Asocierea dintre dieta mediteraneană, demență și boala Alzheimer: o revizuire sistematică cu meta-analiză
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Aging Clinical and Experimental Research a explorat legătura dintre dieta mediteraneană și scăderea riscului de demență la adulții în vârstă, printr-o revizuire sistematică și meta-analiză. Cu un impact predominant asupra adulților mai în vârstă, demența, inclusiv boala Alzheimer - forma cea mai comună, este influențată de factori de risc variind de la cei genetici la stilul de viață. Dieta mediteraneană, care pune accent pe fructe, legume și ulei de măsline, a fost identificată ca având potențiale beneficii protectoare, deși studiile anterioare au prezentat rezultate mixte.
Acest studiu a urmat liniile directoare PRISMA-2020 și MOOSE, analizând în detaliu intersecția dintre dieta mediteraneană, îmbătrânire și riscul de demență prin căutări comprehensive în bazele de date PubMed/MEDLINE și Scopus. Prin aplicarea unor criterii stricte de includere și evaluarea calității studiilor cu ajutorul Scalei Newcastle–Ottawa, cercetarea a inclus 21 de studii, evidențiind o diversitate metodologică și demografică semnificativă a populațiilor studiate.
Rezultatele meta-analizei au indicat o reducere moderată a riscului de demență asociată cu o aderență mai mare la dieta mediteraneană, cu o heterogenitate statistică de la moderată la înaltă între seturile de date. Analizele de sensibilitate și subgrupuri au oferit o înțelegere mai profundă a relației dintre dietă și demență, subliniind potențialul dietei mediteraneene ca factor de risc modificabil în prevenirea demenței. În special, analiza agregată pentru boala Alzheimer a arătat un efect protector mai pronunțat al dietei mediteraneene împotriva acestei forme specifice de demență.
În concluzie, revizuirea sistematică și meta-analiza au descoperit o scădere cu 11% a riscului de demență printre cei cu o aderență înaltă la dieta mediteraneană, cu o reducere de risc de 27% pentru boala Alzheimer, deși asocierea cu deteriorarea cognitivă ușoară nu a fost semnificativă. Studiul a abordat, de asemenea, heterogenitatea statistică și diversitatea metodologică în clasificarea dietei mediteraneene, consolidând robustețea descoperirilor.
sursa: News Medical
Acest studiu a urmat liniile directoare PRISMA-2020 și MOOSE, analizând în detaliu intersecția dintre dieta mediteraneană, îmbătrânire și riscul de demență prin căutări comprehensive în bazele de date PubMed/MEDLINE și Scopus. Prin aplicarea unor criterii stricte de includere și evaluarea calității studiilor cu ajutorul Scalei Newcastle–Ottawa, cercetarea a inclus 21 de studii, evidențiind o diversitate metodologică și demografică semnificativă a populațiilor studiate.
Rezultatele meta-analizei au indicat o reducere moderată a riscului de demență asociată cu o aderență mai mare la dieta mediteraneană, cu o heterogenitate statistică de la moderată la înaltă între seturile de date. Analizele de sensibilitate și subgrupuri au oferit o înțelegere mai profundă a relației dintre dietă și demență, subliniind potențialul dietei mediteraneene ca factor de risc modificabil în prevenirea demenței. În special, analiza agregată pentru boala Alzheimer a arătat un efect protector mai pronunțat al dietei mediteraneene împotriva acestei forme specifice de demență.
În concluzie, revizuirea sistematică și meta-analiza au descoperit o scădere cu 11% a riscului de demență printre cei cu o aderență înaltă la dieta mediteraneană, cu o reducere de risc de 27% pentru boala Alzheimer, deși asocierea cu deteriorarea cognitivă ușoară nu a fost semnificativă. Studiul a abordat, de asemenea, heterogenitatea statistică și diversitatea metodologică în clasificarea dietei mediteraneene, consolidând robustețea descoperirilor.
sursa: News Medical
Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 206
Bibliografie
Mediterranean diet linked to lower dementia risk, finds extensive review, link: https://www.news-medical.net/news/20240326/Mediterranean-diet-linked-to-lower-dementia-risk-finds-extensive-review.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
- Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
- Consumul de iaurt susține sănătatea mușchilor scheletici
- Cum influențează ora la care iei micul dejun riscul de obezitate, dacă ai diabet tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni