Riscul de cancer

©

Autor:

Riscul de cancer

Cancerul este o afecțiune complexă care poate să apară în aproape orice parte a organismului, caracterizată prin dezvoltarea și multiplicarea necontrolată a celulelor anormale sau canceroase, care au suferit modificări genetice sau epigenetice. Cu toate că unele tipuri de cancer pot fi ereditare, majoritatea cazurilor sunt cauzate de factori de risc comportamentali, precum stilul de viață sau expunerea la substanțe nocive, care pot fi evitați. De asemenea, anumiți factori, denumiți factori de protecție, pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Conștientizarea riscului de cancer este crucială pentru prevenirea și detectarea precoce a bolii, oferind oportunitatea de a lua măsuri pentru menținerea unei vieți sănătoase. (1, 2, 5, 14)

Ce sunt factorii de risc?

Factorii de risc sunt acele elemente, condiții sau comportamente care pot crește probabilitatea de a dezvolta o anumită boală sau afecțiune. În cazul cancerului, factorii de risc pot influența apariția și dezvoltarea celulelor anormale în organism. Factorii de risc pot fi împărțiți în două categorii principale:

  • factori de risc independenți de stilul de viață (determinați în principal de predispoziția genetică, nu pot fi influențați în mod direct de comportamentul personal);
  • factori de risc dependenți de stilul de viață (influențați de comportamentul și alegerile personale, pot fi modificați prin adoptarea unui stil de viață sănătos). (1, 2)


Factorii de risc dependenți de stilul de viață

Majoritatea cancerelor (aproximativ 9 din 10) sunt cauzate de factorii de risc dependenți de stilul de viață, precum fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, expunerea la substanțe chimice și toxice, precum și expunerea la radiații. De asemenea, obezitatea, infecțiile virale, precum și expunerea excesivă la soare fără protecție solară pot crește riscul de cancer.

Fumatul și utilizarea produselor din tutun

Fumatul constituie un factor major de risc pentru mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plămâni, trahee, esofag, laringe, stomac, vezica urinară, rinichi, ficat, pancreas, col uterin, colon și rect, printre altele. Potrivit statisticilor, aproximativ 33% dintre decesele atribuite cancerului înregistrate anual în SUA sunt legate de fumat. Tutunul conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 69 sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Printre acestea se numără nicotina, gudronul, benzenul și formaldehida, substanțe chimice care pot provoca mutații în ADN-ul celular și care pot perturba mecanismele de reglare a creșterii și diviziunii celulare. (4, 6, 7, 8)

Tutunul produce, de asemenea, importante daune suplimentare la nivelul țesutului pulmonar. Fumatul provoacă inflamații cronice care slăbesc sistemul de apărare natural al plămânilor și favorizează acumularea și reproducerea celulelor anormale. Un studiu de cohortă publicat în British Journal of Cancer arată că fumatul constituie un factor de risc mai mare decât ereditatea pentru cancerul pulmonar, aproape 76% dintre cazurile noi de cancer pulmonar fiind atribuite fumatului. (5)

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul conține substanțe chimice nocive, cum ar fi etanolul, care pot provoca daune celulare și pot contribui la dezvoltarea cancerului. Există multiple mecanisme prin care alcoolul sporește riscul de cancer, iar cantitatea de alcool consumată constituie un important factor determinant în ceea ce privește riscul de apariție a cancerului. Potrivit studiilor, consumul excesiv de alcool crește riscul de apariție a cancerului bucal, de sân, intestin, esofag, laringe, faringe și ficat. În prezent, peste 3% dintre decesele atribuite acestor forme de cancere sunt legate de consumul cronic de alcool. (9, 10, 11)

Riscul de cancer și alimentația nesănătoasă

Alimentația nesănătoasă poate juca un rol semnificativ în creșterea riscului de apariție a cancerului. O dietă bogată în alimente procesate, cu conținut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri și calorii și săracă în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele, poate contribui la dezvoltarea cancerului. Cauzele principale ale asocierii sunt reprezentate de creșterea inflamației cronice și deficiența de nutrienți, ambele favorizate de consumul frecvent de alimente nesănătoase. (3, 12)

Un studiu efectuat de o echipă internațională de cercetători, care a utilizat un model de evaluare a riscurilor comparative folosind date reprezentative la nivel național, a sugerat că peste 5% (echivalentul a peste 80.000 de noi cazuri) dintre cazurile noi de cancer înregistrate în anul 2015 în SUA au fost atribuite în mod direct dietei. Potrivit studiului, consumul scăzut de cereale integrale (27.763 cazuri, 1,8%) și produse lactate (17.692 cazuri, 1,2%), precum și consumul ridicat de carne procesată (14.524 cazuri, 1,0%) contribuie cel mai mult la apariția cancerului. (13)

Factorii de risc independenți de stilul de viață

Factorii de risc independenți de stilul de viață sunt acei factori care nu pot fi modificați prin schimbarea obiceiurilor sau comportamentelor individuale, care pot influența riscul dezvoltării cancerului. Factorii de risc independenți de stilul de viață sunt în mare parte determinați de factori genetici, moștenirea familială sau de alte condiții specifice ale individului.

Antecedentele familiale de cancer și predispoziția genetică

Există anumite tipuri de cancer care pot fi moștenite în familie, cum ar fi cancerul de sân, cancerul pulmonar sau cancerul colorectal. Prezența unor membri ai familiei cu aceste afecțiuni poate crește riscul unei persoane de a dezvolta, la rândul său, aceste tipuri de cancer. Modificările genetice specifice, transmise pe cale genetică de la unul dintre membri familiei, pot crește probabilitatea de a dezvolta o anumită formă de cancer.

Pentru cancerul de sân, de exemplu, există gene specifice, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, care sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a afecțiunii. Persoanele care au mutații în genele BRCA1 și BRCA2 prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer mamar în comparație cu populația generală. Cancerul pulmonar și cancerul colorectal pot, de asemenea, avea o componentă ereditară, deși implicarea genelor variază în funcție de caz. Cu toate acestea, moștenirea genetică a unei predispoziții către cancer nu înseamnă că o persoană va dezvolta cu siguranță boala, ci doar faptul că riscul său este mai crescut, în comparație cu cel al populației generale. (2, 14, 15)

Importanța diagnosticului precoce al cancerului

Detectarea precoce a cancerului joacă un rol crucial în supraviețuirea pacienților. Screening-ul regulat pentru anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal, poate ajuta la identificarea precoce a anomaliilor și la inițierea tratamentului într-un stadiu incipient. Autoexaminarea periodică și vizitele regulate la medic sunt esențiale pentru identificarea semnelor și simptomelor precoce ale cancerului, precum modificări ale pielii, umflături inexplicabile, sângerări anormale sau pierdere în greutate neintenționată. Orice suspiciune de cancer ar trebui să fie evaluată imediat de către un specialist. (1, 2, 14, 16)

Evaluarea eficacității intervențiilor menite să reducă povara cancerului

Evaluarea factorilor de risc și a măsurilor preventive asociate cancerului, cum ar fi renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos și vaccinarea împotriva unor tipuri de cancer asociate cu infecții virale, se bazează pe evaluarea riscului absolut și relativ. Riscul absolut și riscul relativ sunt două concepte utilizate în interpretarea datelor și rezultatelor studiilor epidemiologice și de cercetare în domeniul sănătății. Ambele concepte oferă perspective diferite asupra asocierii dintre un factor de risc și o boală sau eveniment.

Riscul absolut se referă la probabilitatea unui eveniment să se întâmple într-un grup sau o populație specifică într-un anumit interval de timp. De exemplu, riscul absolut al unui individ de a dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieții este în prezent de 4,1%, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 24 de persoane va dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieții. (1, 2, 16)

Pe de altă parte, riscul relativ compară riscul între două grupuri sau categorii diferite. Exprimat sub forma unui raport, riscul relativ indică de câte ori este mai mare sau mai mic riscul unui grup, comparativ cu un grup de referință, de a dezvolta o anumită boală. De exemplu, studiile arată că fumatul crește riscul relativ de a dezvolta cancer pulmonar de 15 până la 30 de ori, ceea ce înseamnă că fumătorii au un risc de 15 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, în comparație cu nefumătorii. (1, 7, 16)


Data actualizare: 30-05-2023 | creare: 30-05-2023 | Vizite: 346
Bibliografie
(1) Understanding Cancer Risk, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/understanding-cancer-risk
(2) Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569
(3) Cancer and food, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cancer-and-food
(4) How does smoking cause cancer? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/how-does-smoking-cause-cancer
(5) Association of smoking and polygenic risk with the incidence of lung cancer: a prospective cohort study, link: https://www.nature.com/articles/s41416-022-01736-3
(6) Smoking and Cancer, link: https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/cancer.html
(7) What Are the Risk Factors for Lung Cancer? link: https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm
(8) Smoking and Cancer, link: https://www.cdc.gov/tobacco/sgr/50th-anniversary/pdfs/wynk-cancer.pdf
(9) Alcohol and Cancer Risk, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet
(10) Does alcohol cause cancer? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer/does-alcohol-cause-cancer
(11) Alcohol and Cancer, link: https://www.cdc.gov/cancer/alcohol/index.htm
(12) Poor Diet and Cancer Risk, link: https://www.wcrf-uk.org/preventing-cancer/what-can-increase-your-risk-of-cancer/poor-diet-and-cancer-risk
(13) Preventable Cancer Burden Associated With Poor Diet in the United States, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6649723
(14) Family Health History and Cancer, link: https://www.cdc.gov/cancer/family-health-history/index.htm
(15) Family history and cancer, link: https://www.cancer.org.au/cancer-information/causes-and-prevention/family-history-and-cancer
(16) Calculating absolute risk and relative risk, link: https://patient.info/news-and-features/calculating-absolute-risk-and-relative-risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum