavinia-Andreea
![Tehnologia pentru sănătatea personală - din ce în ce mai inteligentă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35847.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
„În sensul practic al lucrurilor, implementarea acestora este încă destul de problematică”, declară Lukasz Piwek, om de ştiinţă la Universitatea Bath din Marea Britanie. „Acurateţea acestora devine din ce în ce mai bună. Poate că acum doi sau trei ani era mai degrabă o ipoteză. Algoritmul de funcţionare al acestor dispozitive devine din ce în ce mai bun la înregistrarea datelor complexe pe baza sunetului”, continuă acesta.
Un astfel de algoritm poate fi cel al patului inteligent lansat de Sleep Number. Acesta are în saltea un dispozitiv ce înregistrează bătăile inimii şi mişcările respiratorii şi le poate stoca şi interpreta, astfel încât dimineaţa formulează un rezultat al calităţii somnului din noaptea anterioară. Acest lucru poate fi util pentru a detecta probleme care pot genera un somn neodihnitor, precum o patologie respiratorie (cum este sindromul de apnee în somn) sau o patologie cardiacă (spre exemplu o aritmie). În prezent, se înregistrează aproximativ 4 milioane de date biometrice în fiecare seară de la sutele de mii de oameni care participă la acest program, date care sunt coletate şi interpretate cu rolul de a crea un sistem din ce în ce mai performant. Scopul final nu este cel de a putea pune un diagnostic direct, ci de a putea orienta cât mai bine individul către ce probleme ar putea să aibă pentru a contacta un medic.
Alte tipuri de electronice sunt axate pe măsurarea altor constante metrice, precum pulsul, greutatea sau tensiunea arterială. Acestea sunt mai utile pentru cei care au boli cronice precum demenţa sau diabetul zaharat. Un astfel de proiect a fost pornit de Spitalul General din Boston împreună cu un ONG (Parteners Helth Care), în care au monitorizat greutatea şi tensiunea arterială a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cu scopul de a detecta momentul în care aceşti parametrii se modificau, pentru a putea preveni din timp degradarea asociată bolii. Acest proiect a dus la o scădere a numărului de reinternări, la o scădere a costurilor şi a mortalităţii pentru acei pacienţi, cel puţin în primele câteva luni de utilizare.
Ideea înspre care se doreşte să se meargă cu aceste noi aparate este monitorizarea parametrilor esenţiali pentru a dezvolta un sistem de prevenţie şi de diagnosticare la timp, cât mai bun şi mai eficient, astfel încât evoluţia bolii să fie cât mai blândă. Din păcate, momentan, aderenţa la acest tip de monitorizare este scăzută, din cauza lipsei unui rezultat imediat vizibil. În egală măsură, foarte multe cadre medicale sunt sceptice în ceea ce priveşte acurateţea de măsurare a acestor aparate, în comparaţie cu investigaţiile şi măsurătorile clasice.
Sursa: NPR
Data actualizare: 13-05-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 894
Bibliografie
Like It Or Not, Personal Health Technology Is Getting Smarter, March 5, 2018, https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/03/05/588914818/personal-tech-devices-are-still-learning-how-to-improve-health ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Activitatea fizică poate combate efectele nedorite ale somnului slab
- Curcumina (din turmeric) poate reduce leziunile musculare și inflamația după exerciții fizice
- Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați
- Pierderile rapide în greutate înaintea unor competiții sportive sunt periculoase și nu oferă un avantaj competitiv
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni