Cele mai bune fructe

©

Autor:

Cele mai bune fructe

Un consum bogat de fructe este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a reduce riscul de boală.
Fructele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoidele.

Un studiu din 2014 a clasat fructele și legumele în funcție de densitatea mare de nutrienți și de caloriile scăzute. (1) Lămâile au ieșit în topul listei, urmate de căpșuni, portocale, lime și grapefruit roz și roșu.

Lămâi

Lămâile sunt unele dintre cele mai bune fructe, deoare conțin vitamina C și alți antioxidanți care sunt benefici pentru sănătate.

Cercetătorii consideră că flavonoidele din lămâie și alte fructe citrice au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și antidiabetice.

Căpșune

Căpșunile sunt fructe suculente, cu un conținut ridicat de apă. Aceste fructe conțin antocianine, care pot ajuta la stimularea sănătății inimii. Fibrele și potasiul din căpșuni pot susține, de asemenea, o inimă sănătoasă.

Într-un studiu, femeile care au mâncat 3 sau mai multe porții de căpșuni și afine pe săptămână au avut un risc mai mic de infarct decât cele cu un aport mai mic. (2)

Portocale

Portocalele sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C, oferind 117% din valoarea zilnică de vitamina C.

Portocalele sunt similare cu lămâile în ceea ce privește cantitatea de acid citric, care ajută la creșterea absorbției fierului și la prevenirea anemiei.

Lime

Lămâile verzi sunt unele dintre cele mai bune fructe și oferă o cantitate consistentă de vitamina C. De asemenea, au beneficii antibacteriene și proprietăți antioxidante.

Grapefruit

Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamine și minerale, acesta este cunoscut pentru capacitatea de a ajuta la pierderea în greutate și de a reduce rezistența la insulină.

De exemplu, într-un studiu realizat la 91 de persoane, cei care au mâncat o jumătate de grapefruit, înainte de masă, au pierdut 1,3 kilograme. (3) În același studiu, grupul care a consumat grapefruit a avut o reducere semnificativă a nivelului de insulină și a experimentat o reducere a rezistenței la insulină.

De asemenea, consumul de grapefruit poate reduce nivelul de colesterol și contribuie la prevenirea calculilor renali.

Mure

Antioxidanții din mure pot reduce inflamația și îmbătrânirea arterelor. Ambele efecte pot proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Avocado

Avocado este diferit de majoritatea altor fructe care sunt bogate în carbohidrați. Acesta este format, în principal, din grăsimi sănătoase precum acidul oleic, o grăsime monoinsaturată asociată cu reducerea inflamațiilor și o mai bună sănătate a inimii. Pe lângă grăsimile sănătoase, avocado este încărcat cu potasiu, fibre și magneziu (4).

Mere

Merele sunt printre cele mai bune fructe și, de asemenea, se întâmplă sunt hrănitoare. Acestea conțin o cantitate mare de fibre, vitamina C, potasiu și vitamina K. De asemenea, furnizează unele vitamine B.

Studiile sugerează că antioxidanții din mere pot promova sănătatea inimii și pot reduce riscul de diabet de tip 2, cancer și Alzheimer (5).

Activitatea antioxidantă a merelor a fost, de asemenea, legată de creșterea densității osoase în studiile efectuate pe animale.

Un alt beneficiu notabil pentru sănătate al merelor este conținutul de pectină. Pectina este o fibră prebiotică care hrănește bacteriile bune din intestin și ajută la îmbunătățirea digestiei și a sănătății metabolice.

Ananas

O porție de ananas furnizează 131% din aportul zilnic de vitamina C și 76% din aportul zilnic de mangan.

Ananasul conține, de asemenea, bromelină, un amestec de enzime cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și capacitatea de a digera proteinele.

Studiile efectuate pe animale sugerează că bromelina poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a creșterii tumorii (6).

Rodie

Rodiile sunt printre cele mai bune fructe pe care le puteți consuma. Nu numai că au un conținut bogat de nutrienți, dar conțin și compuși vegetali puternici.

Nivelurile de antioxidanți din rodie s-au dovedit a fi de trei ori mai mari decât cele ale ceaiului verde și ale vinului roșu (7). Studiile au arătat că rodiile au efecte antiinflamatorii și pot contribui la reducerea riscului de cancer.

Banane

Bananele sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de potasiu. Potasiul ajută organismul să controleze ritmul cardiac și tensiunea arterială. Bananele sunt, de asemenea, o sursă bună de energie, iar o banană conține 105 calorii și 26,95 g carbohidrați.

Mai mult, studiile au arătat că datorită conținutul ridicat de carbohidrați și minerale, bananele sunt indicate înainte de antrenamentele fizice.

Fructele au beneficii diferite pentru sănătate, iar, pentru cele mai bune rezultate, adăugă o varietate de fructe în dieta ta.


Data actualizare: 05-09-2019 | creare: 05-09-2019 | Vizite: 1290
Bibliografie
1. Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach. Url: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm
2. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. Url. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408
3. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
4. Dietary factors that promote or retard inflammation.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484595
5. Apples and cardiovascular health--is the gut microbiota a core consideration? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26016654
6. Comparative study of antitumor effects of bromelain and papain in human cholangiocarcinoma cell lines.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26935541
7. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11052704
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum