A treia zi de spitalizare pentru boala COVID-19 este esențială în evoluție

©

Autor:

A treia zi de spitalizare pentru boala COVID-19 este esențială în evoluție
Evoluția infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a fost intens studiată de către oamenii de știință, cu scopul de a îmbunătăți continuu schemele de tratament și prognosticul pacienților în boala COVID-19. În cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID) 2022, organizat în Lisabona, Portugalia în perioada 23-26 aprilie, o echipă de cercetători de la Universitatea din California de Sud din Los Angeles a prezentat un nou studiu legat de ziua cu cea mai mare importanță pentru vindecarea pacienților cu COVID-19 simptomatici internați: ziua a treia de spitalizare.
Simptomatologia persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este influențată semnificativ de răspunsul imunitar. Un sistem imunitar mult prea puternic poate determina pe termen lung complicații respiratorii severe. Din păcate, efectul administrării de corticosteroizi în doză standard nu este semnificativ pentru pacienții cu reacții imunitare hiperactive. Astfel, pentru a identifica persoanele cu risc crescut de agravare a bolii, cercetătorii și-au propus să identifice noi biomarkeri utili în evaluarea stării pacienților.

Lotul de participanți incluși în studiu a cuprins 90 de persoane spitalizate între lunile martie și octombrie din anul 2021 pentru simptome moderate spre severe de pneumonie COVID-19. Media de vârstă a participanților a fost de 60 de ani, iar 54% dintre aceștia au fost bărbați. Drept comorbidități, s-au identificat în rândul participanților cazuri de diabet zaharat și de insuficiență cardiacă cronică, aceste afecțiuni fiind mult mai frecvent prezente la cei cu simptomatologie respiratorie severă.

Pentru experiment, cercetătorii au prelevat probe de sânge încă din prima zi de spitalizare a pacienților, probele fiind colectate din două în două zile, timp de o săptămână. Prin intermediul acestora, echipa a analizat nivelurile a trei proteine: proteina 10 (IP-10) indusă de interferon-γ (IFN-γ), proteina C reactivă (CRP) și proteina denumită ligand inducător de apoptoză legat de factorul de necroză tumorală (prescurtată TRAIL). Este cunoscut faptul că aceste proteine joacă roluri esențiale în inițierea și desfășurarea proceselor imune împotriva virusului SARS-CoV-2, însă evoluția concentrației lor nu era pe deplin documentată.

Rezultatele studiului au fost foarte promițătoare: nivelurile TRAIL au crescut de-a lungul zilelor de spitalizare, în timp ce nivelurile de CRP și IP-10 au scăzut. Cu toate că în prima zi de recoltare de sânge nu a fost identificată nicio diferență între grupul pacienților cu simptomatologie moderată și grupul cu simptome severe, în ziua 3 s-au observat evoluții semnificativ diferite: concentrația proteică TRAIL a fost mai mici în cazul celor cu evoluție severă, în timp ce nivelurile serice de IP-10 au fost mai mari pentru aceștia. De asemenea, pacienții cu evoluție severă au prezentat niveluri constante de IP-10 până în ziua 5.

Astfel, cercetătorii au identificat markerii asociați cu progresia către pneumonie COVID-19 severă: un nivel al IP-10 de minimum 570 pg/mL, un nivel seric de proteină TRAIL de minimum 25 pg/mL, alături de o perioadă mult mai lungă de vindecare, de aproximativ 12 zile. Cazurile de COVID-19 sever au înregistrat rate mult mai mari de mortalitate (20%), fiind asociate cu un risc de infecție secundară de opt ori mai mare față de pacienții cu simptomatologie moderată.

Doctorul Anthony Sophonsri, membru la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, și autor al studiului, a afirmat: „Există mulți pacienți care se prezintă în secția de primiri urgențe și care necesită inițial suplimentare minimă cu oxigen, dar apoi se decompensează și necesită ventilație mecanică. Monitorizarea proteinelor imunitare analizate în studiu poate ajuta la identificarea mult mai precoce a acestor pacienți, permițând adaptarea promptă, rapidă a îngrijirii și gestionarea mult mai eficientă a răspunsului lor inflamator.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 360
Bibliografie
Research identifies the third day of hospitalization as a tipping point in progression of COVID-19 pneumonia, link: https://www.news-medical.net/news/20220423/Research-identifies-the-third-day-of-hospitalization-as-a-tipping-point-in-progression-of-COVID-19-pneumonia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studii clinice privind potențiale terapii în lupta împotriva COVID-19
  • Diferența dintre gripă și COVID-19
  • Sunt antiinflamatoarele contraindicate în infecția cu coronavirus?
  •