Antrenamentul cu greutăți benefic pentru conservarea masei musculare la adulții cu suprapondere sau obezitate
Exercițiile de tip cardio constituie cea mai frecventă alegere în rândul persoanelor care doresc să scadă în greutate însă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Obesity la care au participat 249 aulți cu suprapondere sau obezitate cu vârste în jurnul a 60 de ani, antrenamentele cu greutăți sunt cele mai potrivite pentru persoanele în vârstă în vederea conservării masei musculare, comparativ cu exercițiile aerobice.
Participanții au fost repartizați în 3 grupuri:
- Grupul I: dietă hipocalorică între 1200-1800 calorii/zi
- Grupul II: dietă hipocalorică între 1200-1800 calorii/zi, 4 sesiuni de antrenament cu greutăți a câte 45 de minute, concentrându-se pee grupele musculare majore
- Grupul III: dietă hipocalorică între 1200-1800 calorii/zi, program de exerciții cardio (sesiuni de mers pe jos, 4 zile pe săptămână, intensitate moderată).
La finalul celor 18 luni de studiu, adulții care au beneficiat de antrenamente cu greutăți sau de exerciții tip cardio au scăzut în greutate 7.3 kg, respectiv 7.7 kg, în timp ce participanții care au aderat doar la dieta hipocalorică au pierdut în medie 4.5 kg.
Inevitabil, pierderea în greutate nu se reazlizează exclusiv din țesutul adipos, fiind afectat și compartimentul musculo-scheletal. Atunci când se vizează scăderea în greutate obiectivul programului de nutriție și mișcare vizează nu doar reducerea greutății prin scăderea masei grase, dar și limitarea la minimum a pierderilor de masă musculară. În studiul de față, includerea antrenamentelor cu greutăți în cadrul programului pentru control ponderal s-a apropiat cel mai mult de acest obiectiv.
Rezultatele studiului subliniază rolul esențial al mișcării atunci când se dorește scăderea în greutate. Fiecare tip de antrenament are avantaje pentru procesul de reducere ponderală, iar o asociere între ele alături de o dietă echilibrată în macro- și micronutrienți care să creeze un deficit caloric ar putea fi strategia ideală.
Sursa: Harvard University
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Incepere sport si eventuale consecinte
- Inot si culturism
- Proteine pentru masa musculara
- Masa musculara
- Fitness, definire, masa musculara, alimentatie sanatoasa
- Sportul si caderea parului
- Hernie si haltere
- Dieta acumulare masa musculara
- Crestere masa musculara ?