Aspectele CT ale infecției cu SARS-CoV-2 și ale infecției gripale
Cunoscută drept o metodă diagnostică eficientă, computer tomografia își găsește utilitatea și în diagnosticul infecției COVID-19, aducând date importante pentru medicul clinician.
Deși aspectul infecției COVID-19 nu e 100% specific, fiind necesare și alte explorări pentru confirmarea diagnosticului, într-o analiză comparativă publicată în American Journal of Roentgenology, autorii au descris diferențele dintre această infecție și cea gripală. Astfel, în timp ce leziunile infecției COVID-19 sunt dispuse periferic, în apropierea pleurei, leziunile din infecția gripală se caracterizează prin afectarea mucoaselor și apariția pleureziei. Chiar dacă aceste aspect par să diferențieze foarte bine cele două infecții, Liaoyi Lin, coordonatorul grupului științific, afirmă că diferențierea celor două este dificilă în practica clinică.
Analiza a fost realizată pe un grup considerabil de pacienți. Însumând 97 de persoane, dintre care 49 erau femei și 48 erau bărbați, unul dintre criteriile de includere era existența unui test pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau pentru virusurile gripale, însoțit de informații clinice și examinări computer tomografice. Astfel, cei 97 de pacienți au fost împarțiți, 52 dintre aceștia fiind diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2 și având vârsta cuprinsă între 21 și 73 de ani, iar restul de 45 de pacienți, au fost diagnosticați cu infecție gripală.
Rezultatele studiului nu au identificat diferențe semnificative între cele două tipuri de infecție. Totuși, leziunea cu cea mai mare dimensiune din apropierea pleurei, impactul asupra mucoasei, prezența pleureziei și distribuția axială au reprezentat diferențele dintre cele două infecții. În schimb, prezența opacităților de tipul „geam mat”, consolidare, mozaic, îngroșarea pereților bronșici, prezența nodulilor centrolobulari, îngroșarea septurilor interlobulare, prezența bronhogramei aerice, prezența leziunilor la nivelul unui singur plămân sau a ambilor plămâni, nu au reprezentat aspecte de diferențiere între cele două infecții.
Nici scorul CT, dimensiunea cele mai mari leziuni, densitatea medie a leziunilor, volumul sau aspectul leziunilor identificate nu au reprezentat criterii de diferențiere. Având în vedere suprapunerea frecventă a manifestărilor computer tomografice ale celor două infecții, concluzia autorilor a fost că nu au identificat diferențe semnificative, sugerând totodată că rolul examinărilor CT în cazurile de COVID-19 este de a identifica leziunile și de a evalua răspunsul la tratament, nu de a diferenția infecția cu SARS-CoV-2 de alte infecții gripale.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Copiii și adolescenții imunocompromiși, foarte vulnerabili la infecții, nu prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19
- Îmbunătățirea procesului de autorizare și aprobare a vaccinului COVID-19 de către FDA. Lecții de la hidroxiclorochină
- Virusul creat în laborator imită COVID-19
- Eficiența transfuziilor plasmatice în tratamentul COVID-19 a fost demonstrată într-un studiu preliminar
- Chiar imi este frica!
- Sinuzita cronica, gripa, simt ca lesin, ca ma pierd
- Gripa sau meningita?
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Vitiligo si coronavirusul
- Alergie la paracetamol si aspirina