Riscurile consumului de lapte de vacă crud

Riscurile consumului de lapte de vacă crud

©

Autor:

Riscurile consumului de lapte de vacă crud

Continuă să existe o dezbatere asupra posibilelor beneficii în ceea ce priveÈ™te popularitatea în creÈ™tere a consumului de lapte crud. Cu toate acestea, există preocupări semnificative, din cauza riscului de a contracta boli, în cazul în care laptele crud este contaminat cu agenÈ›i patogeni.
În unele studii, aproape o treime din toate eÈ™antioanele de lapte crud conÈ›ineau agenÈ›i patogeni, chiar È™i atunci când proveneau de la animale sănătoase. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, din 1993 până în 2012, au fost 127 de cazuri de îmbolnăvire legate de lapte crud. Au rezultat 1.909 de boli È™i 144 de spitalizări. (1)

Prezența patogenilor umani

Sondajele din diferite țări au monitorizat prezenÈ›a diferitelor tipuri de agenÈ›i patogeni din laptele brut, cu un nivel de prevalență de până la 13% pentru bacterii precum Campylobacter jejuni È™i Listeria monocytogenes. În unele studii, aproape o treime din toate probele de lapte conÈ›ineau cel puÈ›in un tip de agent patogen. (2)

Laptele crud poate transporta bacterii periculoase precum Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter È™i altele care provoacă intoxicaÈ›ii alimentare. Bacteriile din laptele crud pot fi deosebit de periculoase pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit (cum ar fi persoane cu HIV/SIDA, cancer È™i diabet), copii, adulÈ›i în vârstă È™i femei însărcinate.

Cum se contaminează laptele crud?

Există diferite modalități prin care laptele crud poate fi contaminat cu microorganisme.

Mediul în care sunt crescute animalele este un rezervor de bacterii cauzatoare de boli, unele dintre ele putând exista chiar în laptele de vacă sau de capră, mai ales dacă animalul are o boală precum mastita. De asemenea, bacteriile pot contamina laptele în timpul procesului de muls sau în timpul transportului, procesării, ambalării È™i depozitării.

Fermierii care respectă bune practici igienice în timpul mulsului pot reduce, dar nu pot elimina complet riscul de contaminare. Deci, indiferent de măsurile luate de fermier, nu există garanÈ›ia că laptele va fi întotdeauna lipsit de bacterii dăunătoare.

Simptomele unei intoxicații alimentare includ, de obicei:

  • Vărsături, diaree È™i dureri abdominale
  • Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, cefalee È™i durerile corpului


În timp ce majoritatea oamenilor sănătoÈ™i se vor recupera într-un timp scurt, unii pot dezvolta simptome care sunt cronice, severe sau chiar pot pune viață în pericol. Dacă tu sau cineva pe care îl cunoÈ™ti se îmbolnăveÈ™te după ce a consumat lapte crud sau, dacă eÈ™ti însărcinată È™i ai consumat lapte crud, consultă imediat medicul de familie.

Majoritatea produselor lactate conÈ›in lapte pasteurizat sau produsele au fost prelucrate într-o manieră care ucide orice bacterie periculoasă. Pentru a evita să te îmbolnăveÈ™ti ar trebui să alegi cu atenÈ›ie laptele È™i produsele lactate pe care le consumi.

Produse lactate cu risc redus

  • Lapte sau smântână pasteurizate
  • Brânzeturi tari, cum ar fi cheddar, È™i parmezan
  • Brânzeturi moi, precum Brie, Camembert È™i brânzeturi moi în stil mexican, precum Queso Fresco, Panela, Asadero È™i Queso Blanco, făcute din lapte pasteurizat
  • Brânzeturi prelucrate
  • Iaurt preparat din lapte pasteurizat
  • Budinca din lapte pasteurizat
  • ÎngheÈ›ată sau iaurt congelat obÈ›inut din lapte pasteurizat (3)


Pasteurizarea

Pasteurizarea presupune încălzirea laptelui pentru o perioadă scurtă de timp. De obicei, laptele este încălzit la 72°C timp de 15 secunde. Acest proces este eficient în distrugerea oricăror bacterii cauzatoare de boli care pot fi prezente în laptele brut.

S-a afirmat că pasteurizarea distruge o parte din componentele benefice ale laptelui crud. Nu există dovezi fundamentate care să sugereze existenÈ›a unei diferenÈ›e semnificative în ceea ce priveÈ™te starea nutriÈ›ională a laptelui pasteurizat sau nepasteurizat. De asemenea, nu există dovezi È™tiinÈ›ifice credibile care să demonstreze că laptele crud oferă beneficii suplimentare pentru sănătate la consumatori. Ia în considerare alegerea alimentelor fermentate pasteurizate, cum ar fi iaurtul È™i kefirul, care conÈ›in bacterii benefice, fără riscul de îmbolnăvire legat de germenii din laptele crud.

Data actualizare: 03-10-2019 | creare: 03-10-2019 | Vizite: 10675
Bibliografie
1. The Dangers of Raw Milk: Unpasteurized Milk Can Pose a Serious Health Risk. Url: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/dangers-raw-milk-unpasteurized-milk-can-pose-serious-health-risk
2. Griffiths MW. The microbiological safety of raw milk. In: Griffiths MW, ed. Improving the Safety and Quality of Milk, Volume 1: Milk Production and Processing. Boca Raton, FL: CRC Press; 2010: 27– 63.
3. Risks associated with consuming raw milk. Url: https://www.dairysafe.vic.gov.au/publications-media/science/795-risks-associated-with-consuming-raw-milk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum