Femeile însărcinate confirmate cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină necesită monitorizare constantă, indică un studiu

©

Autor:

Femeile însărcinate confirmate cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină necesită monitorizare constantă, indică un studiu
Majoritatea femeilor însărcinate care suferă de COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină se recuperează prin tratamentul simptomatic, însă în unele cazuri afecțiunea influențează negativ rezultatele sarcinii, constată un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică. Prin urmare, autorii recomandă monitorizarea în mod regulat a femeilor cu COVID-19, pentru a evita nașterile premature sau alte complicații.
Pentru studiu au fost recrutate 45 de femei însărcinate cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani infectate cu noul SARS-CoV-2 în perioada 5 mai 2020 - 1 mai 2021. Au fost recoltate tampoane anale și gastrice de la nou-născuți împreună cu probe de placentă și sânge din cordonul ombilical. Virusul SARS-CoV-2 a fost detectat cu ajutorul unui test RT-PCR, în timp ce serologia SARS-CoV-2 a fost determinată printr-o tehnică imuno-enzimatică numită chemiluminiscență.

În plus, au fost înregistrate și caracteristicile demografice ale pacienților recrutați, istoricul lor medical, comorbiditățile, simptomele și rezultatele serologiei SARS-CoV-2 PCR și/sau SARS-CoV-2. Modalitatea de naștere, scorurile Apgar, greutatea la naștere și pH-ul arterei ombilicale au fost, de asemenea, înregistrate pentru a monitoriza fătul. În final, a fost efectuată urmărirea clinică și biologică, precum și urmărirea ambulatorie a pacienților.

Rezultatele au indicat faptul că din cele 45 de gravide recrutate în studiu, cele mai multe au fost tratate în ambulatoriu, în timp ce 10 au necesitat internare în spital din cauza simptomelor severe de suferință fetală. Simptomele clinice pentru majoritatea pacienților cu COVID-19 au inclus febră, diaree sau vărsături, dureri de cap, tuse, ageuzie, dispnee, anosmie și astenie.

Dintre cele 45 de participante, 38 au nascut pe cale naturală, în timp ce șapte au avut o naștere prin cezariană (CD), iar una s-a dovedit a fi o sarcină gemelară. S-a constatat faptul că două femei, ambele mai în vârstă și cu comorbidități, au fost internate la terapie intensivă, având nevoie de ventilație mecanică timp de 30 până la 45 de zile după nașterea prin cezariană, din cauza infecției severe.

Dintre cei 46 de nou-născuți, șase au fost născuți prematur, cinci au avut macrosomie, iar cinci au avut restricție de creștere intrauterină. Virusul SARS-CoV-2 a fost detectat în 1 din 30 de probe de placentă la naștere, împreună cu 1 din 33 de tampoane anale de la nou-născuți după naștere. Nu a fost detectat SARS-CoV-2 în tampoanele materne și anale, nici în probele rectale și gastrice ale nou-născuților. Anticorpii IgG pentru SARS-CoV-2 au fost detectați în 48, 8% din probele de cordon ombilical, în timp ce IgM nu a fost detectat în sângele din cordonul ombilical.

Studiul actual demonstrează faptul că majoritatea femeilor însărcinate cu COVID-19 se recuperează bine, însă restricțiile de creștere intrauterină, precum și nașterile premature, ar putea rezulta din cauza infecțiilor cu SARS-CoV-2. Prin urmare, femeile însărcinate cu COVID-19 trebuie monitorizate în mod regulat.

sursa: News Medical
foto: Rinanda Adelia/Shutterstock

Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 656
Bibliografie
Pregnancy outcomes of pregnant women infected by SARS-CoV-2, link: https://www.news-medical.net/news/20220216/Pregnancy-outcomes-of-pregnant-women-infected-by-SARS-CoV-2.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum