Suplimentele digestive - suplimente pentru digestie

©

Autor:

Suplimentele digestive - suplimente pentru digestie

Suplimentele digestive sunt, în general, sigure și bine tolerate de organism, dacă nu suferi de o afecțiune cronică. Iată, mai jos, care sunt principalele tipuri de suplimente, când se iau acestea, cine ar trebui să ia și ce efecte secundare pot avea.

Tipuri de suplimente digestive

Suplimentele digestive există pe piață de zeci de ani, încă din anul 1948. Deși există 20 de tipuri de enzime digestive folosite în ultimii ani, doar trei categorii implicate direct în înlesnirea digestiei. Acestea includ:

  • Amilază – o enzimă produsă de glandele salivare și de pancreas. Are rolul de a descompune carbohidrații și alimentele cu amidon în zaharuri
  • Protează – este produsă în pancreas și eliberată la nivelul intestinului subțire. Are rolul de a descompune proteinele în aminoacizi
  • Lipază – este sintetizată în stomac și pancreas. Descompune grăsimile în acizi grași și glicerol. (1)


Sub formă de suplimente digestive, aceste trei enzime sunt extrase din produse animale, mai ales din surse bovine sau porcine. Există, însă, și unele surse vegetale de suplimente digestive.

Mai mult, astfel de suplimente au două forme, cu înveliș non-enteric și cu înveliș enteric. Pilulele cu înveliș enteric sunt cu eliberare lentă pentru a asigura absorbția. În plus, o astfel de pastilă poate reduce din efectele secundare asociate așa cum sunt senzația de greață și durerile stomacale.

Iată o altă clasificare a suplimentelor digestive, în funcție de substanța activă:

  • Papaină (pentru digestie cu probleme) – este extrasă din planta de papaya. Promovează o digestie ușoară deși studiile în acest sens nu sunt relevante. Este interzisă în unele țări europene (2)
  • Bromelaină (pentru probleme digestive) – este extrasă din ananas și poate fi luat ca atare sau ca parte a unor alte suplimente digestive. Experimentele în laborator arată că poate ajuta la digestia proteinelor însă rezultatele nu au fost verificate pentru digestia umană. Lipsa unor studii semnificative a determinat autoritățile europene să interzică suplimentelor de acest fel să pretindă că previn sau ameliorează probleme digestive (3)
  • Schinduf – este folosit în Orientul Mijlociu în bolile digestive și în stările de greață. Studiile arată o eficiență bună în experimentele cu rozătoare (4)
  • Betaină – este extrasă din sfeclă roșie. Se spune că ajută digestia. Studiile în acest sens sunt nesemnificative motiv pentru care Uniunea Europeană a interzis promovarea unor suplimente de acest fel ca adjuvant în digestie, eliminarea toxinelor și ameliorarea disconfortului gastrointestinal (5, 6)
  • Alge marine – pot ajuta la reducerea arsurilor gastrice. Alginina din algele marine formează un gel cu apa din alimente și oferă protecție stomacului (7, 8)
  • Probiotice – ajută la echilibrarea florei intestinale și contribuie la ameliorarea unor probleme digestive. Autorităție europene au interzis producătorilor afirmații precum îmbunătățirea sănătății intestinale și prevenirea balonării și a flatulenței (9, 10)


Deși sunt, de cele mai multe ori sigure, suplimentele digestive pot eficacitatea sau absorbția unor medicamente mai ales anticoagulante și medicamente pentru diabet. Dacă suferi de o afecțiune cronică este recomandat să vorbești cu medicul.

Cine ar trebui să ia suplimente digestive

Suplimentele digestive ar trebui luate doar la recomandarea medicului, pe baza unui diagnostic detaliat. În general, iau astfel de suplimente persoanele cu boli ale stomacului sau intestinului subțire precum și cei cu afecțiuni ale pancreasului. Cu alte cuvinte, suplimentele digestive se iau atunci când corpul nu poate procesa anumiți nutrienți sau produce o cantitate insuficientă de enzime pentru digestie. (11)

Mai mult, persoanele care au operație de îndepărtare a vezicii biliare au un risc mai mare de a necesita suplimente digestive mai ales pe bază de enzime care să descompună grăsimile. La acestea se adaugă fibroza chistică, alte tipuri de intervenții chirurgicale gastrointestinale și orice altă afecțiune care afectează buna funcționare a pancreasului.

Pe de altă parte, dacă nu ai o problemă de sănătate de acest fel sau un deficit enzimatic poate fi o idee mai bună să elimini anumite alimente din dietă. De cele mai multe ori, eliminarea zahărului, a uleiului industrial, a unor cereale poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive.

Ce efecte secundare pot avea suplimentele pentru digestie

Dacă iei suplimente digestive fără a avea o problemă enzimatică poate declanșa anumite simptome, pe care probabil că ți-ai dori să le eviți așa cum sunt senzația de greață, balonarea și diareea. În unele cazuri pot apărea reacțiile alergice care se manifestă prin iritații ale pielii, mâncărimi, durere stomacală și dificultăți la înghițire. Dacă te confrunți cu astfel de simptome încetează administrarea și mergi la medic. (11, 12)

Suplimentele digestive
nu sunt indicate dacă suferi de diabet, pancreatită acută, hipersensibilitate la anumite componente. De asemenea, nu se știe ce efecte au în sarcină și alăptare, deci este important să vorbești cu medicul dacă dorești să le iei.

Suplimentele pentru digestie pot fi de ajutor în ameliorarea unor probleme de digestie (arsuri gastrice, gaze intestinale, dureri stomacale etc). Astfel de produse ar trebui luate doar de către persoanele cu afecțiuni digestive diagnosticate sau deficit enzimatic și doar la recomandarea medicului.


Data actualizare: 19-06-2023 | creare: 19-06-2023 | Vizite: 489
Bibliografie
1. A Guide To Digestive Enzyme Supplements, link: https://www.forbes.com/health/body/guide-to-digestive-enzymes/
2. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524622/
3. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
4. Fenugreek Counters the Effects of High Fat Diet on Gut Microbiota in Mice: Links to Metabolic Benefit, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985225/
5. Betaine Improves Intestinal Functions by Enhancing Digestive Enzymes, Ameliorating Intestinal Morphology, and Enriching Intestinal Microbiota in High-salt stressed Rats, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073560/
6. Meal-Time Supplementation with Betaine HCl for Functional Hypochlorhydria: What is the Evidence? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238915/
7. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836317/
8. Current trends in marine algae polysaccharides: The digestive tract, microbial catabolism, and prebiotic potential, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32084473/
9. Effects of probiotics on gut microbiota: mechanisms of intestinal immunomodulation and neuromodulation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3539293/
10. Probiotic Gastrointestinal Transit and Colonization After Oral Administration: A Long Journey, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.609722/full
11. What Exactly Are Digestive Enzymes—And Do You Need One?, link: https://www.health.com/condition/digestive-health/digestive-enzymes
12. DIGESTIVE ENZYMES, link: https://www.rxlist.com/digestive_enzymes/generic-drug.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu enzime digestive în cazul abuzului alimentar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum