Sistemul imunitar în sezonul rece: cum îl susținem
Autor: Advertorial oferit de DONA Online
Ce este sistemul imunitar? Imaginează-È›i că eÈ™ti un animal primitiv, poate un predecesor îndepărtat al tuturor mamiferelor. Ai trăit mult, bazându-te până acum doar pe un sistem de apărare de bază. Dacă eÈ™ti invadat de un microb sau un parazit, îl elimini, prin eliberarea de substanÈ›e chimice, producând un baraj al moleculelor proteice defensive. Dacă totul eÈ™uează, îl blochezi pe invadator sau ai capacitatea de a regenera acea parte a corpului care este infectată. Chiar dacă infecÈ›ia se dovedeÈ™te a fi fatală, fecunditatea ta extremă, care a început la o vârstă foarte fragedă, a asigurat deja continuitatea speciei tale. Acest scenariu aparent imaginar este de fapt modul cel mai vechi prin care strămoÈ™ii noÈ™tri atingeau, aproape, nemurirea.
Reproducerea devine un eveniment amânat în viață, iar viaÈ›a însăși devine o călătorie mult mai scurtă. Capacitatea de a regenera È›esuturile, membrele È™i organele se diminuează pe măsură ce arhitectura È™i funcÈ›ia È›esuturilor devin din ce în ce mai diferenÈ›iate È™i mai complexe. DeÈ™i mai puÈ›in abundentă, viaÈ›a pentru descendenÈ›ii tăi devine mai valoroasă. Confruntat cu aceste poveri, îÈ›i dai seama repede de asta È™i că trebuie conceput un sistem de apărare mai inteligent: unul care protejează împotriva tuturor agenÈ›ilor patogeni pe care succesorii tăi i-ar putea întâlni în timpul incursiunilor lor în cunoscut È™i tărâmuri necunoscute, unul care oferă securitate de lungă durată împotriva infecÈ›iilor È™i unul care este atent reglementat, astfel încât să nu-È™i atace propriile È›esuturi È™i să nu pună în pericol convieÈ›uitori benefici. VeÈ›i numi acest sistem de apărare imunitatea.
Sistemul imunitar reprezintă un organ difuz dispersat în majoritatea È›esuturilor din organismul nostru. El este comparabil, din punct de vedere al complexității, cu sistemul nervos al omului, È™i este alcătuit din aproximativ un trilion de celule denumite limfocite È™i aproximativ 100 milioane de trilioane de alte celule denumite anticorpi, celule care sunt produse È™i secretate de limfocite.
Capacitatea specială a sistemului imunitar este recunoaÈ™terea tiparelor, iar misiunea sa este de a ”patrula” organismul nostru È™i de a-i păzi identitatea.
Sistemul imunitar este supus decăderii È™i reînnoirii constante. În cele câteva momente cât a durat să citeÈ™ti până aici, corpul tău a produs 10 milioane de limfocite noi È™i un milion de miliarde de noi molecule de anticorpi. Acest lucru ar putea să nu fie atât de uimitor dacă toate aceste molecule de anticorpi ar fi identice. Ele nu sunt. Câteva milioane de molecule diferite sunt necesare pentru a face față sarcinii de recunoaÈ™tere a modelelor, aÈ™a cum sunt necesare milioane de chei diferite pentru a se potrivi la milioane de încuietori diferite.
Sistemul imunitar constă într-o serie de componente, inclusiv:
- globule albe (leucocite)
- splina
- măduva osoasă
- sistemul limfatic
- timusul
- amigdalele, adenoidele și apendicele
Globulele albe circulă în sânge È™i în vasele limfatice. Sistemul limfatic formează o reÈ›ea similară cu vasele de sânge. Ele transportă o substanță numită limfă în loc de sânge. Limfa este un fluid care transportă celulele legate de sistemul imunitar în zonele care au nevoie de ele.
Rolul globulelor albe este de a căuta în mod constant agenÈ›i patogeni. Când găsesc unul, încep să se înmulÈ›ească È™i să trimită semnale altor tipuri de celule pentru a face acelaÈ™i lucru. Corpul stochează globulele albe din sânge în diferite locuri, cunoscute sub numele de organe limfoide.
Acestea includ:
- Timusul: o glandă din spatele sternului, unde celulele albe din sânge cunoscute sub numele de limfocite se maturizează.
- Splina: un organ din partea stângă sus a abdomenului, unde celulele imune se adună È™i lucrează.
- Măduva osoasă: È›esut moale din centrul oaselor care produce globule roÈ™ii È™i albe din sânge.
- Ganglionii limfatici: acestea sunt glande mici, în formă de fasole, în tot corpul, în special la nivelul gâtului, axilelor, inghinelor È™i abdomenului. Se leagă prin vasele limfatice. Celulele imune se adună în ganglionii limfatici È™i reacÈ›ionează atunci când sunt prezenÈ›i antigeni. Acest lucru poate duce la umflarea ganglionilor.
- Amigdalele, adenoidele È™i apendicele: acestea sunt porÈ›i de intrare pentru agenÈ›ii patogeni în organism, aÈ™a că È›esutul limfoid este È™i el prezent acolo în ”prima linie” de apărare a organismului.
Există mai multe tipuri de sistem imunitar?
Sistemul imunitar este împărÈ›it în două părÈ›i, numite sistemul imunitar dobândit È™i sistemul imunitar înnăscut. În timp ce fiecare dintre acestea joacă un rol în apărarea corpului, există diferenÈ›e majore între cele două.
Sistemul imunitar înnăscut lucrează mereu pentru a proteja organismul È™i nu necesită nicio pregătire specială pentru a opri infecÈ›ia.
Sistemul imunitar înnăscut este prima linie de apărare a organismului împotriva pătrunderii microbilor în organism. Răspunde în acelaÈ™i mod la toÈ›i germenii È™i substanÈ›ele străine, motiv pentru care este uneori denumit sistemul imunitar „nespecific”. AcÈ›ionează foarte repede: de exemplu, se asigură că bacteriile care au intrat în piele printr-o rană mică sunt detectate È™i distruse pe loc în câteva ore. TotuÈ™i, sistemul imunitar înnăscut are o putere limitată de a opri răspândirea germenilor.
Sistemul imunitar înnăscut este format din:
- Protecția oferită de piele și membranele mucoaselor
Toate suprafeÈ›ele exterioare È™i interioare ale corpului uman reprezintă o parte cheie a sistemului imunitar înnăscut. SuprafaÈ›a închisă a pielii È™i a tuturor membranelor mucoase formează deja o barieră fizică împotriva germenilor, care îi protejează împotriva pătrunderii. În plus, substanÈ›ele chimice cum ar fi acidul, enzimele sau mucusul împiedică bacteriile È™i viruÈ™ii să pătrundă. MiÈ™cările create, de exemplu, de structuri asemănătoare părului din bronhii (cili) sau muÈ™chii intestinului opresc germenii să se instaleze în organism. Lichidul lacrimal, transpiraÈ›ia È™i urina au un efect similar.
- Protecția oferită de celulele sistemului imunitar (celule de apărare) și proteine
Sistemul imunitar înnăscut activează celulele È™i proteinele speciale ale sistemului imunitar, dacă germenii trec de piele È™i membranele mucoase È™i intră în organism.
- Celulele captatoare: germeni neutralizanți
Bacteriile sau virusurile care intră în organism pot fi oprite imediat de celulele captatoare (fagocite). Celulele captatoare sunt tipuri speciale de globule albe (leucocite). Aceste celule înglobează germenii È™i îi „digeră”. RămășiÈ›ele acestor germeni se deplasează la suprafaÈ›a celulelor captatoare pentru a fi detectate de sistemul imunitar adaptativ.
Există È™i alte tipuri de celule ale sistemului imunitar care eliberează substanÈ›e pentru a ucide bacteriile È™i diferiÈ›i germeni. Atât germenii, cât È™i È›esutul corpului È™i celulele sistemului imunitar mor È™i se degradează în timpul unui răspuns al sistemului imunitar. RămășiÈ›ele lor formează puroi, un lichid gălbui.
Sistemul imunitar dobândit trebuie „armat” înainte de a putea funcÈ›iona în deplină eficacitate È™i este cu adevărat eficient numai după ce a întâlnit deja înainte un posibil agent infecÈ›ios.
El preia controlul, dacă sistemul imunitar înnăscut nu este capabil să distrugă germenii. Acesta vizează în mod specific tipul de germen care cauzează infecÈ›ia. Dar pentru a face asta trebuie mai întâi să identifice germenul. Aceasta înseamnă că răspunsul este mai lent decât sistemul imunitar înnăscut, dar, atunci când o face, este mai precis. De asemenea, are avantajul de a-È™i „aminti” germenii, astfel că, data viitoare când întâlneÈ™te un germen cunoscut, sistemul imunitar adaptativ poate răspunde mai rapid.
Această amintire este, de asemenea, motivul pentru care există unele boli pe care le poÈ›i face o singură dată în viață, pentru că, după aceea, corpul tău devine „imun”. Poate dura câteva zile pentru ca sistemul imunitar adaptativ să răspundă prima dată când intră în contact cu germenul, dar, data viitoare, corpul poate reacÅ£iona imediat. A doua infecÈ›ie nu este de obicei observată sau este cel puÈ›in mai uÈ™oară.
Sistemul imunitar adaptativ este format din:
Limfocitele T, în È›esutul dintre celulele corpului
Limfocitele B, găsite È™i în È›esutul dintre celulele corpului
Anticorpi în sânge È™i alte fluide corporale
Care este rolul sistemului imunitar și cum funcționează
Sistemul imunitar are un rol vital: să protejeze organismul de substanÈ›ele nocive, germenii È™i modificările celulare care te-ar putea îmbolnăvi. Atâta timp cât sistemul tău imunitar funcÈ›ionează fără probleme, prezenÈ›a lui nu va fi simÈ›ită. Dar dacă încetează să funcÈ›ioneze corect – pentru că este slab sau nu poate lupta împotriva germenilor deosebit de agresivi – te îmbolnăveÈ™ti. Germeni pe care corpul tău nu i-a mai întâlnit până acum sunt, de asemenea, probabil să te îmbolnăvească. Unii microbi nu te vor îmbolnăvi decât prima dată când intri în contact cu ei. Acestea includ boli ale copilăriei, cum ar fi varicela.
Fără un sistem imunitar, nu am avea cum să luptăm împotriva lucrurilor dăunătoare care intră în corpul nostru din exterior sau schimbărilor dăunătoare care apar în interiorul corpului nostru.
Principalele sarcini ale sistemului imunitar al organismului sunt:
- luptă împotriva germenilor care cauzează boli (patogeni), cum ar fi bacteriile, viruÈ™ii, paraziÈ›ii sau ciupercile È™i le elimină din organism
- recunoaște și neutralizează substanțele nocive din mediu
- luptă împotriva schimbărilor care cauzează boli în organism, cum ar fi celulele canceroase
Cum este activat sistemul imunitar?
Sistemul imunitar poate fi activat de o mulÈ›ime de lucruri diferite pe care organismul nu le recunoaÈ™te ca fiind proprii. Acestea se numesc antigene. Exemple de antigene includ proteinele de pe suprafeÈ›ele bacteriilor, ciupercilor È™i viruÈ™ilor. Atunci când aceÈ™ti antigeni se ataÈ™ează de receptori speciali de pe celulele imune (celule ale sistemului imunitar), în organism sunt declanÈ™ate o serie întreagă de procese. Odată ce organismul a intrat în contact pentru prima dată cu un germen care cauzează boli, de obicei stochează informaÈ›ii despre germen È™i despre cum să-l combată. Apoi, dacă intră din nou în contact cu germenul, îl recunoaÈ™te imediat È™i poate începe să lupte mai repede.
Celulele proprii ale corpului au È™i proteine ​​pe suprafaÈ›a lor. Dar acele proteine ​​nu declanÈ™ează de obicei sistemul imunitar să lupte cu celulele. Uneori, sistemul imunitar crede în mod eronat că celulele proprii ale corpului sunt celule străine. Apoi atacă celulele sănătoase, inofensive din organism. Acest lucru este cunoscut ca răspuns autoimun.
Semnele unui sistem imunitar slăbit
Un răspuns imun ineficient permite dezvoltarea bolilor. Simptomele care pot să apară în cazul unui sistem imunitar slăbit sunt următoarele:
- îmbolnăviri frecvente È™i o durată mai mare de recuperare după o perioadă de boală
- nivel de stres ridicat, în mod constant
- episoade frecvente de herpes sau zona zoster – virusul herpetic se activează în cazul unui sistem imunitar scăzut
- administrarea unor medicamente care să slăbească sistemul imunitar
Prea mult, prea puÈ›in sau răspunsul imun greÈ™it provoacă tulburări ale sistemului imunitar. Un răspuns imun hiperactiv poate duce la dezvoltarea bolilor autoimune, în care se formează anticorpi împotriva È›esuturilor proprii ale corpului.
Complicațiile răspunsurilor imune modificate includ:
- Alergie sau hipersensibilitate
- Anafilaxia, o reacÈ›ie alergică care pune viaÈ›a în pericol
- Tulburări autoimune
- Boala grefă versus gazdă, o complicație a unui transplant de măduvă osoasă
- Tulburări de imunodeficiență
- Boala serului
- Respingerea transplantului
Ce factori afectează sistemul imunitar?
- VÂRSTA ÎNAINTATÄ‚. Odată cu înaintarea în vârstă, organele devin mai puÈ›in eficiente È™i produc mai puÈ›ine celule imunitare necesare.
- TOXINE DE MEDIU. Fum, poluarea aerului, alcool în exces - pot afecta sau suprima activitatea normală a celulelor imunitare.
- EXCESUL DE GREUTATE. Obezitatea este asociată cu inflamație cronică
- DIETA SLABĂ, LIPSA SOMNULUI ȘI A ODIHNEI. Malnutriția sau o dietă lipsită de nutrienți de bază poate afecta producția și activitatea celulelor imunitare. Prea puțin somn duce la scăderea cantității de celule imunitare.
- BOLI CRONICE, STRES CRONIC. Tulburările autoimune și de imunodeficiență atacă și pot dezactiva celulele imune.
Cum susținem sistemul imunitar
MicronutrienÈ›ii sunt esenÈ›iali pentru o funcÈ›ionare adecvată a sistemului imunitar È™i joacă un rol vital în promovarea sănătății È™i a bunăstării nutriÈ›ionale. Un deficit de nutrienÈ›i unici poate modifica răspunsul imunitar al organismului. Studiile pe animale au descoperit că deficienÈ›ele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic È™i vitaminele A, B6, C, D È™i E pot modifica răspunsurile imune. AceÈ™ti nutrienÈ›i ajută sistemul imunitar în mai multe moduri: lucrând ca antioxidant pentru a proteja celulele sănătoase, susÈ›inând creÈ™terea È™i activitatea celulelor imunitare È™i producând anticorpi. Pentru a putea asigura niveluri constante în organism ale acestor nutrienÈ›i, este important să suplimentăm dieta alimentară cu suplimente pentru imunitate care să conÈ›ină concentraÈ›ii optime ale acestora.
Suplimentele pentru sănătatea noastră care conÈ›in vitamina C, zinc, vitamina D3 – singure sau în combinaÈ›ie – oferă organismului un ”boost” de imunitate È™i sunt indicate a fi administrate în special persoanelor din anumite grupe de risc (gravide, lăuze, persoane în vârstă, copii È™i adolescenÈ›i), deoarece acestea au nevoie de o cantitate extra de vitamine.
Vitamina C este un puternic antioxidant, antiinflamator È™i întăreÈ™te celulele sistemului nostru imunitar. De asemenea, accelerează vindecarea rănilor È™i este excelentă pentru pielea ta.
Zincul ajută la combaterea viruÈ™ilor, ne protejează de daunele radicalilor liberi asupra celulelor È™i s-a dovedit că scurtează durata unei răceli, atunci când este administrat ca supliment.
Din categoria ingredientelor naturale ce ne cresc imunitatea, putem să menționăm echinacea, propolisul, ghimbirul etc. Ele contribuie la susținerea sistemului imunitar, prin proprietățile lor antibacteriene.
Pentru a avea un sistem imunitar ”de fier”, trebuie să urmăm câÈ›iva paÈ™i simpli, dar foarte eficienÈ›i:
- O dietă echilibrată cu fructe întregi, legume, proteine ​​slabe, cereale integrale È™i multă apă. Dieta mediteraneană este o opÈ›iune care include aceste tipuri de alimente
- Nu fumați
- Consumați alcool cu ​​moderație.
- Efectuați exerciții fizice moderate și regulate.
- ÎncercaÈ›i să dormiÈ›i 7-9 ore pe noapte. ÎncercaÈ›i să È›ineÈ›i un program de somn, trezindu-vă È™i mergeÈ›i la culcare aproximativ la aceeaÈ™i oră, în fiecare zi.
- ÎncercaÈ›i să gestionaÈ›i stresul zilnic. PuteÈ›i să exersaÈ›i o respiraÈ›ie regulată, conÈ™tientă pe tot parcursul zilei È™i atunci când apar sentimente de stres.
- SpălaÈ›i-vă mâinile pe tot parcursul zilei: când veniÈ›i din exterior, înainte È™i după ce aÈ›i pregătit mâncarea, după ce aÈ›i folosit toaleta, după ce aÈ›i tuÈ™it sau vă suflaÈ›i nasul.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni