Topul celor mai utilizate uleiuri esențiale și beneficiile acestora

Topul celor mai utilizate uleiuri esențiale și beneficiile acestora

©

Autor:

Topul celor mai utilizate uleiuri esențiale și beneficiile acestora

Medicina modernă a cunoscut în ultimele decenii îmbunătățiri semnificative prin descoperirea a numeroase boli È™i prin dezvoltarea de tehnologii revoluÈ›ionare È™i tratamente cu rezultate remarcabile. Cu toate acestea, se pare că există în continuare un interes puternic pentru păstrarea legăturii noastre cu natura prin intermediul medicinei alternative.

Aromaterapia reprezintă una dintre cele mai practice tehnici de medicină alternativă, devenind din ce în ce mai populară datorită efectelor pe care le promite: inducerea unei stări de bine, cu îmbunătățirea sănătății mentale, dar È™i fizice. (1)

Aromaterapia presupune încălzirea unor uleiuri esenÈ›iale, cu emiterea de arome care parfumează întreaga încăpere È™i care capătă proprietăți benefice pentru organism odată ce sunt inhalate. Odată pătrunse la nivelul sistemului olfactiv, stimulii nervoÈ™i sunt recepÈ›ionaÈ›i de către sistemul limbic, aflat în strânsă legătură cu procesele emoÈ›ionale de la nivelul creierului. (1, 2)

Se presupune că aromaterapia determină, astfel, efecte precum scăderea nivelului de stres, scăderea frecvenÈ›ei respiratorii, a pulsului sau a tensiunii arteriale, alături de echilibrarea nivelurilor hormonale. În plus, proprietățile antibacteriene È™i antivirale ale uleiurilor esenÈ›iale ar putea proteja căile aeriene superioare. (1, 2, 3)

Există, de asemenea, È™i terapii care aplică uleiurile esenÈ›iale direct la nivelul pielii, prin masaj. Acestea acÈ›ionează, spre exemplu, atât local, drept un agent relaxant asupra sistemului muscular, cât È™i la distanță, prin absorbÈ›ia în profunzime a substanÈ›ei. (1, 2)

Topul celor mai utilizate uleiuri esențiale și beneficiile acestora

Ce sunt, însă, uleiurile esenÈ›iale È™i de ce prezintă proprietăți unice È™i efecte benefice atunci când sunt utilizate în cadrul aromaterapiei?

În urma procesului de distilare sau prin tehnici mecanice de presare la rece a plantelor, rezultă substanÈ›e concentrate, frumos mirositoare, cu arome specifice È™i proprietățile unice. (3, 4)

Ulterior, pentru a putea fi folosite în cadrul aromaterapiei, aceste substanÈ›e sunt combinate cu un ulei, care se numeÈ™te „purtător” sau „transportor”, devenind uÈ™or de absorbit la nivelul sistemului olfactiv sau la nivelul pielii. Cel mai frecvent ulei utilizat drept „transportor” este uleiul de măsline. (1, 3, 4, 5)

Uleiurile esenÈ›iale utilizate în aromaterapie au fost perfecÈ›ionate de-a lungul timpului, existând numeroase plante care s-au dovedit a avea arome plăcute È™i vindecătoare. Mai jos, puteÈ›i găsi un top al celor mai comune uleiuri esenÈ›iale, alături de efectele lor specifice È™i sugestii de utilizare.

1. Uleiul de arbore de ceai – acest ulei reprezintă unul dintre cele mai populare uleiuri esenÈ›iale, dovedind o activitate antibacteriană È™i antifungică intensă. Este cel mai frecvent utilizat în administrare locală, la nivelul pielii pentru diverse afecÈ›iuni, precum acneea sau înÈ›epăturile de insecte. (2, 6)

Pentru tratamentul acneei uÈ™oare, se combină câteva picături de ulei de arbore de ceai cu un alt ulei „transportor”, cum ar fi uleiul de măsline, de cocos, sau cu o cremă hidratantă, aplicând treptat pentru a testa reactivitatea pielii. (7)

2. Uleiul de lavandă - este extrem de bine cunoscut pentru efectele de calmare asupra sistemului nervos, fiind benefic pentru eliminarea stresului. De asemenea, uleiul de lavandă este folosit pentru creÈ™terea calității somnului È™i, în unele cazuri, drept antiseptic local. Acest ulei esenÈ›ial se poate inhala prin aromaterapie înainte de culcare, având grijă să fie ulterior bine aerisită camera în care dormiÈ›i, sau se poate aplica direct la nivelul tâmplelor, gâtului È™i încheieturilor mâinii. (2, 6, 8)

 

3. Uleiul de mentă - este folosit frecvent prin inhalare pentru creÈ™terea nivelului de energie, fiind potrivit pentru persoanele cu fatigabilitate sau somnolență diurnă. De asemenea, prezintă efecte benefice asupra sistemului digestiv, reglând motilitatea intestinală, putând intra in componenÈ›a anumitor suplimente alimentare prescrise pentru persoanele cu boală inflamatorie intestinală. (1, 2, 6)

4. Uleiul de lămâie - este intens utilizat pentru tratarea durerilor de cap È™i pentru inducerea unei stări de bine, inhalarea acestuia fiind o experiență extrem de plăcută pentru simÈ›ul olfactiv. De asemenea, aplicat topic, prezintă efecte antibacteriene. Alături de acesta, È™i uleiul de portocale s-a dovedit benefic în reducerea nivelului de anxietate. (1, 3, 6)

5. Uleiul de bergamotă – acest ulei prezintă beneficii asemănătoare celor ale lavandei în reducerea nivelului de stres, însă, în plus, este utilă È™i pentru calmarea afecÈ›iunilor de piele, precum eczemele. Este recomandat însă să fie utilizat cu prudență, de preferat seara, întrucât poate creÈ™te sensibilitatea pielii la razele UV atunci cânt este aplicat topic. (1, 4, 6)

6. Uleiul de iasomie - se pare că uleiul de iasomie este extrem de benefic atât pentru persoanele care se confruntă cu perioade încărcate emoÈ›ional, reducând anxietatea, cât È™i pentru persoanele care doresc o creÈ™tere a libidoului, fiind cunoscut pentru proprietățile afrodisiace. (1, 3)

7. Uleiul de eucalipt – deÈ™i nu este o cale uzuală de administrare, acest tip de ulei esenÈ›ial este cel mai frecvent folosit pentru sănătatea gingivală. Proprietățile sale antibacteriene, prin care pot fi eliminate bacterii orale precum Porphyromonas gingivalis, fac din acest ulei esenÈ›ial o componentă extrem de bună pentru realizarea de gargară. (4, 9)

 

8. Uleiul de rozmarin - îmbunătățirea capacităților cognitive, tratarea durerii, scăderea semnelor de inflamaÈ›ie articulară sunt doar câteva dintre efectele benefice ale acestui tip de ulei esenÈ›ial. De asemenea, s-a descoperit faptul că uleiul de rozmarin ar putea veni în ajutorul femeilor care realizează tratamente pentru creÈ™terea părului. DeÈ™i este sigur pentru utilizarea atât locală, cât È™i prin aromaterapia inhalatorie, există, însă, recomandarea ca persoanele cu hipertensiune arterială sau femeile gravide să evite acest produs. (3, 6)


Data actualizare: 04-08-2022 | creare: 04-08-2022 | Vizite: 388
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uleiurile esenÈ›iale, arme împotriva infecÈ›iilor bacteriene
  • Cazurile de intoxicaÈ›ie cu uleiuri esenÈ›iale sunt în creÈ™tere
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum