Actualizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 ar putea spori eficacitatea lor și durata răspunsului imun

©

Autor:

Actualizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 ar putea spori eficacitatea lor și durata răspunsului imun
Cercetătorii de la Universitatea din California au identificat celule T rare, care apar în mod natural și care sunt capabile să țintească o proteină găsită în SARS-CoV-2 și o serie de alte coronavirusuri. Descoperirile sugerează că o componentă a proteinei, numită polimerază virală, ar putea fi adăugată la vaccinurile COVID-19 pentru a crea un răspuns imunitar de durată și pentru a crește protecția împotriva noilor variante ale virusului.
Peste cinci milioane de persoane au murit din cauza COVID-19 în întreaga lume. Vaccinurile actuale oferă o protecție semnificativă împotriva bolilor severe, dar pe măsură ce apar variante noi, potențial mai contagioase, cercetătorii recunosc că vaccinurile ar putea avea nevoie să fie actualizate. Majoritatea vaccinurilor actuale folosesc o parte din proteina spike, găsită la suprafața virusului, pentru a determina sistemul imunitar să producă anticorpi. Cu toate acestea, variantele mai noi ale virusului poartă mutații pe proteina spike, ceea ce le poate face mai greu de recunoscut de către celulele imune și anticorpii stimulați de vaccinare.

Noile descoperiri indică o strategie care poate ajuta la creșterea protecției și a imunității pe termen lung. O modalitate de a realiza acest lucru este prin adăugarea unui fragment dintr-o proteină virală diferită la vaccinuri, una care este mai puțin predispusă la mutații decât proteina spike și care va activa celulele T ale sistemului imunitar.

Cercetătorii s-au concentrat pe proteina polimerază virală, care se găsește nu numai în SARS-CoV-2, ci și în alte coronavirusuri, inclusiv cele care provoacă SARS, MERS și răceala comună. Polimerazele virale servesc ca motoare pe care coronavirusurile le folosesc pentru a face copii ale lor, permițând răspândirea infecției. Spre deosebire de proteina spike, este puțin probabil ca polimerazele virale să se schimbe sau să sufere mutații, chiar dacă virușii evoluează.

Pentru a determina dacă sistemul imunitar uman are sau nu receptori de celule T capabili să recunoască polimeraza virală, cercetătorii au expus probe de sânge de la donatori umani sănătoși (colectați înainte de pandemia COVID-19) la antigenul polimerazei virale. Ei au descoperit că anumiți receptori de celule T au recunoscut polimeraza.

sursa: Science Daily
foto: Imagine la microscop a celulei umane (roz) infectată cu particule SARS-CoV-2 (verde și mov). | Credit: NIAID/NIH

Data actualizare: 17-12-2023 | creare: 14-12-2021 | Vizite: 431
Bibliografie
A longer-lasting COVID vaccine? New study points the way, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211210121851.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •