Rolul vaccinării în atenuarea ceței mentale produsă de COVID lung

©

Autor:

Rolul vaccinării în atenuarea ceței mentale produsă de COVID lung
Un studiu recent publicat în Nature Immunology, condus de cercetători de la Western și Washington University School of Medicine din St. Louis, Missouri, a explorat mecanismele din spatele afectărilor cognitive induse de virusul SARS-CoV-2 și a identificat un rol cheie al proteinelor interleukin-1 beta (IL-1β), o citokină care afectează sistemul imunitar.
Folosind modele de rozătoare, echipa de cercetare a observat că infecția cu SARS-CoV-2 crește nivelurile de IL-1β în creier, ceea ce conduce la pierderea neurogenezei și la pierderi de memorie. Interesant, studiul a arătat că vaccinarea poate reduce simptomele cognitive (probleme de concentrare, ceață cerebrală sau pierderi de memorie) asociate cu COVID-19. Modelele vaccinate au arătat o reducere a inflamației cerebrale și a nivelurilor de IL-1β, ceea ce a dus la impact redus asupra memoriei și funcției cerebrale.

Deși vaccinul utilizat în studiu nu este identic cu vaccinurile disponibile publicului larg, rezultatele sugerează că vaccinarea ar putea avea un efect protector împotriva deteriorării cognitive induse de COVID-19. Acest lucru subliniază importanța continuării cercetării pentru a înțelege mai bine cum vaccinurile pot reduce impactul COVID-19 asupra funcției cognitive. Cercetările viitoare vor trebui să confirme dacă aceste rezultate se pot traduce și la oameni, oferind o strategie potențială pentru ameliorarea unora dintre efectele pe termen lung ale COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-06-2024 | creare: 28-06-2024 | Vizite: 279
Bibliografie
Understanding the role of vaccination in mitigating long COVID brain fog, link: https://www.news-medical.net/news/20240627/Understanding-the-role-of-vaccination-in-mitigating-long-COVID-brain-fog.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum