Un extract de alge verzi prezintă activitate anti-SARS-CoV-2 in vitro
Medicamentele antivirale disponibile în prezent pentru tratamentul bolii COVID-19 nu sunt încă acceptate pe scară largă și nu au o eficacitate extrem de înaltă. Astfel, există o nevoie presantă de a descoperi biomolecule și compuși sintetici cu proprietăți antivirale pentru un tratament eficient al COVID-19.
Macroalgele, organisme marine multicelulare ce cuprind câteva mii de specii, sunt recunoscute pentru proprietățile lor antivirale. Mai multe studii au sugerat că polizaharidele sulfatate din peretele celular al algelor (SSPS) joacă un rol esențial în apărarea împotriva patogenilor și a organismelor oportuniste.
Eficacitatea inhibiției SSPS asupra replicării virale in vitro este cunoscută de mai mult de 60 de ani. Acest efect se menține împotriva mai multor virusuri ARN anvelopate, inclusiv SARS-CoV-2.
Autorii unui studiu recent au investigat activitatea antivirală a SSPS extrase dintr-o algă verde Ulva sp. , pentru a demonstra eficiența lor împotriva virusului SARS-CoV-2. Extracția s-a realizat împreună cu o metodă bazată pe efect citopatic in vitro, folosind celule Vero E6. Aceste celule exprimă receptorul ACE2, la care se leagă de obicei virusul SARS-CoV-2.
Au fost aplicate două protocoale de extracție, unul cu acid clorhidric, iar celălalt cu oxalat de amoniu. Fiecare protocol a dus la obținerea de extracte ulvane diferite cantitativ și calitativ. Mai mult, extractele au prezentat diferențe în ceea ce privește puritatea, distribuția greutății moleculare, conținutul de sulfați și bioactivitatea polizaharidelor sulfatate.
SSPS extrase cu oxalat de amoniu au prezentat activitate antivirală, demonstrată de capacitatea de a proteja celulele VERO E6 împotriva efectului citopatic al SARS-CoV-2. Rezultatele au indicat că numai o fracție specifică din extractul bazat pe oxalat de amoniu este activ împotriva SARS-CoV-2. Un aspect interesant este acela că lectinele, extrase împreună cu SSPS din Ulva sp. ar putea fi folosite cu scop antiviral, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.
Studiul de față este doar un punct de plecare, deoarece este dificilă dezvoltarea de tehnici ce permit o izolare și o identificare precisă a compușilor activi din extractele de SSPS. De asemenea, studiile din viitor vor analiza ce metode se pot folosi pentru livrarea fracțiilor active din extractul de Ulva sp.
Macroalgele reprezintă astfel o sursă importantă de SSPS, substanțe ce pot fi luate în considerare pentru dezvoltarea unor produse naturale cu activitate antivirală.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mortalitatea cauzată de COVID-19, factor determinant pentru stabilirea incidenței reale a cazurilor de infectare
- Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2
- Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor: reacțiile de hipersensibilitate la vaccin, studiate de cercetători
- Disfuncția endotelială ar putea explica cazurile severe de COVID-19
- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- S-a arătat la TV că molnupiravir tratează Covid 100%.De ce nu se aduce cat mai repede?
- Ajutați-mă! Se da antibiotic la Covid? Va mai putea respira singura?