Cafeaua, înainte sau după micul dejun?

©

Autor:

Cafeaua, înainte sau după micul dejun?
Cafeaua, deși unele persoane o preferă pentru gust, iar altele o văd ca pe o soluție după o noapte nedormită are o multitudine de efecte benefice. Cafeaua este acum cea mai populară băutură din lume, cu aproximativ două miliarde de cești consumate în fiecare zi.
Cu toate acestea, oamenii de știință din Marea Britanie subliniază efectul cafelei negre asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceștia au analizat relația dintre un somn defectuos, o cafea și o serie de markeri metabolici.

Nivelul glicemiei este deseori corelat cu riscul de apariție al afecțiunilor metabolice precum diabetul zaharat sau al bolilor cardio-vasculare. Deși o noapte cu un somn defectuos nu determină apariția unor modificări semnificative asupra metabolismului, consumul de cafea pentru a ne trezi poate avea un efect negativ asupra glicemiei, iar autorii consideră important acest aspect având în vedere popularitatea de care se bucură cafeaua.

În cadrul studiului au fost incluși 29 de participanți, atât femei, cât și bărbați, fără afecțiuni asociate. Aceștia au fost supuși unor experimente în cursul unei nopți. Astfel, într-una dintre nopți participanții s-au bucurat de un somn liniștit, iar dimineața la trezire au consumat o băutură îndulcită cu zahăr; în cursul unei alte nopți, participanții au fost treziți din somn în fiecare oră, iar la trezire au consumat o cafea neagră și o băutură îndulcită cu zahăr; în a treia noapte, participanții au fost treziți în cursul somnului, au servis o cafea neagră la trezire, iar la 30 de minute după cafea, au consumat o băutură îndulcită cu zahăr. Participanților li s-au recoltat probe de sânge în fiecare zi de experiment.

În ciuda informațiilor deja existente care sugerau că orele de somn pierdute sau chiar noptile de somn pierdute ar putea avea implicații negative asupra metabolismului, rezultatele obținute în urma experimentelor nu au dovedit acest fapt. Valorile glicemiei nu au prezentat mari modificări metabolice după o noapte liniștită și o noapte cu somnul perturbat. Însă, rezultatele obținute la participanții care au consumat cafea înainte de micul dejun, au demonstrat o creștere a răspunsului glicemiei cu aproximativ 50%. Datele inițiale precum și cele obținute în studiul actual demonstrează capacitatea cofeinei de a induce rezistență la insulină.

Datele obținute pun în lumină modul în care controlul glicemiei este afectat atunci când consumăm cafea pe stomacul gol și după un somn neliniștit. Oamenii de știință sugerează faptul că oricât de obosiți am fi, cafeaua ar trebui consumată după micul dejun, pentru a evita efectele negative asupra metabolismului glicemic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-10-2020 | creare: 08-10-2020 | Vizite: 1200
Bibliografie
Drink coffee after breakfast, not before, for better metabolic control, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002091053.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Ce efecte are cafeaua asupra inimii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum