Strategiile de susținere ajută persoanele cu tulburarea de aport alimentar de tip evitant, sugerează un studiu

Strategiile de susținere ajută persoanele cu tulburarea de aport alimentar de tip evitant, sugerează un studiu

©

Autor:

Strategiile de susținere ajută persoanele cu tulburarea de aport alimentar de tip evitant, sugerează un studiu
Într-un studiu naÈ›ional amplu, adulÈ›ii care s-au luptat cu obiceiurile alimentare pretenÈ›ioase în copilărie au declarat în mod covârÈ™itor că au beneficiat mai mult de strategiile pozitive È™i încurajatoare pe care le-au folosit părinÈ›ii lor decât de abordările forÈ›ate sau coercitive.
Cercetarea a fost realizată în rândul unei generaÈ›ii de persoane care s-au luptat cu evitarea alimentelor înainte ca aceasta să fie identificată în 2013 ca o afecÈ›iune psihiatrică, denumită tulburare de aport alimentar de tip evitant/restrictiv (ARFID).

Cercetarea, bazată pe metoda chestionarului, a fost lansată cu mai bine de un deceniu în urmă, deoarece evitarea severă a alimentelor devenise o problemă frecvent raportată È™i cercetările asupra tulburării erau limitate. Sondajul online s-a adresat adulÈ›ilor care s-au autoidentificat ca fiind pretenÈ›ioÈ™i la mâncare. Peste 19.200 de persoane au fost incluse în sondaj, dintre care 75% erau femei È™i 25% bărbaÈ›i. RespondenÈ›ii au fost rugaÈ›i să descrie strategiile de prezentare a alimentelor utilizate de părinÈ›ii sau îngrijitorii lor, pe care le-au găsit a fi de ajutor sau nu pentru a creÈ™te varietatea alimentelor.

ParticipanÈ›ii la sondaj au fost clasificaÈ›i ulterior ca având un diagnostic de ARFID sau nu, pe baza gradului lor de afectare în urma evitării alimentelor. Cei care au raportat că problemele de alimentaÈ›ie au dus la pierderea semnificativă în greutate, deficiență nutriÈ›ională, interferență cu funcÈ›ionarea la locul de muncă È™i/sau interferență cu relaÈ›iile sociale au fost clasificaÈ›i ca având ARFID. Interpretarea răspunsurilor participanÈ›ilor a creat o provocare logistică, care a fost rezolvată prin aplicarea unor instrumente sofisticate de inteligență artificială.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre temele privind strategiile utile menÈ›ionează un context emoÈ›ional pozitiv, cum ar fi folosirea alimentelor pentru a preda lecÈ›ii culturale sau nutriÈ›ionale, a fi flexibil în abordarea alimentelor, a oferi o mulÈ›ime de alimente sigure, a ajuta la prepararea alimentelor sau a prezenta alimente din anumite grupe de alimente. În timp ce strategiile pozitive È™i încurajatoare au fost percepute ca fiind utile în îmbunătățirea atitudinilor față de mâncare È™i pentru a minimiza disconfortul social în jurul alimentaÈ›iei, mulÈ›i adulÈ›i încă se luptă cu un anumit grad de evitare/restricÈ›ie. Cercetătorii au spus că participanÈ›ii la sondaj au găsit în mod clar unele alimente aversive, nu doar neplăcute.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-11-2021 | creare: 17-11-2021 | Vizite: 736
Bibliografie
Supportive strategies help 'picky eaters' deal with food aversions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211111130246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum