O dietă bogată în flavonoli a fost asociată cu un risc scăzut de boli și mortalitate de orice cauză
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul publicat în revista Scientific Reports a utilizat date din baza de date National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru a investiga relația dintre aportul de flavonoli (inclusiv quercetin, kaempferol, myricetin și isorhamnetin) și riscul de mortalitate totală și specifică (boala Alzheimer, bolile cardiovasculare (BCV), cancerul și diabetul zaharat).
Studiul a inclus 11.679 de persoane de 20 de ani sau mai mult, care au completat chestionare, evaluări în persoană și teste de laborator. Aportul de flavonoli a fost estimat pe baza interviurilor detaliate despre dietă, folosind baza de date US Department of Agriculture Survey Food and Beverage Flavonoid Values (2003–2004). Analiza mortalității a folosit date din National Death Index și setul de date Public Access Link mortality din 2019, cu urmărirea până la 31 decembrie 2019.
Rezultatele indică o tendință descrescătoare a riscului de mortalitate totală și specifică (Alzheimer, cancer, BCV) odată cu creșterea aportului total de flavonoli. Participanții cu cel mai înalt aport de flavonoli tind să fie bărbați, mai tineri, albi non-hispanici, căsătoriți, educați, deasupra pragului de sărăcie, consumatori de alcool, cu un IMC între 18,5–30,0 kg/m^2 și cu istoric de diabet, hipertensiune, hiperlipidemie, insuficiență cardiacă congestivă, boală coronariană, angină, atac de cord și accident vascular cerebral. Nu s-a observat o corelație între aportul de flavonoli și mortalitatea specifică diabetului zaharat.
Studiul subliniază asocierea dintre aportul dietetic de flavonoli și o reducere a riscului de mortalitate totală și specifică pentru cancer, Alzheimer și BCV în rândul adulților din SUA, sugerând că aportul de flavonoli ar putea servi ca un predictor independent și de încredere al supraviețuirii în fața bolilor. Cu toate acestea, studiul recunoaște limitări, inclusiv lipsa datelor despre aportul de flavonoli, potențiala lipsă de generalizabilitate, lipsa datelor despre sursele primare de alimente și modelele dietetice, și neexcluderea aportului de suplimente micronutriente. Aceste descoperiri sugerează potențialul managementului sănătății și riscurilor prin modificări dietetice, subliniind importanța flavonolilor în dieta zilnică.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 408
Bibliografie
Flavonol-rich diet linked to lower mortality and disease risk, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240226/Flavonol-rich-diet-linked-to-lower-mortality-and-disease-risk-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Bioingineria miceliului comestibil sporește valoarea nutritivă, culoarea și aroma
- Deficiența de vitamina B12, un pericol la care sunt predispuse persoanele vegetariene
- Cum poate fi crescută cantitatea de fructe și legume consumată de copii?
- ChatGPT nu poate înlocui specialiștii în nutriție: generarea unor diete cu ajutorul AI poate prezenta riscuri pentru sănătate
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni