Somnul și lucrul în schimburi

©

Autor:

Somnul și lucrul în schimburi
Somnul persoanelor care lucrează în schimburi poate avea de suferit, acestea confruntându-se deseori cu somnolență, oboseală și privare de somn. Pe termen lung, absența unui somn de calitate poate avea repercusiuni deopotrivă asupra productivității și stării de sănătate.

Mai multe despre efectele somnului insuficient găsiți aici.

Cu siguranță nu este ușor să lucrezi în timpul nopții și să te odihnești ziua sau să schimbi frecvent programul de lucru, atunci când turele de serviciu sunt alternate. Oamenii au grade diferite de adaptare la un astfel de program, iar printre factorii care contribuie la această adaptare se numără vârsta, starea generală de sănătate, condiția fizică, stilul de viață, responsabilitățile domestice, responsabilitățile locului de muncă (a lucra pe o linie de producție este diferit de a fi de gardă la spital) etc.

Deși nu putem schimba predispoziția biologică a organismului de a dori să doarmă noaptea și să fie treaz ziua, cu ajutorul unor măsuri introduse în program putem reduce efectele negative ale unui orar de lucru neconvențional.

Despre „ceasul” nostru intern (ritmul circadian) și legătura cu somnul citiți pe larg aici.

  • Comunicați cu membrii familiei/colegii de cameră despre programul dvs de lucru și de odihnă, astfel încât toți cei împreună cu care locuiți să știe dinainte când aveți nevoie de liniște pentru a vă putea odihni.
  • Dacă aveți constant același program de lucru (doar noaptea, doar după-amiaza etc), încercați să fiți consecvenți și cu orarul de somn (aproximativ aceleași ore de culcare și de trezire). Dacă turele de lucru se rotesc, schimbați progresiv programul de somn, culcându-vă/trezindu-vă gradual mai devreme sau mai târziu, până ajungeți la noul program al turei următoare.
  • Dacă după tura de noapte aveți dificultăți în a adormi, unele activități relaxante vă pot pregăti pentru somn (cititul, o baie caldă sau un duș, ascultarea unor melodii relaxante etc), în timp ce altele vor alunga somnul (uitatul la televizor, folosirea telefonului mobil/tabletei/laptopului, consumul de cafea sau băuturi cu cofeină).
  • Lumina naturală poate împiedica somnul din timpul zilei, din cauză că lumina inhibă secreția de melatonină (hormonul somnului), de aceea folosirea draperiilor de întunecare vă poate ajuta.
  • Un somn scurt înainte de schimbul 3 (de aproximativ 90 de minute) se pare că ajută la creșterea nivelului de vigilență la serviciu.
  • Somnul de zi este de obicei mai ușor decât cel din timpul nopții și este mult mai predispus la întreruperi din cauza factorilor de mediu (zgomote, lumină, temperaturi mai mari în anotimpul cald), de aceea asigurați-vă că înainte de culcare vă creați un mediu cât mai propice somnului.
  • Oboseala și somnolența în cazul turelor care încep foarte devreme sau a celor de noapte pot fi reduse dacă faceți activități antrenante mental, aprindeți o lumină puternică, faceți mișcare (dacă activitatea vă permite acest lucru), consumați cafea sau băuturi cu cofeină, interacționați cu colegii de serviciu.
  • Evitați să lăsați activitățile monotone pentru ultima parte a programului de lucru, când este mai probabil să apară somnolența. În schimbul de noapte, de obicei somnul apare în jurul orelor 4-5 dimineața.

Mai multe despre igiena somnului și obiceiurile care ne ajută să avem un somn de calitate găsiți în acest articol.

Data actualizare: 27-05-2019 | creare: 31-01-2017 | Vizite: 8977
Bibliografie
(1)Sleep advice for shift workers, link: https://www.fatiguescience.com/blog/sleep-advice-for-shift-workers/
(2)Coping with Shift Work, link: https://sleepcenter.ucla.edu/coping-with-shift-work
(3)Hints and tips for shift-workers, link: https://www.hse.gov.uk/humanfactors/topics/shift-workers.htm
(4)Shift Work and Sleep, link: https://sleepfoundation.org/sleep-topics/shift-work-and-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •