Lumina intensă a soarelui – un factor de risc în dezvoltarea afecțiunilor oculare la copil

©

Autor:

Lumina intensă a soarelui – un factor de risc în dezvoltarea afecțiunilor oculare la copil
Studii recente au scos la iveală faptul că, deși lumina soarelui este un aliat important în combaterea miopiei, ea poate cauza afecțiuni oculare la copii, aceștia fiind mai vulnerabili decât adulții la lumina intensă a soarelui din sezonul cald. Copiii care suferă deja de miopie necesită un protocol special de îngrijire pentru a ține cât mai mult sub control accentuarea viciului de refracție.
Miopia este un viciu de vedere care apare încă din copilărie (în jurul vârstei de 8-10 ani) și se manifestă prin dificultăți ale vederii la distanță. De cele mai multe ori, simptomele nu sunt semnalate de către copil, ci părintele trebuie să fie atent la anumite semne, precum: lăcrimatul ochilor, căscatul, frecatul ochilor și oboseala din timpul zilei, după programul școlar.

Miopia apare pe fondul unei fiziologii specifice ale globului ocular, care în acest caz are o formă mai alungită decât ochiul sănătos. Această deformare modifică geometria sistemului optic din interior, deplasând punctul de refracție de la nivelul retinei în fața ei. Consecința directă a acestui lucru este imposibilitatea distingerii clare la distanță.

Soluții recomandate în controlul miopiei la copil

În trecut, miopia era corectată numai prin purtarea ochelarilor de vedere cu ajutorul cărora copilul putea vedea clar la distanță. Între timp, s-a dovedit faptul că această abordare încurajează progresia miopiei. În consecință, astăzi s-a ajuns să se folosească în locul ei o soluție care încearcă stagnarea progresiei miopiei.

Aceasta este reprezentată de lentilele inteligente MiYOSMART și este realizabilă prin purtarea unor ochelari cu lentile prevăzute cu zonă de tratament. Aceste lentile revoluționare sunt, astfel, capabile să corecteze vederea și să asigure concomitent controlul miopiei.

Tehnologia responsabilă pentru lentilele inteligente MiYOSMART poartă numele de D.I.M.S. - Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare) și prin simpla lor purtare reușesc să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în 21,5% din cazuri miopia fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori pe: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Alte studii au adus la cunoștință faptul că există și metode naturale prin care putem susține încetinirea progresiei miopiei. Una dintre aceste metode este expunerea la lumina naturală a soarelui. De aceea, mulți medici oftalmologi recomandă ca zilnic, copiii să petreacă minimum două ore în aer liber.

Există, însă, și recomandări de precauție în anumite cazuri.

În sezonul cald, de exemplu, când nivelul de radiații solare este crescut, copiii au nevoie de protecție oculară specială, fiind mult mai vulnerabili decât adulții la efectele luminii intense asupra ochiului. În cazul copiilor care suferă de miopie, cu atât mai mult.

Prin urmare, HOYA vine în întâmpinarea acestei nevoi cu două versiuni îmbunătățite ale lentilelor MiYOSMART, adaptate sezonului estival. Iată care sunt acestea:

MiYOSMART Chameleon sunt lentile fotocromice pentru ochelari, ce oferă o soluție care se adaptează rapid, făcând tranziția de la lumina soarelui în mod automat, la toate nivelurile de lumină solară. Această versiune oferă copilului toată protecția oculară necesară, oricând și oriunde s-ar afla.

MiYOSMART Sunbird reprezintă varianta de lentile polarizate pentru ochelari, care asigură concomitent controlul miopiei, precum și o imagine a culorilor la fel de vibrantă ca în imaginația lor. Această versiune protejează ochii copilului împotriva luminii solare intense și a reflexiilor orbitoare, fiind utilă chiar și copiilor cu fotofobie.

Previziuni cu privire la incidența miopiei

Incidența miopiei pare să crească în timp ce vârsta la care apare scade.

Un studiu britanic, denumit „Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, publicat în luna Mai a anului 2016 (semnată de Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S.) avertizează că până în anul 2050, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie.

Într-un context în care incidența afecțiunilor oculare este în creștere, liderul mondial în domeniul lentilelor de ochelari HOYA, se află într-o misiune neîntreruptă de îmbunătățire a capacității de a vedea clar lumea, inovând permanent și perfecționând tehnologia lentilelor.

Din anul 2018, de la lansare și până în ziua de astăzi, au fost achiziționate peste patru milioane de lentile inteligente MiYOSMART, de către părinți din toată lumea, iar prin lansarea celor două versiuni noi - MiYOSMART Chameleon și MiYOSMART Sunbird, HOYA Vision își reînnoiește angajamentul de a contribui la combaterea și controlul miopiei, care afectează copii din întreaga lume.

Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 528
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: