Să înțelegem rinoreea și congestia nazală

Să înțelegem rinoreea și congestia nazală

©

Autor:

Să înțelegem rinoreea și congestia nazală

Rinoreea reprezintă o scurgere a excesului de fluid din nas. Acest fluid este, de fapt, mucusul, care poate avea o consistență mai mult sau mai puÈ›in vâscoasă, poate fi limpede sau opac, iar scurgerea poate fi intermitentă sau constantă [1].

Mucusul prezent la nivelul cavității nazale are un scop bine definit. El oferă protecÈ›ie împotriva bacteriilor, precum È™i a altor microorganisme. Reprezintă astfel o barieră, împiedicând corpurile străine să pătrundă în plămâni. În cazul alergiilor sau al răcelilor mucusul poate curge atât din nas (rinoreea), cât È™i pe gât [1, 3].

Congestia nazală sau „nasul înfundat”, pe de altă parte, este adesea un simptom al altei afecÈ›iuni, cum ar fi o infecÈ›ie a sinusurilor. Aceasta apare atunci când È›esuturile nazale È™i cele adiacente, dar È™i vasele de sânge, se umflă cu excesul de fluid, determinând apariÈ›ia senzaÈ™iei de „înfundare”. Concestia nazală poate fi însoÈ›ită sau nu de rinoree [4, 5].

Cauze

În mod normal, nasul È™i sinusurile produc mucus, care menÈ›in cavitatea nazală umedă È™i care este reabsorbit în gât. Există, însă, multe cauze care pot duce la apariÈ›ia rinoreei sau a congestiei nazale, printre care se numără:

  • răceala È™i gripa-mucusul format în aceste situaÈ›ii poate umple cavitatea nazală È™i poate provoca o obstrucÈ›ie nazală temporală [1];
  • alergiile-mucusul este format în exces în cazul alergiilor, pentru a împiedica alergeni precum praful, polenul, părul de animale sau iarba, să pătrundă în organism, ducând astfel la apariÈ›ia reacÈ›iilor alergice [3, 5];
  • infecÈ›ii are sinusurilor-sinusurile se pot umple cu mucus infectat, rezultând astfel o infecÈ›ie a acestora, condiÈ›ie numită sinuzită. Mucusul asociat cu această afecÈ›iune are, de obicei, o consistență mai vâscoasă È™i o culoare galbenă sau verzuie [1, 3];
  • deviaÈ›ie de sept nazal-cele două părÈ›i ale cavității nazale sunt despărÈ›ite printr-un perete numit sept nazal. Uneori, acesta poate fi deviat mai mult spre una dintre cavități, ducând astfel la o ostrucÈ›ie a ei. DeviaÈ›ia de sept poate apărea la naÈ™tere sau în tipul vieÈ›ii, în urma unor traume [1];
  • alte cauze-varicela, plânsul, vremea rece, fumul de È›igară, dependenÈ›a de droguri, aerul uscat, expunerea la substanÈ›e chimice iritante [3, 4].
  • sarcină-congestia nazală poate apărea uneori È™i în timpul sarcinii, de obicei la finalul primului trimestru, fiind cauzată de fluctuaÈ›iile hormonale È™i aportul crescut de sânge, specifice acestei perioade. Aceste modificări pot afecta membranele nazale, ducând la inflamarea, uscarea sau sângerarea lor [4].


Tratament și măsuri de prevenție

Tratamentul acestor afecÈ›iuni depinde de cauza principală care stă la baza lor. În multe dintre cazuri, rinoreea È™i congestia nazală pot fi tratate cu succes acasă, cu remedii simple. Însă, uneori este nevoie de intervenÈ›ia personalului specializat [3].

Dacă răceala sau gripa reprezintă principala cauză a rinoreei È™i congestiei nazale, opÈ›iunile de tratament pot fi limitate. În majoritatea cazurilor, organismul se va recupera singur, cu ajutorul odihnei È™i a administrării lichidelor. Dacă simptomele gripei sunt severe, medicul poate recomanda administrarea medicamentelor antivirale, cu ajutorul cărora timpul de videcare se poate scurta [3].

Remedii acasă

Pentru ameliorarea simptomelor celor două afecțiuni, se recomandă [2, 3, 6]:

  • suflarea uÈ™oară a nasului;
  • evitarea alergenilor cunoscuÈ›i;
  • evitarea factorilor iritanÈ›i obiÈ™nuiÈ›i, precum: fumul de È›igară, modificările bruÈ™te ale umidității;
  • consumul de lichide;
  • utilizarea unui spray nazal salin (nu mai mult de trei zile la rând, fără recomandarea medicului);
  • inhalarea aburului dintr-un castron cu apă fierbinte;
  • băile calde;
  • folosirea unui umidificator pentru aer.

Antihistaminicele

Sunt medicamente care au capacitatea de a preveni È™i trata simptomele reacÈ›iilor alergice. Acestea se administrează în special la recomandarea medicilor. Este indicat să nu administăm acest tip de medicamente fără recomanarea specialiÈ™tilor, mai ales dacă am luat deja somnifere sau sedative [3].

Medicamente

Antibioticele pot fi eficiente în tratarea rinoreei È™i a congestiei nazale dacă la baza acestora stă o infecÈ›ie bacteriană. Însă acest tip de medicamente se administrează doar la recomandarea medicului specialist! [6]

Prevenirea apariției rinoreei și a congestiei nazale

Rinoreea È™i congestia nazală nu pot fi prevenite întotdeauna, însă pot fi luate anumite măsuri astfel încât riscurile de apariÈ›ie a afecÈ›iunilor care stau la baza lor să fie diminuate. Printre aceste măsuri se numără [3]:

  • spălarea regulată a mâinilor, astfel încât să se È›ină la distanță bacteriile;
  • folosirea È™erveÈ›elelor la strănut sau tuse;
  • spălarea mâinilor după suflarea nasului.


În cazul existenÈ›ei alergiilor, este importantă evitarea alergenilor. Astfel se pot evita simptomele reacÈ›iilor alergice, printre care È™i rinoreea. Evitarea fumului de È›igări, precum È™i a altor elemente iritante contribuie la prevenirea iritării È™i inflamării mucoasei nazale [3].

Concluzii

Rinoreea È™i congestia nazală sunt două afecÈ›iuni cu afecÈ›iuni cu manifestări diferite, care au, însă, cauze asemănătoare, putând fi tratate în moduri similare.


Data actualizare: 29-03-2021 | creare: 29-03-2021 | Vizite: 1864
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ÃŽmi curge apă din nas
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum