Topul factorilor de risc pentru cancer
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare. Se estimează că în anul 2016 numărul deceselor cauzate de cancer a fost de aproximativ 8,9 milioane la nivel mondial (asta înseamnă că unul din È™ase decese are drept cauză cancerul).
La nivel global, numărul persoanelor diagnosticate cu orice formă cancer este de peste 42 milioane. Acest număr s-a dublat față de anul 1990 când în lume se înregistrau aproximativ 19 milioane de cazuri de cancer.
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancer colorectal, cancer de prostată, cancer gastric, cancerul hepatic, cancer de col uterin, cancer de esofag. (1, 2, 3)
În acest articol vom încerca să expunem cei mai importanÈ›i factori de risc implicaÈ›i în apariÈ›ia celor mai frecvente tipuri de cancere, conform studiilor.
Cancerul pulmonar
1. Fumatul este de departe cel mai important factor de risc în apariÈ›ia cancerului pulmonar. Acesta determină aproximativ 90% din cancerele pulmonare la bărbaÈ›i È™i 75-80% din cancerele pulmonare la femei. Fumul de È›igară conÈ›ine peste 4000 de compuÈ™i, dintre aceÈ™tia aproximativ 50 au fost dovediÈ›i ca având efect cancerigen. Cei mai importanÈ›i sunt: hidrocarburile aromatice policiclice, aminele aromatice, nitrozaminele, precum È™i alÈ›i compuÈ™i organici È™i anorganici (benzen, clorură de vinil, arsenic, crom).
2. Radonul este un gaz radioactiv ce se produce prin dezintegrarea radiului. Acesta este considerat al doilea cel mai important factor de risc, după fumat. Cei mai expuÈ™i la radon sunt minerii. Radonul inhalat se dezintegrează È™i emite particule α fiind responsabile de apariÈ›ia cancerului pulmonar.
3. Fumatul pasiv este implicat în producerea cancerului pulmonar, riscul crescând odată cu creÈ™terea duratei expunerii la fumul de È›igară. Aproximativ 17% din cazurile de cancer pulmonar produse la nefumători se datorează fumatului pasiv pentru o perioadă îndelungată în copilărie È™i în adolescență.
4. Carcinogeni ocupaÈ›ionali reprezintă substanÈ›e care pot determina apariÈ›ia cancerului pulmonar ca urmare a unei expuneri de lungă durată. Carcinogenii cei mai întâlniÈ›i sunt: arsenic, azbest, beriliu, cadmiu, crom, nichel, radon, siliciu, clorura de vinil. Dintre aceÈ™tia, azbestul este responsabil de un număr mare de cazuri de cancer pulmonar, dar expunerea îndelungată poate duce È™i la apariÈ›ia mezoteliomului malign.
5. AlimentaÈ›ia: consumul de fructe È™i legume este invers proporÈ›ional cu riscul de a dezvolta cancer pulmonar. În acest sens, consumul de legume bogate în carotenoizi È™i cruciferele prezintă un efect protector.
6. Poluarea aerului este unul dintre cei mai importanÈ›i factori de risc în producerea cancerului pulmonar. Aerul conÈ›ine mai mulÈ›i agenÈ›i cancerigeni, cei mai mulÈ›i obÈ›inuÈ›i prin arderea combustibililor fosili.
7. Boli pulmonare È™i infecÈ›ii: unele studii au arătat că pacienÈ›ii cu BPOC prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta cancer pulmonar. Atât BPOC cât È™i cancerul pulmonar au în comun fumatul ca factor de risc. InfecÈ›iile cu Chlamydia pneumonia, Mycobacterium tuberculosis.
7. Boli pulmonare È™i infecÈ›ii: unele studii au arătat că pacienÈ›ii cu BPOC prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta cancer pulmonar. Atât BPOC cât È™i cancerul pulmonar au în comun fumatul ca factor de risc. InfecÈ›iile cu Chlamydia pneumonia, Mycobacterium tuberculosis, virusul papiloma uman, sau SIDA au fost presupuse a fi implicate în dezvoltarea cancerului pulmonar. (4, 5, 6, 7)
Cancerul mamar
1. Vârsta reprezintă unul dintre cei mai importanÈ›i factori de risc în apariÈ›ia cancerului mamar. IncidenÈ›a creÈ™te după vârsta de 45 de ani (în apropierea menopauzei), cele mai multe cazuri fiind descoperite între 40 È™i 60 ani.
2. Istoricul familial este de asemenea un factor de risc foarte important în apariÈ›ia cancerului mamar. Între 3-10% din pacientele diagnosticate cu cancer mamar au un istoric familial pozitiv de cancer mamar. Cele mai multe cazuri sunt asociate cu anomalii ale genelor BRCA1 È™i BRCA2.
3. Factori reproducători. Menarha precoce (<12 ani) precum È™i menopauza tardivă (>55 ani) sunt implicate în creÈ™terea riscului de apriÈ›ie a unui cancer mamar. Întârzierea menarhei cu câte un an duce la o scădere a riscului de producere a cancerului mamar cu 5%, iar femeile a căror menopauză survine peste vârsta de 55 ani prezintă un risc dublu de dezvoltare a cancerului mamar față de femeile a căror menopauză apare în jurul vârstei de 45 ani. Totodată nuliparitatea sau prima naÈ™tere la o vârstă înaintată sunt corelate cu o creÈ™tere a riscului de cancer mamar.
4. Estrogenul. Atât estrogenul endogen cât È™i cel exogen sunt implicaÈ›i în apariÈ›ia cancerului mamar.
5. Factori de mediu
- AlimentaÈ›ia. O alimentaÈ›ie bogată în grăsimi, în special grăsimi saturate, este considerată ca având un risc crescut în producerea cancerului de sân.
- Consumul de alcool a fost evidenÈ›iat în unele studii ca fiind implicat, alături de alÈ›i factori, în apariÈ›ia cancerului mamar.
- Greutatea. Obezitatea este asociată cu un risc crescut de cancer mamar în rândul femeilor aflate la menopauză. (8, 9, 10, 11, 12, 13)
Cancerul colorectal
1. Vârsta peste 50 ani reprezintă un factor de risc pentru cancerul colorectal, incidenÈ›a fiind mai mare între 65 È™i 85 ani.
2. Antecendetele familiale. Aproximativ 20-25% din cazurile de cancer colorectal apar la pacienÈ›i ce au în antecedente rude diagnosticate cu aceeaÈ™i maladie, riscul fiind mai mare în cazul celor cu rude de gradul I diagnosticate cu cancer colorectal sau polipi colonici înainte de 60 ani.
3. AfecÈ›iuni ale colonului cum ar fi polipii adenomatoÈ™i colonici sau bolile inflamatorii ale colonului (boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică) sunt asociate cu un risc crescut în apariÈ›ia cancerului colorectal.
4. AlimentaÈ›ia reprezintă cel mai important factor de risc în producerea cancerului colorectal. Dieta de tip vestic bogată în grăsimi, în special grăsimi animale, È™i săracă în fibre duce la modificarea florei microbiene normale a colonului, iar odată cu această schimbare se reduce È™i capacitatea de degradare a sărurilor biliare cu producerea de compuÈ™i cu potenÈ›ial carcinogen. În unele studii este specificat faptul că administrarea de 1000 UI/zi de vitamina D poate reduce riscul de apariÈ›ie a cancerului de colon cu 50%, iar administrarea a 1250 mg/zi de calciu poate reduce de asemenea riscul de cancer de colon. Se consideră că, la nivelul colonului, calciul are rolul de a decelera proliferarea epiteliului de tapetare al mucoasei colonice È™i totodată neutralizează acizii biliari.
5. Sedentarismul È™i obezitatea fac parte din ceea ce se numeÈ™te „Stilul de viață occidental” care mai cuprinde È™i alimentaÈ›ia bogată în carne roÈ™ie, grăsimi animale, lipsită de fibre vegetale, având risc crescut în dezvoltarea cancerului colorectal.
6. Fumatul este cunoscut ca având risc pentru cancerul pulmonar, dar fumatul este de asemenea un factor de risc pentru cancerul colorectal. Se estimează că aproximativ 12% din cazurile de cancer colorectal se produc ca urmare a fumatului.
7. Alcoolul poate fi considerat un factor de risc pentru cancerul colorectal, în special dacă este asociat cu fumatul. Prin metaboliÈ›ii săi (acetaldehida), alcoolul îngreunează sinteza È™i repararea ADN-ului putând duce în acest mod la apariÈ›ia unui cancer colorectal. (14, 15, 16, 17, 18)
Cancerul de prostată
1. Vârsta. Cancerul de prostată este mai frecvent la bărbaÈ›ii peste 50 de ani, incidenÈ›a fiind mai mare la grupul de vârstă 70-74 ani.
2. AlimentaÈ›ia de tip vestic, bogată în grăsimi animale È™i săracă în fibre, este implicată în apariÈ›ia cancerului de prostată, în timp ce unele legume (soia, roÈ™iile, mai exact licopenul din componenÈ›a roÈ™iilor) È™i ceaiul verde se consideră a avea un efect anticancerigen.
3. Antecedentele familiale de cancer de prostată reprezintă un factor de risc în apariÈ›ia unei tumori maligne de prostată.
4. Bolile cu transmitere sexuală, în special sifilisul È™i gonoreea, presupun un risc crescut în ceea ce priveÈ™te cancerul de prostată. Totodată, infecÈ›ia cu Trichomonas vaginalis a fost asociată cu apariÈ›ia cancerului de prostată. (19, 20, 21, 22)
Cancerul gastric
1. Vârsta este un factor de risc în ceea ce priveÈ™te cancerul gastric. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate în jurul vârstei de 70 ani.
2. Sexul masculin spre deosebire de sexul feminin este mai predispus spre a dezvolta cancer gastric. Se presupune că acest fapt se datorează unor factori de mediu È™i a unor factori ocupaÈ›ionali cu care bărbaÈ›ii vin în contact mai frecvent decât femeile, dar s-a evidenÈ›iat È™i rolul protector pe care estrogenii îl au asupra femeilor.
3. Antecendetele familiale de cancer gastric reprezintă un factor de risc important în apariÈ›ia acestui tip de cancer.
4. InfecÈ›ia cu Helicobacter pylori se estimează că este responsabilă de aproximativ 65 până la 80% din cazurile de cancer gastric, Helicobacter pylori fiind clasificat de către IARC (International Agency for Research on Cancer) ca fiind carcinogen de clasă I.
5. Fumatul a fost inclus pe lista factorilor de risc pentru cancerul gastric. Studiile au arătat că riscul de a dezvolta un cancer gastric creÈ™te cu 60% în cazul bărbaÈ›ilor È™i cu 20% în cazul femeilor care fumează, comparativ cu nefumătorii. Riscul este mai mic în cazul fumătorilor ocazionali, dar persoanele care fumează peste 20 È›igări pe zi prezintă un risc mai crescut decât ceilalÈ›i fumători în a dezvolta un cancer gastric.
6. AlimentaÈ›ia este frecvent menÈ›ionată în studiile referitoare la cancerul gastric. Alimentele conservate prin sare sau prin fum, consumul crescut de sare, alimentele murate È™i nitraÈ›ii au fost evidenÈ›iate ca fiind implicate în apariÈ›ia tumorilor maligne ale stomacului. Totodată consumul de fructe È™i legume este invers proporÈ›ional cu riscul de apariÈ›ie a cancerului gastric.
7. Alcoolul. Consumul de alcool a fost evidenÈ›iat ca fiind factor de risc în apariÈ›ia cancerului gastric, dar mai frecvent s-a observat că alcoolul este un factor de risc în ceea ce priveÈ™te evoluÈ›ia bolii. (23, 24, 25, 26)
2. World Health Organization. Cancer. link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
3. World Cancer Research Fund International. Worldwide data. link: https://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/worldwide-data
4. Alberg AJ, Brock MV, et al. Epidemiology of Lung Cancer. Chest. 2013 May; 143(5 Suppl): e1S–e29S. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4694610/pdf/chest_143_5_suppl_e1S.pdf
5. Ridge CA, et al. Epidemiology of Lung Cancer. Semin Intervent Radiol. 2013 Jun; 30(2): 93–98. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709917/pdf/10.1055-s-0033-1342949.pdf
6. Dela Cruz CS, Tanoue LT, Matthay RA. Lung Cancer: Epidemiology, Etiology, and Prevention. Clin Chest Med. 2011 Dec; 32(4): 10.1016/j.ccm.2011.09.001. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3864624/
7. Malhotra J, et al. Risk factors for lung cancer worldwide. European Respiratory Journal 2016 48: 889-902. link: https://erj.ersjournals.com/content/48/3/889.long
8. Kaminska M, et al. Breast cancer risk factors. Prz Menopauzalny. 2015 Sep; 14(3): 196–202.. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4612558/
9. Sun YS, et al. Risk Factors and Preventions of Breast Cancer. Int J Biol Sci. 2017; 13(11): 1387–1397. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715522/
10. Ozsoy A, el al. The Relationship Between Breast Cancer and Risk Factors: A Single-Center Study. Eur J Breast Health. 2017 Jul; 13(3): 145–149. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544148/
11. Cauchi JP, et al. Environmental and lifestyle risk factors of breast cancer in Malta—a retrospective case-control study. EPMA J. 2016; 7(1): 20. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5029064/
12. Singletary SE. Rating the Risk Factors for Breast Cancer. Ann Surg. 2003 Apr; 237(4): 474–482. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514477/
13. McPherson K, et al. Breast cancer—epidemiology, risk factors, and genetics. BMJ. 2000 Sep 9; 321(7261): 624–628. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1118507/
14. Haggar FA, et al. Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence, Mortality, Survival, and Risk Factors. Clin Colon Rectal Surg. 2009 Nov; 22(4): 191–197. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796096/
15. Chen K, et al. Meta analysis of risk factors for colorectal cancer. World J Gastroenterol. 2003 Jul 15; 9(7): 1598–1600. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4615513/
16. Amersi F, et al. Colorectal Cancer: Epidemiology, Risk Factors, and Health Services. Clin Colon Rectal Surg. 2005 Aug; 18(3): 133–140. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780097/
17. Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016; 7(3): 105–114. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069274/
18. Johnson CM, et al. Meta-analyses of Colorectal Cancer Risk Factors. Cancer Causes Control. 2013 Jun; 24(6): 1207–1222. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161278/
19. Leitzmann MF, Rohrmann S. Risk factors for the onset of prostatic cancer: age, location, and behavioral correlates. Clin Epidemiol. 2012; 4: 1–11. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3490374/
20. Gann PH. Risk Factors for Prostate Cancer. Rev Urol. 2002; 4(Suppl 5): S3–S10. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476014/
21. Perdana NR, et al. The Risk Factors of Prostate Cancer and Its Prevention: A Literature Review. Acta Med Indones. 2016 Jul;48(3):228-238. link: https://www.inaactamedica.org/archives/2016/27840359.pdf
22. Ferris-i-Tortajada J, et al. Non-dietary environmental risk factors in prostate cancer. Actas Urol Esp. 2011 May; 35(5): 289–295. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176024/
23. Zali H, et al. Gastric cancer: prevention, risk factors and treatment. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2011 Autumn; 4(4): 175–185. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017429/
24. Karimi P, et al. Gastric Cancer: Descriptive Epidemiology, Risk Factors, Screening, and Prevention. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 May; 23(5): 700–713. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4019373/
25. Carcas LP. Gastric cancer review. J Carcinog. 2014; 13: 14. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278094/
26. Sitarz R, et al. Gastric cancer: epidemiology, prevention, classification, and treatment. Cancer Manag Res. 2018; 10: 239–248. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5808709/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum