Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor
©
Autor: Domșa Dariana

În cadrul studiului, cercetătorii au estimat proporÈ›ia dietelor bogate în zaharuri È™i a dietelor sărace în fibre, favorizate de consumul excesiv al alimentelor ultraprocesate. Pentru studiu au fost utilizate date colectate din sondaje naÈ›ionale privind dieta efectuate în opt țări de pe glob, majoritatea de pe continentul american, de la participanÈ›i care È™i-au înregistrat jurnalul alimentar din ultimele 24 de ore. Produsele alimentare menÈ›ionate în jurnalele alimentare ale participanÈ›ilor au fost clasificate în patru grupe, în funcÈ›ie de gradul de prelucrare industrială a alimentelor.
Rezultatele studiului au arătat că există diferenÈ›e semnificative în privinÈ›a consumului de alimente ultraprocesate între țările analizate. Astfel, contribuÈ›ia medie a alimentelor ultraprocesate la aportul total de energie a variat de la puÈ›in peste 15% în Columbia la aproape 57% în Marea Britanie. Au fost observate, de asemenea, variaÈ›ii importante în ceea ce priveÈ™te conÈ›inutul mediu de zaharuri libere, de la 11,5% la 14,8% È™i de grăsimi saturate medii, de la 8,6% la 12,1% din aportul total de energie.
Concluziile studiului au indicat că o reducere a consumului alimentelor ultraprocesate în țările cu niveluri ridicate de consum, până la niveluri similare cu cele din țările cu consum redus, ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru îmbunătățirea profilurilor de nutrienÈ›i a dietelor È™i pentru reducerea riscului de boli cardiometabolice.
Bolile cardiometabolice (BCV) reprezintă o cauză majoră de deces È™i invaliditate cronică prematură la nivel global, iar dieta constituie un important factor de risc pentru dezvoltarea acestor afecÈ›iuni. Pentru a reduce mortalitatea È™i morbiditatea datorată bolilor cardiometabolice, AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă alegerea alimentelor mai puÈ›in procesate, în detrimentul celor ultraprocesate.
sursa: News Medical
foto: meigav/Shutterstock
Data actualizare: 09-09-2022 | creare: 09-09-2022 | Vizite: 431
Bibliografie
Study shows how feasible reductions in ultra-processed food consumption positively impact the nutritional quality of diets, https://www.news-medical.net/news/20220908/Study-shows-how-feasible-reductions-in-ultra-processed-food-consumption-positively-impact-the-nutritional-quality-of-diets.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta MIND este benefică pentru sănătatea creierului, dar este nevoie de un angajament pe termen lung
- Anghinarea: o sursă bogată de fibre alimentare și antioxidanți fenolici
- Un somn suficient se traduce printr-un consum mai redus de carbohidrați din gustări
- Consumul de broccoli scade riscul de insuficiență renală
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.