Consumul de lactate - beneficii și riscuri
Autor: Domșa Dariana
Lactatele sunt o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu și vitamina D, nutrienți esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate. La fel ca în cazul oricărei alte categorii de alimente, există atât beneficii, cât și riscuri asociate cu consumul de lactate. (1, 2)
Beneficii ale consumului de lapte
Consumul regulat de lactate poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv:
- reducerea riscului de boli cardiovasculare (consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și accidentele vasculare cerebrale);
- menținerea sănătății oaselor (consumul regulat de lactate determină creșterea concentrațiilor de calciu din sânge, ceea ce poate ajuta la prevenirea osteoporozei și la menținerea oaselor puternice);
- îmbunătățirea sănătății dentare (calciul și alte minerale găsite în lactate pot ajuta la menținerea sănătății dinților - de asemenea, unele lactate, cum ar fi iaurturile cu culturi probiotice, pot ajuta la reducerea riscului de carii dentare);
- susținerea sistemului imunitar (lactatele sunt o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale, care pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și la reducerea riscului de boli și infecții);
- menținerea sănătății creierului (lactatele conțin acid docosahexaenoic, un tip de acid gras omega-3, care poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive)
- îmbunătățirea sănătății intestinale (lactatele fermentate, cum ar fi iaurturile și brânza fermentată, conțin probiotice, bacterii benefice care pot ajuta la menținerea sănătății intestinale și la îmbunătățirea digestiei). (1, 2, 3)
Consumul cu regularitate de lapte ajută, de asemenea, la creșterea masei musculare, menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, menținerea sănătății pielii sau susținerea pierderii în greutate. (1, 2)
Riscurile consumului de lactate
Deși în general consumul de lactate este benefic, există situații în care laptele sau produsele derivate din lapte pot dăuna. Persoanele cu intoleranța la lactoză, de exemplu, se pot confrunta cu diferite simptome în urma consumului de lactate. De asemenea, persoanele cu alergie la proteinele din lapte pot avea reacții alergice, care pot fi ușoare sau grave. Conținutul ridicat de grăsimi al anumitor tipuri de lactate, cum ar fi brânza sau smântâna, pot crește riscul de boli de inimă. (2, 4)
De asemenea, anumite studii au arătat că excesul de consum de lactate poate crește riscul de cancer de prostată la bărbați sau de cancer ovarian la femei. Cu toate acestea, aceste studii sunt limitate și contrazic alte cercetări care arată că lactatele nu au efecte negative asupra sănătății. (5)
Din aceste motive, consumul de lactate trebuie să se bazeze pe nevoile individuale ale fiecărui individ. Pentru persoanele care nu pot tolera lactatele sau care preferă să evite produsele lactate, există alternative, cum ar fi laptele de soia sau migdale, care pot oferi aceleași beneficii nutritive. (1, 2)
(2) Milk 101: Nutrition Facts and Health Effects, https://www.healthline.com/nutrition/milk
(3) 5 Benefits of Drinking Milk, https://www.healthhub.sg/live-healthy/1495/dear-dairy
(4) Health Concerns About Dairy, https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/health-concerns-about-dairy
(5) New study associates intake of dairy milk with greater risk of prostate cancer, https://news.llu.edu/research/new-study-associates-intake-of-dairy-milk-with-greater-risk-of-prostate-cancer
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Laptele si branza
- Lactatele sunt bune?
- Nivel colesterol lactate
- Dureri la nivelul oaselor
- E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?
- Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )