Dietele cu conținut redus de calorii pot modifica microbiomul intestinal

©

Autor:

Dietele cu conținut redus de calorii pot modifica microbiomul intestinal
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Berlin au reușit să demonstreze că o dietă cu conținut redus de calorii modifică semnificativ compoziția microbiotei intestinale. Cercetătorii raportează, de asemenea, că regimul alimentar are ca rezultat o creștere a bacteriilor specifice, în special Clostridioides difficile, asociate cu diareea indusă de antibiotice.

Microbiomul intestinal uman este format din miliarde de microorganisme și diferă de la o persoană la alta. La persoanele care sunt supraponderale sau obeze, compoziția microbiomului este diferită de cea găsită la indivizii cu o greutate corporală normală. Efectele schimbărilor drastice ale dietei asupra microbiomul ui au fost studiate de o echipă internațională de cercetători. „Pentru prima dată, am putut arăta că o dietă cu conținut redus de calorii produce modificări majore în compoziția microbiomului intestinal și că aceste modificări au un impact asupra bilanțului energetic al gazdei”, spune unul dintre autorii studiului, Joachim Spranger, șef al Departamentului de Endocrinologie și Boli Metabolice de la Universitatea Charité.

Pentru a explora efectele dietei, echipa a studiat 80 de femei în vârstă a căror greutate a variat de la ușor supraponderal la obez sever. Femeile fie au urmat un regim de înlocuire a meselor supravegheat din punct de vedere medical, consumând maximum 800 de calorii pe zi, fie și-au menținut greutatea pe durata studiului. Analiza regulată a probelor de scaun a arătat că dieta a redus numărul de microorganisme prezente în intestin și a modificat compoziția microbiomului intestinal.

Probele de scaun, care fuseseră colectate înainte și după dietă, au fost apoi transferate în șoareci care au fost păstrați în condiții libere de germeni și, ca rezultat, au lipsit toate microbiotele intestinale. Rezultatele au fost uimitoare: animalele care au primit scaune post-dietă au pierdut mai mult de 10% din masa corporală. Scaunele dinaintea dietei nu au avut niciun efect. Când cercetătorii au studiat mai detaliat compoziția scaunului, aceștia au fost deosebit de frapați de semne de colonizare crescută de către o bacterie specifică - Clostridioides difficile. În timp ce acest microorganism se găsește în mod obișnuit în mediul natural și în intestinele ființelor umane și animalelor sănătoase, numărul său în intestin poate crește ca răspuns la utilizarea antibioticelor, putând duce la inflamații severe ale peretelui intestinal. Cantități crescute de bacterie au fost găsite atât la participanții care au finalizat regimul de slăbire, cât și la șoarecii care au primit bacterii intestinale după dietă.

Data actualizare: 30-06-2021 | creare: 30-06-2021 | Vizite: 696
Bibliografie
Dieting and its effect on the gut microbiome, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210623141657.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum