Consumul de lactate - beneficii și riscuri

Consumul de lactate - beneficii și riscuri

©

Autor:

Consumul de lactate - beneficii și riscuri

Lactatele sunt o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu È™i vitamina D, nutrienÈ›i esenÈ›iali pentru menÈ›inerea unei bune stări de sănătate. La fel ca în cazul oricărei alte categorii de alimente, există atât beneficii, cât È™i riscuri asociate cu consumul de lactate. (1, 2)

Beneficii ale consumului de lapte

Consumul regulat de lactate poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv:

  • reducerea riscului de boli cardiovasculare (consumul de lactate cu conÈ›inut scăzut de grăsimi poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială È™i accidentele vasculare cerebrale);
  • menÈ›inerea sănătății oaselor (consumul regulat de lactate determină creÈ™terea concentraÈ›iilor de calciu din sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea osteoporozei È™i la menÈ›inerea oaselor puternice);
  • îmbunătățirea sănătății dentare (calciul È™i alte minerale găsite în lactate pot ajuta la menÈ›inerea sănătății dinÈ›ilor - de asemenea, unele lactate, cum ar fi iaurturile cu culturi probiotice, pot ajuta la reducerea riscului de carii dentare);
  • susÈ›inerea sistemului imunitar (lactatele sunt o sursă bogată de proteine, vitamine È™i minerale, care pot ajuta la susÈ›inerea sistemului imunitar È™i la reducerea riscului de boli È™i infecÈ›ii);
  • menÈ›inerea sănătății creierului (lactatele conÈ›in acid docosahexaenoic, un tip de acid gras omega-3, care poate ajuta la menÈ›inerea sănătății creierului È™i la îmbunătățirea funcÈ›iilor cognitive)
  • îmbunătățirea sănătății intestinale (lactatele fermentate, cum ar fi iaurturile È™i brânza fermentată, conÈ›in probiotice, bacterii benefice care pot ajuta la menÈ›inerea sănătății intestinale È™i la îmbunătățirea digestiei). (1, 2, 3)


Consumul cu regularitate de lapte ajută, de asemenea, la creÈ™terea masei musculare, menÈ›inerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, menÈ›inerea sănătății pielii sau susÈ›inerea pierderii în greutate. (1, 2)

Riscurile consumului de lactate

DeÈ™i în general consumul de lactate este benefic, există situaÈ›ii în care laptele sau produsele derivate din lapte pot dăuna. Persoanele cu intoleranÈ›a la lactoză, de exemplu, se pot confrunta cu diferite simptome în urma consumului de lactate. De asemenea, persoanele cu alergie la proteinele din lapte pot avea reacÈ›ii alergice, care pot fi uÈ™oare sau grave. ConÈ›inutul ridicat de grăsimi al anumitor tipuri de lactate, cum ar fi brânza sau smântâna, pot creÈ™te riscul de boli de inimă. (2, 4)

De asemenea, anumite studii au arătat că excesul de consum de lactate poate crește riscul de cancer de prostată la bărbați sau de cancer ovarian la femei. Cu toate acestea, aceste studii sunt limitate și contrazic alte cercetări care arată că lactatele nu au efecte negative asupra sănătății. (5)

Din aceste motive, consumul de lactate trebuie să se bazeze pe nevoile individuale ale fiecărui individ. Pentru persoanele care nu pot tolera lactatele sau care preferă să evite produsele lactate, există alternative, cum ar fi laptele de soia sau migdale, care pot oferi aceleași beneficii nutritive. (1, 2)


Data actualizare: 22-02-2023 | creare: 22-02-2023 | Vizite: 1386
Bibliografie
(1) Milk, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/milk/
(2) Milk 101: Nutrition Facts and Health Effects, https://www.healthline.com/nutrition/milk
(3) 5 Benefits of Drinking Milk, https://www.healthhub.sg/live-healthy/1495/dear-dairy
(4) Health Concerns About Dairy, https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/health-concerns-about-dairy
(5) New study associates intake of dairy milk with greater risk of prostate cancer, https://news.llu.edu/research/new-study-associates-intake-of-dairy-milk-with-greater-risk-of-prostate-cancer
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbaÈ›ii peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității È™i al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum