Dietele sărace în flavonoizi, răspunzătoare de apariția pierderea memoriei asociată vârstei
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Vagelos din Columbia arată că urmarea unei diete sărace în flavonoizi, substanțe întâlnite în legume și fructe, duce la apariția pierderilor de memorie asociate înaintării în vârstă. Conform oamenilor de știință, administrarea de flavonoizi la persoanele de peste 60 de ani a determinat o îmbunătățire a rezultatelor la testele de memorie și, prin urmare, o reducere a riscului apariției acestor manifestări neurologice.
Adam Brickman, doctorand și profesor de neuropsihologie la universitatea americană, afirmă că îmbunătățirile memoriei la participanții care urmau diete sărace în flavonoizi au fost importante și oferă posibilitatea de a folosi suplimentele alimentare cu flavonoizi sau diete speciale prin care să fie crescut nivelul acestora în organism drept cale de îmbunătățire a abilităților cognitive la persoanele în vârstă.
De asemenea, autorii sugerează o necesitate a creierului acestor persoane de a primi nutrienți într-un mod similar celui în care creierul în dezvoltare al copiilor are nevoie de anumiți nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător. Scott Small, autor principal al studiului, afirmă că secolul XX a fost definit de identificarea substanțelor necesare creierului copiilor, iar secolul curent va fi caracterizat de descoperirea nutrienților de care avem nevoie pentru a ne îmbunătăți creierul la bătrânețe, întrucât speranța de viață crește constant.
De menționat, însă, este și un studiu efectuat de cercetători în paralel pe șoareci de laborator, în care a fost determinat un impact al unei substanțe conținute de flavonoizi, numită epicatechină, asupra potențialului de creștere neuronală și neoformație vasculară în hipocamp.
Eșantionul de studiu a fost compus din peste 3.500 de persoane selectate aleatoriu pentru a li se administra un supliment alimentar pe bază de flavonoizi sau placebo timp de trei ani. Suplimentul, explică autorii, conține 500 de miligrame de flavonoizi și 80 de miligrame de epicatechine, doze pe care oamenii ar trebui să le obțină din mâncare.
Cu toate acestea, rezultatele analizei au relevat un efect nul al administrării de flavonoizi sub formă de supliment la persoanele care nu prezintă deficiențe în acest sens, însă creșteri cu 10,5% și 16% au fost identificate în urma administrării acestora la persoanele ce au participat la studiu, comparativ cu cei care au primit placebo sau, respectiv, cu starea cognitivă inițială a participanților.
sursa: News Medical
Adam Brickman, doctorand și profesor de neuropsihologie la universitatea americană, afirmă că îmbunătățirile memoriei la participanții care urmau diete sărace în flavonoizi au fost importante și oferă posibilitatea de a folosi suplimentele alimentare cu flavonoizi sau diete speciale prin care să fie crescut nivelul acestora în organism drept cale de îmbunătățire a abilităților cognitive la persoanele în vârstă.
De asemenea, autorii sugerează o necesitate a creierului acestor persoane de a primi nutrienți într-un mod similar celui în care creierul în dezvoltare al copiilor are nevoie de anumiți nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător. Scott Small, autor principal al studiului, afirmă că secolul XX a fost definit de identificarea substanțelor necesare creierului copiilor, iar secolul curent va fi caracterizat de descoperirea nutrienților de care avem nevoie pentru a ne îmbunătăți creierul la bătrânețe, întrucât speranța de viață crește constant.
De menționat, însă, este și un studiu efectuat de cercetători în paralel pe șoareci de laborator, în care a fost determinat un impact al unei substanțe conținute de flavonoizi, numită epicatechină, asupra potențialului de creștere neuronală și neoformație vasculară în hipocamp.
Eșantionul de studiu a fost compus din peste 3.500 de persoane selectate aleatoriu pentru a li se administra un supliment alimentar pe bază de flavonoizi sau placebo timp de trei ani. Suplimentul, explică autorii, conține 500 de miligrame de flavonoizi și 80 de miligrame de epicatechine, doze pe care oamenii ar trebui să le obțină din mâncare.
Cu toate acestea, rezultatele analizei au relevat un efect nul al administrării de flavonoizi sub formă de supliment la persoanele care nu prezintă deficiențe în acest sens, însă creșteri cu 10,5% și 16% au fost identificate în urma administrării acestora la persoanele ce au participat la studiu, comparativ cu cei care au primit placebo sau, respectiv, cu starea cognitivă inițială a participanților.
sursa: News Medical
Data actualizare: 31-05-2023 | creare: 31-05-2023 | Vizite: 315
Bibliografie
Diet low in flavanols linked to age-related memory loss, link: https://www.news-medical.net/news/20230529/Diet-low-in-flavanols-linked-to-age-related-memory-loss.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
- Care este cea mai eficientă strategie pe termen lung când vrei să scazi în greutate?
- Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
- Dietele bogate în grăsimi cresc sensibilitatea la durere
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Oboseala, dureri, pierderi de memorie
- Betaserc+pramistar
- Epilepsie si pierderi de memorie
- Imi aduc aminte foarte putine lucruri din copilarie
- Pierderi de memorie dupa consumul de alcool
- Ce sa fac sa nu mai uit
- Simt ca o iau razna
- Scurte pierderi de memorie
- Pierderi de memorie, lapsus
- Căzătură cu pierderea memoriei