Deficitul de vitamina D înainte de infecția cu SARS-CoV-2 este asociat cu o creștere a severității și a mortalității bolii la pacienții spitalizați

Deficitul de vitamina D înainte de infecția cu SARS-CoV-2 este asociat cu o creștere a severității și a mortalității bolii la pacienții spitalizați

©

Autor:

Deficitul de vitamina D înainte de infecția cu SARS-CoV-2 este asociat cu o creștere a severității și a mortalității bolii la pacienții spitalizați
Vitamina D este adesea recunoscută pentru rolul benefic în sănătatea oaselor, însă un nivel scăzut al acesteia se asociază cu o gamă largă de afecÈ›iuni autoimune, cardiovasculare È™i infecÈ›ioase.
La începutul pandemiei de COVID-19, reprezentanÈ›i din domeniul sănătății au început să încurajeze populaÈ›ia să ia vitamina D, deoarece aduce beneficii în răspunsul imun împotriva SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la două universități din Israel arată corelaÈ›ia dintre deficitul de vitamina D È™i severitatea È™i mortalitatea bolii COVID-19. S-a realizat prima dată un studiu ce analizează nivelul de vitamina D înaintea infecÈ›iei, ceea ce facilitează o evaluare mai precisă față de cea din timpul spitalizării, atunci când nivelul vitaminei este mai scăzut din cauza infecÈ›iei virale.

S-au căutat dozări ale vitaminei D în istoricul a 1176 de pacienÈ›i care s-au prezentat între aprilie 2020 È™i februarie 2021 la centrul medical Galilee cu teste pozitive PCR.

Persoanele cu deficit de vitamină D (mai puțin de 20 ng/ml) au fost de 14 ori mai predispuse la a avea o formă severă sau critică de COVID-19 față de persoanele care prezentau o concentrație a vitaminei de peste 40 ng/ml.

De asemenea, mortalitatea în grupul pacienÈ›ilor cu un nivel suficient de vitamină D a fost de doar 2,3%, spre deosebire de 25,6%, valoarea grupului cu deficit al vitaminei.

În cadrul studiului s-au făcut ajustări în funcÈ›ie de vârstă, gen, anotimp, afecÈ›iuni cronice, obÈ›inându-se rezultate asemănătoare, ceea ce arată că deficitul de vitamină D contribuie semnificativ la severitatea È™i mortalitatea COVID-19.

Se recomandă astfel menÈ›inerea unui nivel normal al vitaminei D, aÈ™a cum menÈ›ionează specialiÈ™tii din sănătate, deoarece se remarcă un beneficiu suplimentar în ceea ce priveÈ™te răspunsul imun adecvat în timpul infecÈ›iei cu SARS-CoV-2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Pre-infection deficiency of vitamin D is associated with increased disease severity and mortality among hospitalized COVID-19 patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203161135.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă È™i deficitul vitaminei D
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptaÈ›i la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum